«Πέφτουν» οι τιμές αλλά η αγορά των ακινήτων παραμένει «παγωμένη»

Η αγορά κατοικίας που παλαιότερα αποτελούσε σκοπό για κάθε οικογένειας φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν. Η αγορά των ακινήτων έχει μπει για τα καλά στη «κατάψυξη» και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει την πτωτική της τάση.
Χιλιάδες ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι) παραμένουν απούλητα εδώ και μήνες. Μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Αττικής δηλώνουν πως θα πρέπει σύντομα να παρθούν κάποια μέτρα για να τονωθεί η αγορά.
Η πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ακόμα «στη μέση» Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων «κρατούν» τις τιμές διότι δεν έχουν φτάσει ακόμα στα όριά τους. Στις τιμές αυτές, όμως, δεν βρίσκουν αγοραστές και έτσι οι τιμές κρατιούνται. Εάν, όμως, η πίεση στον ιδιοκτήτη αυξηθεί λόγω του συνδυασμού μείωσης των εισοδημάτων τότε αναγκαστικά οι τιμές θα πέσουν.

ΤτΕ: «Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων»

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, περαιτέρω μείωση κατά 11,6% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων το β΄τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Έτσι από την αρχή του χρόνου (α΄και β΄τρίμηνο 2013) η πτώση των τιμών των ακινήτων έφθασε στο 22,9%.
Πιο «ανθεκτικά» εμφανίστηκαν τα νέα διαμερίσματα έναντι των παλαιών καθώς η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 11,3% για τα διαμερίσματα ηλικίας έως 5 ετών, έναντι μείωσης 11,8% για τα ηλικίας άνω των 5 ετών.
Η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων αντανακλάται και στον όγκο των συναλλαγών με τις τράπεζες καθώς το β΄ τρίμηνο του 2013 εμφανίσθηκε μειωμένος κατά 36,3% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2012. Τέλος η αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι εκτιμήσεις-συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν το β΄ τρίμηνο του 2013 μειωμένη κατά 42,7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου.

«Χρειάζονται κίνητρα για να τονωθεί η αγορά»

Το newpost επικοινώνησε με τον πρόεδρο μεσιτών Ελλάδας, Ιωάννη Ρεβύθη, ο οποίος μας δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις να δοθούν κίνητρα για να τονωθεί η αγορά αλλιώς όπως είπε η πτωτική στάση δεν θα σταματήσει.
«Έχουμε καταγράψει από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 πτώση 7-8% στις τιμές των οικιστικών και 11-12% στα επαγγελματικά δηλαδή μέσος όρος πτώση των τιμών των ακινήτων 10-11%. Θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων αν δεν γίνουν επενδύσεις και και δεν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για να ανασάνει η αγορά» είπε.
Μάλιστα μας είπε για ένα πολύ καλό μέτρο το οποίο θα πρέπει να δοθεί βάση κατά τον κ. Ρεβύθη και αφορά την χορήγηση άδειας παραμονής σε μη κάτοικο ΕΕ, που θα αγοράσει ακίνητο άνω 250.000 ευρώ.
«Έχει ψηφιστεί εδώ και τρεις μήνες ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που προβλέπει πως όποιος αγοράσει ακίνητο άνω των 250.000 ευρώ και είναι μη κάτοικος ΕΕ παίρνει εσαεί όσο κρατάει το ακίνητο άδεια παραμονής και μπορεί να επισκέπτεται και άλλες ευρωπαϊκά κράτη με αυτήν την βίζα».


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/260132/peftoyn-oi-times-alla-h-agora-twn-akinhtwn-paramenei-pagwmenh#ixzz2az1MRYIo
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

4 comments:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Η αγορά ακινήτων έχει ακόμα πολύ δρόμο προς τα κάτω .Τα αποθέματα ακινήτων είναι μεγάλα.
Οι τιμές θα φθάσουν στο 50% και 60% από τα υψηλά τους.
Πρώτα θα χαθούν πολλές περιουσίες και μετά θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων ,περίπου τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη της οικονομίας.
Από το 2016 και μετά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Τα προβληματικά δάνεια έχουν ήδη πουληθεί σε εταιρείες στο 70-80% της άξιας τους.
Οσοι δεν πληρώνουν εδω και τρία-τέσσερα χρόνια τις δόσεις τους,δυστυχώς "κινδυνεύουν το 2014-2015 να χάσουν τα σπίτια τους".

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Η μόνη λύση για τα προβληματικά δάνεια της πρώτης κατοικίας το κούρεμα των δανείων.
οι τράπεζες επιβάλλεται τουλάχιστον να πράξουν την αφαίρεση των τοκων της τελευταίας τριετίας ,την επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων. Διαφορετικά θα έχουμε συνέχεια του ντόμινου της καταστροφής.

Ανώνυμος είπε...

Οι κακοπληρωτές και όσοι σταμάτησαν να πληρώνουν πριν την κρίση, ήτοι πριν το 2010, είναι αυτοί που ενδέχεται να υποστούν πρώτοι τις συνέπειες της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, στο πιο "καυτό" τραπεζικό θέμα για το 2014.

Δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να αφορά την πλήρη άρση των περιορισμών και θα έχει σκοπό να "εντοπίσει" όσους εκμεταλλεύονται τον ισχύοντα νόμο ή δεν πληρώνουν... από άποψη.
πιθανόν θα υπάρξει μία πρώτη περίοδο επιλεκτικών αλλαγών, πριν συζητηθεί η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι σημαντικές γιατί πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να πληρώσουν να περάσουν πιο αναίμακτα την κρίση και προσανατολίζεται στην αλλαγή όρων σε δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ακόμη και για ενήμερα, λόγω των συνθηκών και ανάλογα με την περίπτωση.

Author Details