Αποκαλύπτεται η γύμνια της Ευρωζώνης


Κάλυψη κινδύνου των Ελληνικών τραπεζών αναζητείται απέναντι σε όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Κύπρου. Υπό συνθήκες τεράστιας αβεβαιότητας καθώς το κλίμα γινόταν όλο και πιο ρευστό και οι “ειδήσεις” διαδέχονταν η μία την άλλη, τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών επιχειρούσαν να καλυφθούν όσο μπορούσαν έναντι όλων των πιθανών σεναρίων για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας της Κύπρου. Πλέον το λιγότερο “κακό” σενάριο προβλέπει ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα του Ευρωπαϊκού τραπεζικού νότου, αναφέρουν αναλυτές. “Ο,τι κι αν γίνει, πλέον όλοι οι καταθέτες θα ξέρουν πολύ καλά ότι εγγύηση δεν υπάρχει, δεν είναι δεδομένη”, λένε. Και τούτο, εξηγούν θα συνεπάγεται υψηλότερα επιτόκια προσέλκυσης επενδυτών, και άρα, υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων, μικρότερη μόχλευση, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βραδύτερη ανάπτυξη ή έστω διαδικασία ανάκαμψης για την Ελλάδα που βυθίζεται στην ύφεση με ένα τραπεζικό σύστημα μη ανακεφαλαιοποιημένο. Συνεπάγεται – αναφέρουν – και μεγαλύτερη δυσπιστία για την ηγεσία της Ευρωζώνης που – για μία ακόμη φορά – εμφανίζεται πολύ “λίγη” απέναντι στις εξελίξεις, αδυνατεί να δει το πρόβλημα και να λάβει γενναίες αποφάσεις. Αδυνατεί να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης από τον ESM όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα και “ρισκάρει” τη συνοχή της Ευρώπης για να διατηρήσει την ιδεοληψία την δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα, στην γωνία της Ευρώπης, δεν μπορεί – για μία ακόμη φορά στην πρόσφατη ιστορία- να σταθεί δίπλα στην Κύπρο αλλά και να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μία κρίση που “έδωσε” στην Κύπρο με το PSI και πλέον επιστρέφει στην ίδια “μεταλλαγμένη” Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν και πάλι χθές επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ότι τα υποκαταστήματα – και οι καταθέσεις τους – στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένα με την απορρόφησή τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, πλέον ακούγονται “λίγες” όσο οι ημέρες περνούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Τα σενάρια που – οφείλουν – να διαμορφώσουν τραπεζίτες, κυβερνητικοί και κοινοτικά στελέχη πλέον έχουν φτάσει έως τα “άκρα”. Έως την έξοδο της Κύπρου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εκτιμάται ότι λόγο της “μικρής” της οικονομικής επιφάνειας, το “Cyprus-exit” είναι πολύ πιο φθηνό από ότι το “Greek- exit”. Το ερώτημα είναι πόσο ακριβά θα πληρώσει η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα κάτι τέτοιο γιατί κανείς δεν διευκρινίζει αν το “κόστος” αυτό θα είναι ασύμμετρο, αναφέρουν τραπεζικές πηγές. http://www.insurancedaily.gr/blog/apokalyptetai-i-gymnia-tis-eurozonis/#more-52181
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

20 comments:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Οι πραγματικές συνέπειες των όσων συμβαίνουν σήμερα ,θα φανούν στην επόμενη κρίση

Σήμερα φαίνεται η «γύμνια» της Ευρώπης(αν και δεν πιστεύω ότι είναι γύμνια αλλά στόχος να εξελιχθούν ετσι τα πράγματα) .
Στην επόμενη κρίση θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες των όσων συμβαίνουν σήμερα σε κράτη σαν την Κύπρο και την Ελλάδα .Τα μεγάλα κεφάλαια θα μετακινούνται ακαριαίως (για να γλυτώσουν από το κούρεμα )και τα κράτη που θα έχουν οικονομικό πρόβλημα θα πτωχεύουν την επόμενη ημέρα και φυσικά όσοι έχουν χρήματα εκτεθειμένα .

