Απολιθώματα 65 εκ ετών στο Δήμο Δομοκού.

Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι κάπου στο οροπέδιο του δήμου Δομοκού βρήκαμε Ιππουρίτη!!
Τί είναι ο Ιππουρίτης και πού έζησε?
 Ο Ιππουρίτης έζησε σε ρηχές θάλασσες πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, τα απολιθώματα του αφθονούν σε λατομείο στην περιοχή του Δομοκού, η εξαφάνισή τους από τη γη χρονικά συμπίπτει με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων , στο ίδιο λατομείο απολιθωμένο βρίσκομαι και κοράλλι ηλικίας ανώτερου κρητιδικού!
 Την εποχή εκείνη η Ελλάδα αποτελούσε τμήμα της θάλασσας της τηθύος ενός ωκεανός ανάμεσα στην Ασία και την Αφρική την εποχή εκείνη δεν υπήρχε Επίσης ενιαία ξηρά που να θυμίζει την Ελλάδα υπήρχαν όμως μερικά νησιά εκεί που Σήμερα έχουμε βωξίτες παραδείγματος χάρη στον Παρνασσό.
 Όλα αυτά βρίσκονται φυσικά  πάνω στο οροπέδιο του Δομοκού  και στην Δημοτική Ενότητα Βουζίου !
 Είναι γεγονός ότι τα πετρώματα της περιοχής αποτελούνται από βιογενούς προελεύσεως υλικά όπου αφθονούν θαλάσσιας προέλευσης οργανισμοί που έχουν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης στο τέλος της κρητιδικής περιόδου δηλαδή πριν από περισσότερα από 65 εκατομμύρια χρόνια οι οργανισμοί αυτοί έζησαν σε ρηχές θάλασσες δίπλα σε κοράλλια που αφθονούν στα πετρώματα του λατομείου.
 πρόκειται για άφθονα  δίθυρα μαλάκια οι Ιππουρίτες και άλλους οργανισμούς που έζησαν σε ρηχές θερμές θάλασσες εύκολα Αναρωτιέται κανείς πώς μεταφέρθηκαν στα βουνά τα θαλάσσια απολιθώματα.

Η απάντηση για τους γεωλόγους είναι μάλλον απλή μέσα στα εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν τα πετρώματα αυτά βγήκαν σταδιακά από νερό και ακολούθησαν τις διαχρονικές ανοδικές κινήσεις που έχουν δημιουργήσει τα ελληνικά βουνά την Πάρνηθα τον Παρνασσό την Πίνδου αλλά και εγώ όπως οι Άλπεις και όχι μόνον κινήσεις που άνθρωπος αισθάνεται μόνο όταν η γη τρέμει....
 Η περιοχή στο βούζι Δομοκού θα μπορούσε Στα πλαίσια μιας ήπιας ανάδειξης να χρησιμοποιείται ως μικρός  γεώτοπος ,  χώρος ευαισθητοποίησης των νέων, των πολιτών, των διερχόμενων στις φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος και του κλίματος.
 Προσπάθειες ανάδειξης της συγκεκριμένης περιοχής έκανε κατά το παρελθόν Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βουζίου .
Εν αναμονή Και νέων κινήσεων από την πλευρά του δήμου

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details