Μια Βαρβάρα Μοναστηριώτισσα…



 Μια Βαρβάρα Μοναστηριώτισσα…

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1952 στο Νέο Μοναστήρι(παλιά τζόμπα), όταν γεννήθηκε η μικρή Βαρβάρα. Το όνομα της το πήρε από την ημέρα γεννήσεως της. Ήταν το τέταρτο παιδί του Βασίλη , από την δεύτερη γυναίκα του.
Κοινό γνώρισμα και των τεσσάρων ήταν το φύλλο, όλα ήταν κορίτσια.
Βρισκόμαστε στο 1952 , μόλις πριν τρία χρόνια τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος. Η Ελλάδα πολεμούσε από το 1940 για εννιά χρόνια , με σκληρότερο πόλεμο τον αδελφικό από το 1946 ως το 1949.
Τα αποτελέσματα του πολέμου το 1952 ήταν τρομερά, σε όλη την Ελλάδα επικρατούσε ανεργία, φτώχια και πείνα.
Κάπως έτσι, για άγνωστους λόγους προς εμάς , αλλά πιθανότερο για μια καλύτερη ζωή, γονείς έδιναν τα παιδιά τους αδυνατώντας να τα θρέψουν.
Έτσι και ο Βασίλης έδωσε την μικρή Βαρβάρα σε μια οικογένεια στην Βρετανία. Στο Ν Μοναστήρι στις 17/6/1957 θα γίνει η βάπτιση και νονά θα είναι η πρέσβειρα του Καναδά Μαίρη……. , αντιπρόσωπος της Save the Children στην Ελλάδα.
Η Save the Children ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1919 μαζί με αυτή Ιδρύθηκαν ξεχωριστές εθνικές οργανώσεις σε περισσότερες από 28 χώρες, μοιράζοντας τον σκοπό για βελτίωση της ζωής των παιδιών δια μέσου της εκπαίδευσης, της ιατρικής περίθαλψης, των οικονομικών ευκαιριών, καθώς και σε επείγουσες καταστάσεις κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, πολέμων και άλλων συγκρούσεων.
Ουσιαστικά έβρισκε ανάδοχες οικογένειες και έκανε τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την υιοθεσία των παιδιών.
Μετά από αυτό η Βαρβάρα χάνεται , ακολουθεί μια επιστολή προς τον πατέρα και μετά …σιωπή ως το 2006 !!
Τότε ο ανιψιός αυτής προσπάθησε να την βρει μέσω της γνωστής εταιρίας ΡΙΖΕΣ . Οι Ρίζες λειτουργούσαν σαν ερευνητικό κέντρο «Αναζήτησης» για τους ανθρώπους που αναζητούν τις ρίζες τους.
Μαζί με τον ανιψιό κάναμε τότε μια προσπάθεια με επιστολές για την εύρεση της.
Το αποτέλεσμα κρίθηκε ικανοποιητικό η Βαρβάρα βρέθηκε, κάπου στην Νότια Αφρική παντρεμένη με δύο αγόρια, όμως δεν λεγόταν πλέον Βαρβάρα, αλλά Ιζαμπέλα.
Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να πειστεί να ανταμώσει τις αδελφές της.
Πρώτα συναντήθηκε ο άντρας της με τον άντρα της τρίτης αδελφής πού ήταν Ιταλός, και τόπος συνάντησης η Ελβετία. Αργότερα μετά από ένα χρόνο κατάφεραν να ανταμώσουν στο Ν Μοναστήρι οι τρείς αδελφές. Δυστυχώς η μεγάλη αδελφή δεν κατάφερε να βρεθεί στο ραντεβού αφού λίγους μήνες πριν έφυγε για το «μεγάλο ταξίδι».
Βαρβάρα Χρόνια σου Πολλά!!! Μπορεί ποτέ να μην με κέρασες γλυκό , αλλά εγώ το έτρωγα κάθε χρόνο από τις αδελφές σου…στην γιορτή σου!!
Και πάντα ένα είχαν να πουν στο στερνό αντίο σου..εκεί στα τέσσερα σου χρόνια…αποχαιρετώντας σε φώναζαν….Βαρβάρα να θυμάσαι σε λένε Βαρβάρα….
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details