Ολοι μιλάμε για ενοποίηση Ευρωπαϊκών κρατών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι τεράστιο για να επιβίωσει αλλά και για να ελεγχθεί και φυσικά θα πρέπει να μειωθεί, ιδού ο στόχος της κατάρρευσης και των εύρωστων τραπεζών.
Καταρρεύσεις –μείωση και συγκέντρωση κάτω από την ευρωπαϊκή τράπεζα
Αφου συγκεντρωθεί ο τραπεζικός τομεας σειρά έχει η ενοποίηση τω κρατών η οποία μάλλον Θα γίνει και αυτή κάτω από συνθήκες κατάρρευσης.
φυσικά η κρίση τότε θα είναι τόσο μεγάλη ,που δεν θα μετράμε π.χ 5-10.000 απώλειες ανθρώπινων ζωών (όπως σήμερα με την κατάρρευση μερικών τραπεζών ) αλλά πολύ περισσότερες διότι στην ουσία θα έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο(οικονομικό μεν) αλλά πραγματικό πόλεμο σε επίπεδο απώλειας ζωών .

Εύχομαι βεβαια η ενοποίηση κρατών ευρωζώνης να γίνει με συναίνεση κάτω από ομαλές συνθήκες (ΠΡΑΓΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ- ΩΣ ΜΗ ΕΦΙΚΤΟ) διότι αν γίνει με κατάρρευση ο φόβος , ο τρόμος και η απωλεια χρημάτων σε επίπεδα 20 και 50% δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα δούμε σε μερικά χρόνια .
Μακάρι να είναι ένα κακό όνειρο …αλλά όσα όνειρα έχω δει μέχρι σήμερα, η επόμενη μέρα
ήταν χειρότερη από το όνειρο.

Είδατε όμως μέχρι σήμερα πολλές ενοποιήσεις – συγχωνεύσεις (οικονομικές )να γίνονται με με απλή συναίνεση ; ούτε μια , ολες γίνονται κάτω από μεγάλες πιέσεις προβλημάτων ,ένα βήμα από την κατάρρευση η με καταρευση.
Γενικά για να συγχωνευθεί οτιδήποτε (η να το αρπάξουνε πέστε το όπως θέλετε )πρέπει πρώτα να καταρρεύσει είδατε πόσο εύκολη ήτανε η κατάρρευση ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-Λαϊκής και η μερική κατάρρευση -Ελλάδας –Κύπρου.

Και μη ξεχνάτε …συνήθως ,(όχι πάντα) πρώτα έχουμε απογείωση (μας κοιμίζουνε για να νομίζουμε ότι όλα είναι ένταξη..) και μετά τραβάνε το «χαλί» και έρχεται η κατάρρευση…..

Ο παρατηρητης

Ανώνυμος είπε...

Κυπριακές Τράπεζες: Μύθοι και Αλήθειες



Μύθος: Οι Κυπριακές Τράπεζες, με καταθέσεις 7πλάσιες του ΑΕΠ της χώρας, ήταν πανίσχυρες.

Αλήθεια: Εξ ορισμού, για μία Τράπεζα, οι καταθέσεις δεν είναι από μόνες τους δείγμα ισχύος, αφού οι καταθέσεις αποτελούν ΧΡΕΟΣ της Τράπεζας προς τους καταθέτες και άρα στοιχείο του Παθητικού της. Από την άλλη πλευρά, δίνοντας 5% και 6% επιτόκιο, δεν είναι δύσκολο να μαζέψεις πολλές καταθέσεις.



Μύθος: Οι Τράπεζες της Κύπρου κάνουν ότι και αυτές της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου κλπ.

Αλήθεια: Οι Τράπεζες της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου κλπ δεν δίνουν επιτόκιο 5% και 6%. Τα δικά τους επιτόκια είναι πολύ κοντά στο μηδέν, και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω του μηδενός (πληρώνεις για να σου φυλάνε τα χρήματα). Δεν χαρίζουν χρήματα για να μαζέψουν καταθέσεις ...



Μύθος: Οι Κυπριακές Τράπεζες έχουν κέρδη.

Αλήθεια: Απ' ότι διαβάζουμε, μόνο η Λαϊκή έχει πάνω από 9,5 δις ζημιές, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 50% του Κυπριακού ΑΕΠ.



Μύθος: Το ισχυρό Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα βοήθησε στην ευημερία του Κυπριακού λαού.

Αλήθεια: Οι υψηλοί μισθοί, η κυκλοφορία τόσου χρήματος, βοήθησαν φυσικά στο να γίνουν πλουσιότεροι οι Κύπριοι. Αλλά όταν αυτό γίνεται με δανεικά (αφού και οι καταθέσεις δανεικά είναι), έρχεται κάποτε η ώρα της εξοφλησης των δανεικών, και τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. "όσο ψηλότερα ανεβεις, τόσο μεγαλύτερο είναι το πέσιμο" έλεγε η γιαγιά μου. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι.



Μύθος: Η ΕΕ θέλησε να διαλύσει τις Κυπριακές Τράπεζες.

Αλήθεια: Να τις σώσει θέλησε, ανακεφαλαιώνοντάς τες. Και με ένα τρόπο, που θα κόστιζε στους καταθέτες (κι όχι σε όλους τους Κύπριους), όσο και οι καταθέσεις 2 ετών. Δυστυχώς, όπως και η Ελλάδα το 2009, η Κύπρος έπεσε θύμα των πολιτικάντηδων και του "πολιτικού κόσοτους".



Μύθος: Υπάρχουν πολλές λύσεις.

Αλήθεια: Το ότι ο καθένας προτείνει και από μία "λύση", δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές λύσεις. Και όσο οι μέρες περνούν, τόσο ο καθένας θα λέει την κουταμάρα του, και τόσο θα απομακρυνόμαστε από την μία και μοναδική σοβαρή λύση που προτάθηκε, που δεν ήταν η "τέλεια" αλλά η "μη χειρότερη".

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το παιχνίδι που παίζεται είναι στημένο και από τις δυο πλευρές, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και των Κυπρίων κυβερνητών. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε όχι λόγω μεγάλης κρίσης στην οικονομία της Κύπρου. Η οικονομία της Κύπρου δεν ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε από τις τράπεζές της και Πρωτίστως από την Τράπεζα της Κύπρου και την Λαϊκή,
Πώς γίνεται όμως να καταρρεύσουν δυο τραπεζικοί κολοσσοί, όταν οι καταθέσεις, που δηλώνουν είναι σχεδόν 2 φορές του ΑΕΠ της Κύπρου; Μόνο στην περίπτωση που οι τραπεζίτες κατασπατάλησαν τα χρήματα των καταθέσεων σε μαύρα δάνεια και χορηγήσεις, σε επενδύσεις κερδοσκοπίας και μάλλον αυτο συνέβη με τις Κυπριακές τράπεζες. Οι καταθέσεις αυτών των τραπεζών υπάρχουν μόνο σε κομματικά ταμεία, λογαριασμούς παράκτιων εταιρειών ανά τον κόσμο, σε ομόλογα και παράγωγα του εξωτερικού ..
Με την κρίση οι τράπεζες της Κύπρου άρχισαν να αντλούν αυξημένη ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι. Όμως και αυτή την αυξημένη ρευστότητα οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες την σπατάλησαν σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και άλλα ομόλογα ποντάροντας στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Έτσι όταν ήρθε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες εισέπραξαν τα πλούσια ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στις τράπεζες που θα έβαζαν τα ομόλογά τους στο «κούρεμα». Να θυμίσουμε εδώ ότι το τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την μετανάστευση καταθέσεων και κεφαλαίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, που ανήλθαν τουλάχιστον σε άλλα 5 δις ευρώ, οι κυπριακές τράπεζες βγήκαν ωφελημένες από την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και είναι λαθος να λενε ότι η κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών οφείλεται στην Ελλάδα..
Όταν το 2012 οι κυπριακές τράπεζες δεν άντεξαν άλλο και προσέφυγαν στον ELA (στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας) προκειμένου να μην καταρρεύσουν, οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έθεσαν θέμα ανταλλαγμάτων, δηλαδή αποικιακής κατοχής του νησιού διαμέσου της τρόικας.
Η κυβέρνηση Χριστόφια, προκειμένου να καλύψει την ληστεία των κυπριακών τραπεζών από τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς, δέχτηκε να πουληθεί το νησί σε τιμή ευκαιρίας. Κι έτσι υπέγραψε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις τη σύμβαση εκχώρησης του νησιού στην τρόικα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί γνώριζαν πολύ καλά ότι ένα τραπεζικό σύστημα που εμφανίζει περί τα 68 δις ευρώ καταθετική βάση, εκ των οποίων πάνω από τα 26 δις είναι των νοικοκυριών που κατοικούν στο νησί, είναι αδύνατον να καταρρεύσει, είναι αδύνατον να έχει ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση. Εκτός κι αν οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές, δηλαδή φούμαρα. Κι έτσι άρπαξαν την ευκαιρία. Ζήτησαν τα 5,8 δις ευρώ, δηλαδή περί το μεσοσταθμικό 8% της εικονικής καταθετικής βάσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό είχε τεθεί πολύ πριν τις εκλογές της Κύπρου. Για να προχωρήσει έπρεπε να ξεγελαστεί ο λαός και να έρθει ο οικονομικός δολοφόνος που θα το προωθούσε. Κι αυτός ήταν ο Αναστασιάδης. Το ζήτημα ήταν όμως ευθύς εξαρχής ότι οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν και επομένως τα 5,8 δις ευρώ δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από τις κυπριακές τράπεζες. Το γεγονός αυτό το γνώριζαν όλοι. Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Κύπριοι. Κι έτσι στήθηκε το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος της Κύπρου το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Ας δούμε τα γεγονότα. Έχουμε μια απόφαση του Eurogroup της 15/3 που ανάμεσα στα άλλα θέλει «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου. Αν ήθελαν όντως οι Γερμανοί και οι άλλοι να το εφαρμόσουν, τι θα έκαναν; Δεν θα το ανακοίνωναν αμέσως. Ούτε θα επέτρεπαν στον Αναστασιάδη να το κάνει, αν πρώτα δεν εξασφαλίσει με εκβιασμούς, πιέσεις, εξαγορές – κατά τα γνωστά συνήθη – την πολιτική στήριξη στο νησί. Αν το πετύχαινε αυτό, τότε θα έβγαινε και θα έθετε όπως το έθεσε, ή «κούρεμα» καταθέσεων, ή άτακτη χρεοκοπία. Διαφορετικά θα υπήρχε περιθώριο να τροποποιηθεί το μέτρο και να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι.
Αντί γι’ αυτό έχουμε τα εξής κωμικοτραγικά, που ούτε ο πιο ανόητος δεν θα τολμούσε να κάνει. Το Eurogroup ανακοινώνει την επομένη το «κούρεμα». Βγαίνει και ο Αναστασιάδης το Σάββατο και θέτει ευθέως το δίλλημα: ή «κούρεμα», όπως διατάζουν οι Ευρωπαίοι, ή άτακτη χρεοκοπία. Βεβαίως, ο Αναστασιάδης – όπως και τα επιτελεία της ευρωζώνης – ήξεραν πολύ καλά δυο πράγματα: Αφενός, ο Αναστασιάδης δεν είχε την πολιτική συγκατάθεση των άλλων κομμάτων και τα δικά του «κουκιά» δεν φτάνουν για να περάσει το μέτρο. Αφετέρου, η προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» θα έπληγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και θα συνέτριβε την οικονομία του νησιού, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζές του. Κι αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα πολιτικών εξελίξεων, ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχόταν η Κυπριακή Βουλή το «κούρεμα», ή θα ψήφιζε «όχι». Τελικά ο Αναστασιάδης δεν πήρε ούτε τις ψήφους του κόμματός του υπέρ του «κουρέματος». Δεν μπορεί να μην το γνώριζε αυτό. Δεν μπορεί να μην το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί. Σας θυμίζω ότι η πρόταση του «κουρέματος» έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και μήνες και όλοι την γνώριζαν. Τότε γιατί έγινε όλο αυτό;
Ήξεραν πολύ καλά ότι ακόμη κι αν πέρναγε το «κούρεμα», τα 5,8 δις ευρώ που ζητούσαν από την Κύπρο δεν υπάρχουν στα ταμεία των τραπεζών. Οπότε επέλεξαν να προβούν σε μια ενέργεια – την προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» – που γνώριζαν πολύ καλά ότι θα σακάτευε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το τσάκισμα το επέτειναν και με τις δηλώσεις τους οι Μέρκελ και Σόιμπλε στιγματίζοντας την βιομηχανία κεφαλαίων του νησιού και λέγοντας ανοιχτά ότι κανείς που αναζητά καταφύγιο στην Κύπρο δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Με λίγα λόγια επέτειναν την κατάσταση πανικού υπό συνθήκες κλειστών τραπεζών. Ότι χειρότερο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στο πανικό της Κύπρου συνέργησε και ο «δικός μας» ο κ. Σουρνάρας, ο οποίος στις 18/3 δήλωσε: «Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα.» Προσέξτε αυτό το «αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι το τραπεζικό κυπριακό σύστημα είναι τόσο χρεοκοπημένο και υπό κατάρρευση που δεν μπορεί ούτε καν να συντηρήσει τα υποκαταστήματά του και έτσι θα απορροφηθούν από την Ελλάδα. Το πώς και το τι θα επιφέρει θα το δούμε εν καιρώ. Κι εγώ ρωτώ; Υπάρχει καλύτερη ομολογία χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζικού συστήματος; Όχι βέβαια. Και πότε γίνεται αυτή η δήλωση; Πριν καν αποφανθεί η Κυπριακή Βουλή για το «κούρεμα». Με άλλα λόγια το Eurogroup ήξερε πολύ καλά ότι η ενέργεια αυτή, την ανακοίνωση του «κουρέματος», ισοδυναμεί με de facto χρεοκοπία για τις τράπεζες της Κύπρου και γι’ αυτό κανόνισε να απορροφηθούν οι θυγατρικές από την Ελλάδα. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυπριακής Βουλής. Μάλιστα με κινήσεις και δηλώσεις τους φρόντισαν να επιτείνουν όσο μπορούν την σύγχυση και τον πανικό ώστε να εξασφαλίσουν την κατάρρευση της τραπεζικής οικονομίας του νησιού
Ο λόγος που έγινε έτσι ήταν για να χτυπηθεί μοιραία η κυπριακή οικονομία, αφ' ενός για να εξυπηρετηθούν τα γερμανικά συμφέροντα και να πατήσουν στο νησί ώστε να διεκδικήσουν γεωστρατηγική επιρροή. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν με τον τρόπο αυτό να πατήσουν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και να διεκδικήσουν μερίδιο από το σύνολο των ενεργειακών πηγών της Κύπρο, κάτι που έχει υπογράψει ήδη ο Χριστόφιας με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Βλέπετε γνωρίζουν πολύ καλά ότι εντός του ευρώ και με διαλυμένη την οικονομία του το νησί δεν μπορεί παρά να εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτήσεις του ευρωσυστήματος με όλα τα αποικιοκρατικά ανταλλάγματα που επιβάλει πρώτα και κύρια η Γερμανία.
Αφετέρου, εξυπηρετούνται και οι ολιγάρχες του νησιού για την λεηλασία των τραπεζών τους. Ποιος θα τους ζητήσει τον λόγο τώρα; Η κατάρρευση των τραπεζών – ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, δεν πρόκειται να ξανανοίξει – δεν φαίνεται να την χρεώνονται, μιας και οφείλεται στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του «κουρέματος». Ούτε πρόκειται να δώσουν λόγο για το που πήγαν τα λεφτά των καταθετών, μιας και δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τα 5,8 δις ευρώ από τα ταμεία τους και έτσι δεν θα αποκαλυφθεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Αυτό αντιπροσωπεύει το «όχι» των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Βουλής. Είπαν «όχι» σε κάτι που θα εξέθετε την λεηλασία των χρημάτων του κυπριακού λαού από μια συμπαιγνία ολιγαρχών της τραπεζικής οικονομίας και της πολιτικής. Μετα το ξεπούλημα του νησιού, ετοιμάζονται να φορτώσουν τα 5,8 δις ευρώ στις πλάτες των νοικοκυριών και των εργαζομένων της Κύπρου. Άλλωστε, ακούσατε κανέναν από δαύτους να αξιώνει την μη πληρωμή των λύτρων που επέβαλε το Eurogroup; Όχι βέβαια. Όλοι τους εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το που θα βρεθούν τα 5,8 δις ευρώ για να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

