.. ΠρωτοσέλιδοΣTO ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΑΤΑ

Τις συνέπειες του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου δεν ένιωσαν στο πετσί τους μόνο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλει προσπάθεια να πείσει τους δημάρχους να αποδεχθούν το κόψιμο κατά 33% των πόρων από τη ΣΑΤΑ, γεγονός που θα βάλει φρένο σε κάθε αναπτυξιακό έργο στους νέους Καποδιστριακούς Δήμους. Άλλωστε -όπως επισημαίνεται- η “υπεξαίρεση” ήδη υπεσχημένων και θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούσε και στο παρελθόν συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων. Προφανώς με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ζητά από τους δήμους να συνδράμουν μέσω ιδίων εσόδων τους (από δημοτικά τέλη και φόρους), στην κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας τους, χωρίς να λαμβάνει όμως υπόψη της ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων είναι ανταποδοτικά.


Ο κ. Παπαγεωργίου



Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, δήλωσε στη «Γνώμη» ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν στο τέλος του 2011 θα έχει δοθεί όλο το ποσό της ΣΑΤΑ στον Δήμο Καρδίτσας, όσο του αναλογεί. «Μετά από 6 μήνες καθυστέρηση, μας έχει έρθει η πρώτη δόση ΣΑΤΑ 2011 που για τον δήμο Καρδίτσας η πρώτη αυτή δόση ανέρχεται στο ποσό των 460.000 ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι το συνολικό ποσό που είχαμε προϋπολογίσει των 2.195.000 ευρώ θα δοθεί. Ωστόσο τα νούμερα άλλα λένε. Αν το πρώτο 6μηνο μας έδωσαν 460.000 ευρώ αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι τέλους του έτους δεν μπορεί να είμαι αισιόδοξος ότι θα μας δοθεί η ΣΑΤΑ την οποία προϋπολογίσαμε μειωμένη κατά 40% από την προηγούμενη χρονιά, να είναι άλλο ένα 30 ή 40% μειωμένη το 2011. Βεβαίως όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη έως ότου δούμε τα πραγματικά νούμερα. Επίσης έχει έρθει η ΣΑΤΑ - Πολιτικής Προστασίας στο ποσό των 58.100 ευρώ, ποσό το οποίο διατίθεται και μόνο για δράσεις πολιτικής προστασίας. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει αποδοχή αυτού του ποσού και θα διατεθεί σε δράσεις τις οποίες ήδη έχουμε καταγράψει και είναι αναγκαίες να γίνουν για την πυροπροστασία του Δήμου Καρδίτσας».



Περαιτέρω μειώσεις πόρων



Για τους Δήμους όλης της χώρας είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για περαιτέρω μείωση πόρων για το 2011. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και θα πρέπει πλέον να διασφαλίζει την ελάχιστη λειτουργική αυτάρκεια των νέων “Καλλικρατικών” δήμων. Με δεδομένες όμως τις περικοπές που έγιναν ήδη και που υπολογίζεται να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι νέοι δήμοι της χώρας και μαζί με αυτούς και η προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο “Καλλικράτης”.
http://www.karditsanews.gr/?p=30060
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details