Συνεχίζει τα κουνήματα ο Εγκέλαδος στο Δομοκό!!!

Τα ξημερώματα με επίκεντρο το Βούζι έκανε ένα σεισμό 1,8(βάθος 5 χλμ , το πρωί περίπου στις 8και 30 με επίκεντρο το Βαρδαλή ένα σεισμό τις τάξεως 2,2 (βάθος 10 χλμ)ενώ το μεσημέρι μας ήρθε απο Αγραπιδιά το 3,1.(βάθος 5 χλμ), πάνω απο Θαυμακό 2,4 στις 14:40
Μνήμες ξυπνούν και πολύ είναι αυτοί που ανησυχούν !
Το www.neomonastiri.net επικοινώνησε τηλεφωνικά(μετά τους πρώτους σεισμούς) με τον σεισμολόγο κ Κ. Παπαζάχο του ΑΠΘ , και με την σειρά του ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός.. οι σεισμοί αυτοί είναι τοπικοί  και τους καταλαβαίνουμε μόνο εμείς εδώ κοντά . Αυτά τα φαινόμενα πολλές φορές κρατούν για καιρό, και δεν υπάρχει λόγω να ανησυχούν οι κάτοικοι.

(φωτογραφία του 1954 απο τα Βρυσιά Φαρσάλων-μετά τον μεγάλο σεισμό) Λίγα λόγια για τους σεισμούς:
(στην φωτογραφία οι 4 σεισμοί της ημέρας 13/2/2016)

Οι σεισμοί κατατάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • τους εγκατακρημσιγενείς
  • τους ηφαιστειογενείς
  • τους τεκτονικούς

ΕΓΚΑΤΑΚΡΗΜΣΙΓΕΝΕΙΣ

Εγκατακρημσιγενείς είναι οι σεισμοί που πραγματοποιούνται από την πτώση μεγάλων πετρωμάτων πάνω στη Γη λόγω βαρύτητας. Τα πετρώματα αυτά είναι συνήθως οροφές διαφόρων σπηλαίων που πέφτουν και τους προκαλούν. Οι σεισμοί αυτοί έχουν μικρό μέγεθος και διαρκούν τόσο χρονικό διάστημα όσο απαιτείται για την πτώση των πετρωμάτων. Επιπλέον είναι τοπικοί σεισμοί και καλύπτουν το 3% περίπου των σεισμών που πραγματοποιούνται πάνω στη Γη.


ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΙΣ

Οι ηφαιστειογενείς σεισμοί προηγούνται των ηφαιστειακών εκρήξεων ή και τις συνοδεύουν. Η αιτία που τους προκαλεί πιστεύεται ότι είναι η απελευθέρωση των αερίων του μάγματος το οποίο τροφοδοτεί τα ηφαίστεια μέσα από τους πόρους ή τις ρωγμές που φτάνουν έως και την επιφάνεια της Γης. Οι ηφαιστειογενείς σεισμοί είναι και αυτοί κυρίως μικροί σεισμοί οι οποίοι έχουν την εστία τους σε μεγάλη απόσταση από το ηφαίστειο αλλά με την πάροδο του χρόνου πλησιάζει συνέχεια προς αυτό με όλο και μικρότερο βάθος, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συχνότεροι. Το μέγεθός τους γενικά εξαρτάται από την αντίσταση που συναντάει το μάγμα κατά την ανύψωσή του προς την επιφάνεια της Γης. Οι ηφαιστειογενείς σεισμοί καλύπτουν το 7% περίπου του συνολικού αριθμού των σεισμών που πραγματοποιούνται στον πλανήτη μας.


ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ

Τέλος έχουμε τους τεκτονικούς σεισμούς που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία των σεισμικών δονήσεων. Οι σεισμοί αυτοί έχουν συνήθως μεγάλο μέγεθος και η εστία τους μπορεί να βρίσκεται σε βάθος 700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Είναι οι μεγάλοι σεισμοί που πραγματοποιούνται στον πλανήτη μας. Καλύπτουν περίπου το 90% των σεισμικών δονήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην χώρα μας το 90% των σεισμών είναι τεκτονικοί.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details