1) Η διάσπαση της Λαϊκής τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα είναι καταστροφική λυση
Η καλύτερη λύση για την Κύπρο θα ήταν η συγχώνευση της Λαϊκής με τράπεζα Κύπρου

2) Υποψιάζομαι ότι αρκετά ρωσικά κεφάλαια μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Ελλάδα δια μέσω καταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου που ανήκουν στην Ελλάδα δηλ μεταφερθηκαν στην Ελλάδα «κάτω από το τραπέζι» έτσι μπορεί να εξηγηθεί η περίεργη και ανυπόμονη συμπεριφορά του Στουρνάρα (πριν ανακοινωθεί η πωληση) και το διπλό χτύπημα του Σαλλα της τράπεζας Πειραιώς
Η συμπεριφορά της μετοχής της Λαϊκής τράπεζας στο χρηματιστήριο Αθηνών(από+ 9% στο τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης της παρασκευης βρέθηκε στο -8% ξεφορτώσανε εκατομμύρια κομμάτια) πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι γνώριζαν από πριν την απόφαση του γιουρογκρουπ.

Ο Σαλλας είναι ο καλύτερος μάνατζερ στην Ελλάδα δεν κανει τυχαίες κινήσεις
.Τα τελευταία δυο χρόνια ο Σάλας είχε καλες σχέσεις με τον Βγενοπουλος της Λαικης και αναμενόταν η συγχώνευση της Λαϊκής και της Πειραιώς αλλά τελικώς δεν έγινε.
Αρα μπορούσε να είχε καλή πληροφόρηση για την κατάσταση της Λαικης και χτύπησε εκ του ασφαλούς.
Ο Σάλας της τράπεζας Πειραιώς έκανε και πάλι μεγάλο παιχνίδι!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΜΑΣ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ (με καταθέσεις και προθεσμιακούς λογαριασμούς =κούρεμα)
ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ (με κεφαλαιακούς λογαριασμούς=ακούρευτοι)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΠΕΡΙ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΩΝ !!!

Επαληθεύτηκε η φυγή κεφαλαίων …..

Κύπρος: Αναλήψεις με κλειστές τράπεζες

Με ειδικές μεταφορές για «ανθρωπιστικούς λόγους» και άλλες τεχνικές έχει ήδη ξεκινήσει η φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters. Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι όλες αυτές τις ημέρες που οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές, κεφάλαια έφευγαν από τη χώρα, ακόμη και πριν το πολύκροτο «όχι» της κυπριακής βουλής στο Eurogroup.
«Οι ευρωπαϊκές αρχές συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ζήτησε περισσότερα χαρτονομίσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ότι χρειαζόταν για να καλυφθούν οι αναλήψεις που είχαν αναφερθεί στη Φρανκφούρτη» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει «Το ποσό που ανέφεραν οι Κύπριοι σε καθημερινή βάση ήταν πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα».

