Την περασμένη εβδομάδα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ηλιακό δίσκο στο χωριό Suakacagi της Αδριανούπολης, 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ο δίσκος του ήλιου, σύμφωνα με τον καθηγητή Engin Beksac του Πανεπιστημίου Trakya, μπορεί να χρονολογείται πριν από 3500 χρόνια, στην ύστερη εποχή του χαλκού ή στην πρώιμη εποχή του σιδήρου.
Ο καθηγητής Engin Beksac είναι επικεφαλής του τμήματος ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Trakya στην Αδριανούπολη και διευθυντής του Trakya Research Centre, το οποίο εστιάζει στην αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την οπτική ιστορία και τους πρώιμους πολιτισμούς (προ-οθωμανική εποχή).
Λέει ότι οι δίσκοι του ήλιου, για πολύ καιρό, έμειναν αγνώριστοι, αλλά είναι είτε σε ανάγλυφη μορφή είτε λαξευμένοι σε βράχο. Το τελευταίο εύρημα, προσθέτει, είναι σε ανάγλυφη μορφή.
«Ο δίσκος του ήλιου που βρήκαμε πρόσφατα είναι σημαντικός γιατί βρέθηκε στο βωμό, στο ναό. Τα προηγούμενα ήταν μοναδικά, βρέθηκαν σε τυχαία σημεία χωρίς ναούς κοντά τους», λέει στο TRT World .
«Ανήκε στους Θράκες , που έζησαν στην περιοχή το 1500 π.Χ. Δίπλα στον χώρο του βωμού υπάρχει οικισμός. Ο βράχος στον οποίο βρίσκεται ο δίσκος του ήλιου σε ανάγλυφη μορφή, δείχνει δυτικά», λέει ο Beksac. «Πιθανώς η δύση σημαίνει την ώρα που η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Η δύση είναι σημαντική κατά τις ισημερίες Σεπτεμβρίου και Μαρτίου».
Ο Beksac εξηγεί περαιτέρω: «Ο λάκκος των θρησκευτικών προσφορών βλέπει νοτιοδυτικά, ακριβώς όπως ο κύριος άξονας του βωμού».Σύμφωνα με τον Beksac, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν τη γωνία μεταξύ νοτιοδυτικής και δύσης για να κοιτάξουν τους λόφους στον ορίζοντα και να παρατηρήσουν τις κινήσεις των αστεριών στον ουρανό.
«Το νοτιοδυτικό σχετίζεται με το χειμώνα. είναι το σημείο όπου ο ήλιος δύει τις πιο σύντομες μέρες στη Θράκη», λέει ο Beksac. «Σε άλλους βωμούς, για παράδειγμα και σε αυτούς της Βουλγαρίας, όπου υπάρχουν πολλοί, οι γωνίες είναι πάντα νοτιοανατολικά-νοτιοδυτικά».
Ερωτηθείς για τη σημασία αυτών των γωνιών, ο Beksac επεξεργάζεται: «Αυτή είναι η διαδρομή κίνησης του ήλιου στις πιο σύντομες ημέρες. Τον Δεκέμβριο ο ήλιος ανατέλλει στα νοτιοανατολικά, ανατέλλει προς τα νότια και δύει στα νοτιοδυτικά στη Θράκη».
Ο Beksac πιστεύει ότι οι γωνίες και ο δίσκος του ήλιου έχουν επίσης κάποια σχέση με την πίστη των Θρακών στη μετενσάρκωση και τη λατρεία της μητέρας θεάς. «Ο ήλιος είναι αρσενικό, το νερό είναι η θηλυκή θεά και η γη και οι βράχοι είναι τα σημεία τομής», λέει.
«Τα τελετουργικά σχετικά με το θάνατο και τη μετενσάρκωση υπάρχουν και σε αυτόν τον βωμό», προσθέτει. «Υπάρχει επίσης ένα ποτάμι δίπλα του, ο ποταμός Τούντζα –– τα ποτάμια συνδέονται επίσης με τη μετενσάρκωση της ψυχής–– επομένως υπάρχει μια συμβολική γεωγραφία εδώ», επισημαίνει.Υπάρχουν και άλλα τεχνουργήματα σε αυτή την κοιλάδα. είναι μια ιερή κοιλάδα», λέει ο Beksac στο TRT World . Ερωτηθείς εάν ο δίσκος του ήλιου θα εκτεθεί σε μουσείο, λέει ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί από εκεί που βρίσκεται, πάνω σε βράχο. «Είναι στη μέση των θάμνων και των θάμνων, θα έπρεπε να βγει κανείς εδώ για να το δει».
Σύμφωνα με τον Beksac, υπάρχουν περίπου δέκα τέτοιοι δίσκοι ηλίου στην Τουρκία, ενδεχομένως και περισσότεροι. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη Βουλγαρία», λέει. «Οι δίσκοι στην Τουρκία βρίσκονται στην περιοχή της Αδριανούπολης, που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση των κινήσεων του ήλιου, της σελήνης και των αστεριών».
Τονίζει τη σημασία του αστερισμού του Ωρίωνα. «Εμφανίζεται στους χειμερινούς ουρανούς, φτάνοντας μετά τον Νοέμβριο», λέει στο TRT World . «Εξαφανίζεται από τον ουρανό μόλις τελειώσει ο χειμώνας. Σχετίζεται επίσης με τον θάνατο και την ανάσταση».
«Οι Θράκες», καταλήγει ο Beksac, «είχαν πολύ προηγμένη κατανόηση της αστρονομίας».
Η μικρογραφία φωτογραφίας και η φωτογραφία επικεφαλίδας είναι ευγενική προσφορά του Engin Beksac, που δείχνει τον βράχο στον δίσκο του ήλιου.
πηγη https://www.trtworld.com/life/thracians-sun-disc-discovered-in-northwest-turkey-40170
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου