ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΘΑΥΜΑΚΟΙ: Στον σημερινό Δομοκό, σώζονται πελασγικά τείχη.

Από τον Όμηρο μαθαίνουμε ότι ηγεμόνας τις πόλεως αυτής ήταν ο Θαυμακός πατέρας του Ποίαντος , ο οποίος ως γνωστόν από την μυθολογία άναψε την πυρά με την οποία κάηκε ο Ηρακλής και ως ανταμοιβή πήρε τα ιόβολα (δηλητηριώδη βέλη), τα οποία κληρονόμησε ο γιος του Φιλοκτήτης.

Κατά τον όμηρο οι πόλεις Θαυμακίοι , Μηθώνη, Μελίβοια και Ολιζώνα αποτελούν την τετράδα των πόλεων του Φιλοκτήτου, ο οποίος έλαβε μέρος με επτά πλοία στην πολιορκία της Τροίας.

« Των δε, Φιλοκτήτης , τόξων ευ ειδώς ,

επτά νεών ,ερέται δ έν εκάστη πεντήκοντα

εμβέβασαν, τόξων ευ ειδώτες, ‘ιφιμάχεσθαι».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

«Τούτων δε ήρχεν ο Φιλοκτήτης έμπειρος τοξότης

Με επτά πλοία , πεντήκοντα δε κωπηλάται εις έκαστον πλοίων

είχον επιβιβασθεί , έμπειροι και ούτοι τοξόται

δια να πολεμήσουν γενναίως.»

ΕΛΛΑΣ: Αρχαία πόλη 2 χλμ βόρεια της Μελιταίας κατά τον Θουκιδίδη. Στην αγορά της πόλεως υπάρχει ο τάφος του Έλληνα από τον οποίο έλαβε το όνομα η Ελλάς και ο Έλλην.

Ο Θουκυδίδης γράφει;

« ‘΄Ελληνες δε και των παίδων αυτών ‘εν Φθιώτιδι ίσχυσάντων»

ΦΘΙΑ: Πόλη κοντά στην Ελλάς και της περιοχής.

ΜΕΛΙΤΑΙΑ(ΑΒΑΡΊΤΣΑ): Ο Λήκ στο σημείο αυτό τοποθετεί το βασίλειο των Μυρμιδόνων, στην αγορά της υπάρχει ο τάφος του Έλλην. Σώζονται αρχαία τείχη.

Μελιτεύς ο γιος του Δία και της νύμφης Ορθρηίδος απέκτησαν ένα τέκνο τον Μελετεύς τον οποίο και παράτησαν αδιαφορώντας για την τύχη του . Το βρήκε όμως ο Φάγρος ο οποίος είχε την ίδια μάνα αλλά τον Απόλλωνα για πατέρα και το μεγάλωσε με την βοήθεια των μελισσών για αυτό και το ονόμασε Μελιτεύς.

Όταν μεγάλωσε , υπέταξε τους κατοίκους της περιοχής και έκτισε την πόλη της Φθίας

ΠΥΡΡΑ: Πόλη της Φθίας μερικοί την ταυτίζουν με την Μελιταία , άλλοι ισχυρίζονται ότι βρίσκεται δέκα στάδια μακριά από αυτήν.

ΕΡΙΝΕΟΣ : Πόλη πλησίον του χωριού τσιατμά.

ΚΟΡΩΝΕΙΑ η ΦΘΙΩΤΙΚΗ : πόλη πλησίον της πόλεως Ερινέος , πολλοί την ταυτίζουν.

ΞΥΝΙΑ-ΞΥΝΙΑΙ: ΝΔ του Δομοκού στην νότια όχθη της λίμνης Ξυνιάδος.

ΦΙΛΙΑΔΩΝ: Νότια του Δομοκού συνορεύει με την Μελιταία και την Πύρρα.

ΑΓΓΕΙΑΙ: Κοντά στο χωριό της Παναγιάς και κατά άλλους στο χωριό Καίτσα.

ΝΑΡΘΑΚΙΟΝ: κοντά στο χωριό καρατζάλι, μνημονεύεται από τον Πτολεμαίο και τον Στράβωνα.

ΕΚΚΑΡΑ η ΑΚΚΑΡΑΙ: Aρχαία πόλη του 4ου αιώνος η οποία ανήκε στην Αχαία Φθιώτιδα . Σήμερα σώζονται τα τείχη της πόλεως και εις τη θέση ‘μάτια’ μπορεί να δεί κανείς την ‘Σαρμανίτσα’ ή ‘κούνια’. Πρόκειται για έναν κιβωτιόσχημο τάφο στον βράχο που ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα του ‘γυναικόκαστρου’ απέκτησε παιδί που δεν το ήθελε ο πατέρας της για αυτό και το έκρυψε σ’ αυτήν την κούνια , φροντίζοντας να πηγαίνει για να το ταΐζει. Ο άλλος θρύλος λέει ότι εκεί είχε το παιδί μια γυναίκα τιτάνα το οποίο αρρώστησε . Φρόντισε να πάει στο Ασκληπιείο στα Τρίκαλα (αρχαία Τρίκη),για να ρωτήσει για κάποιο φάρμακο, εκεί τις υπέδειξαν κάποιο φυτό το οποίο φύτρωνε στο όρος Κασιδιάρης, πήγε να το βρει αλλά πάνω στην ταραχή της δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει έκοψε την κορυφή του βουνού με σκοπό να την πάει στην Τρίκη για αναγνώριση αλλά στο δρόμο έμαθε ξαφνικά για τον θάνατο του παιδιού της και πέταξε την κορυφή εκεί που έμαθε το δυσάρεστο νέο, την σημερινή Πετρομάγουλα όπου και ο σιδηροδρομικός σταθμός Δομοκού.

Η αρχαία Aκκαρα ή Εκκάρα έκοψε κατά την αρχαιότητα νόμισμα το Εκκαρέων.

ΚΥΦΑΙΡΑ: Αρχαία πόλη της Δολοπίας μεταξύ των πόλεων Aκκαρας και Θαυμακού στο σημερινό χωριό Βελεσιώτες. Εκεί στα σύνορα αυτής της πόλης και της αρχαίας Aκκαρας στη θέση Αρκουδότρυπα υπήρχαν μπηγμένοι κρίκοι και ο θρύλος τους είχε συνδέσει με την προσάραξη του καραβιού του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.

ΠΡΟΕΡΝΑ: Αρχαία πόλη του 4ου αιώνα ,ίσως και παλαιότερη βρίσκεται στην έδρα του σημερινού Δήμου Θεσσαλιώτιδας στο Νέο Μοναστήρι.

Η πόλη έκοψε νόμισμα το αρχαίο ‘προερνίων’, και από τους ιστορικούς μαθαίνουμε ότι κατελήφθη το 191 π.χ από τον Αντίοχο αλλά αμέσως μετά ανεκτήθη από τον Ύπατο Ακίλιο Γλαβρίωνος .

Μέχρι πριν λίγα χρόνια στο Νέο Μοναστήρι είχαν γίνει μόνο σωστικές ανασκαφές , σήμερα πάνω από 30 εργάτες με αρχαιολόγους εργάζονται στο κάστρο της Αρχαίας Πρόερνας προσπαθώντας να την αναδείξουν , ενώ ανασκαφές γίνονται και στην μαγούλα ‘κουτρουλού’ πίσω από το σημερινό εργοστάσιο βάμπακος της ενώσεως Συνεταιρισμών Λαμίας. (Για περισσότερα διάβασε στα άρθρα προτάσεις το άρθρο σχετικά με την αρχαία Πρόερνα.)

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ ΚΑΡΑΤΖΑ 1962

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details