Το πρακτορείο αναφέρει πως ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο.
Οι δύο μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου, έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο που όλες αυτές τις ημέρες ήταν ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, η ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν ανοιχτή όλες αυτές τις ημέρες χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων.

«Ενώ λοιπόν, οι Κύπριοι πολίτες περίμεναν στις ουρές για να τραβήξουν από τα ΑΤΜ ό,τι επέτρεπαν οι αρχές, άλλοι καταθέτες χρησιμοποιούσαν σειρά τεχνικών για να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους» σχολιάζει το Reuters. Σε επιχειρήσεις που είχαν margin calls, δόθηκε πρόσβαση σε τραπεζικές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για μεταφορές κεφαλαίων για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων.
Ο κ. Παύλου, αντιπρόεδρος της Λαϊκής μέχρι την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι γίνονται αναλήψεις όλες αυτές τις ημέρες «αλλά υπολογίζονται σε εκατομμύρια και όχι σε δισεκατομμύρια ευρώ» όπως αναφέρει το Reuters.


Φάτε παραμύθι Έλληνες και Κύπριοι καταθέτες.
Το νέο οικονομικό μοντέλο έκτρωμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο : Οι καταθέσεις έχουν μετατραπεί σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία

1) φυγή κεφαλαίων προς Γερμανία και τουρκοκρατούμενη Κύπρο
2) όσοι έχουνε καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και ομόλογα στην Λαϊκή στην Κύπρο, θα χάσουν τα χρήματα τους διότι η εκκαθάριση θα κρατήσει 4-6 ετη και είναι ζήτημα αν θα πάρουν το 20% των χρημάτων τους (δηλ κούρεμα 80%)
Οι μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας Κύπρου φυσικά πρόσωπα και εταιρίες ρώσοι, έλληνες και κύπριοι θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου ,θα υποστούν haircut 40% επί των καταθέσεων που διατηρούν για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

3)η έφεση θα κρατήσει άλλα δυο χρόνια ,από 16% που είναι τώρα θα φθάσει το 25% περίπου ,όπως και η Ελλάδα

4)Αύξηση ανεργίας στο 30-35% περίπου.

Πρόβλεψη ανάκαμψης τέλος 2014 με αρχές 2015


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην Ελλάδα όπως έχω πει και παλαιότερα ,το πρώτο εξάμηνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έναρξη ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο 2013 με αρχές 2014

Κούρεμα χρέους τέλη 2013 με αρχές του 2014
Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος, στα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα θα συνοδευτεί από κούρεμα στις καταθέσεις των πλουσίων ελλήνων (δηλ. οσοι έχουν καταθεσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρούνται πλούσιοι έλληνες).
To σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί προς το τέλος του 2013 ή αρχές 2014.
Μετά τις Γερμανικές εκλογές κατά το λογικό σενάριο θα συμβεί το εξής «θα διαπιστωθεί εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Εκτιμάται ότι ένα haircut 30% περιπο στα δάνεια του επίσημου τομέα ή κατά το ορθότερο στο πρώτο δάνειο θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος κατά 30 δις ευρώ περίπου.
Όμως η λύση αυτή επειδή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορολογούμενους πολίτες, θα χρειαστεί να εφεύρουν ένα μηχανισμό αντιστάθμισης της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ευρώπη.
Οι πλούσιοι έλληνες θα συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδος.
Με βάση τους σχεδιασμούς, θα επιβληθεί haircut ανάλογο του κουρέματος του ελληνικού χρέους του επίσημου τομέα δηλαδή 30% στις καταθέσεις των ελλήνων πλουσίων εκτός και εντός Ελλάδος.
Η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου είναι ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα διασώσουν τις τράπεζες ενώ οι καταθέτες στην Ελλάδα θα διασώσουν την οικονομία.
Δυστυχώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και οι καταθέσεις θα αποτελούν μέρος της διάσωσης των οικονομιών της ευρωζώνης και ειδικά χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν λάβει 2 πακέτα διάσωσης.
Οι καταθέσεις τέθηκαν σε καθεστώς αμφισβήτησης.
Είναι μεν θετικό ότι διασφαλίστηκε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, οι καταθέσεις χαρακτηρίζονται πλέον μη εξασφαλισμένες.

Ανώνυμος είπε...

Βγενόπουλος: Η Τρ. Πειραιώς θα έχει κέρδη από την εξαγορά των δικτύων των κυπριακών τραπεζών

Η εξαγορά των εδώ δικτύων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς, είναι μια σωστή κίνηση, που θα αποφέρει στην τράπεζα σημαντικά οφέλη, τόνισε ο επικεφαλής της MIG.
οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών για τα δάνεια στην Ελλάδα. Ειδικά στη Λαίκή έγιναν πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι έπρεπε, επειδή ήθελαν να παρουσιάσουν την τράπεζα ως προβληματική. Με τον αντιλογισμό μέρους αυτών των προβλέψεων η Πειραιώς θα εγγράψει μεγάλα κέρδη.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ : η οποία στο μέλλον δεν θα είναι τράπεζα της Κύπρου.......

Nέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, δεν θα είναι οι παλαιοί μέτοχοι της, αλλά οι.... μεγαλοκαταθέτες της που θα λάβουν νέες μετοχές, σε αντάλλαγμα της συνεισφοράς τους, που αναμένεται να φτάσει έως και το 40%.
Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της «νέας» Τράπεζας Κύπρου θα περάσει σε... ρωσικά χέρια, αφού Ρώσοι είναι και οι περισσότεροι λεφτάδες από το εξωτερικό.
Το αν το ποσοστό αυτό θα είναι αθροιστικά και πλειοψηφικό, μένει να αποδειχτεί.
Γιατί το πόσο «κυπριακή» θα είναι στο μέλλον (εάν και εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα) μένει πλέον να αποδειχτεί στη πράξη!

Τελικά την εξαγόρασαν η δεν την εξαγόρασαν οι Ρώσοι ;
Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται !!!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κυπρου Πέτρου Κληρίδη, υπεύθυνου για οποιαδήποτε δίωξη από την πλευρά του κράτους, βρίσκεται μια λίστα με ονόματα επιφανών Κυπρίων, πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι είτε έχουν πάρει χαριστικά δάνεια από τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, είτε τους έχουν διαγραφεί χρέη από τις συγκεκριμένες τράπεζες. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και έρευνα ώστε διερευνηθεί εάν υπάρχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται !!!
ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ……ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

-Η εταιρεία του Γ.Β. Κορυφαίου Κύπριου πολιτικού πέτυχε διαγραφή 5,8 εκατ. Ευρώ, όμως ατύχησε γιατί αυτή θα γινόταν το 2014.

-Ο Α.Γ. Πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ πέτυχε διαγραφή 39.000 ευρώ το 2012.
-Ο Α.Γ. Πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ το 2011 διέγραψε οφειλή 71.000 ευρώ.
-Ο πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σ.Χ. Το 2010 πέτυχε διαγραφή 54.000 ευρώ.

-Σε πρώην σύζυγο στελέχους του ΥΠΕΞ έγινε διαγραφή 18,500 ευρώ.
-Σε εταιρεία που ανήκει στον πρέσβη Ν.Π. Διαγράφηκε το 2012 το ποσό των 14.000 ευρώ.

H Τράπεζα Κύπρου διέγραψε τα εξής δάνεια:

-Ξενοδοχειακή Εταιρεία "Τ.Η.Ε." που είναι συνδεόμενο με ΑΚΕΛ –ΠΕΟ. Η διαγραφή ύψους 2.813.000 ευρώ έγινε τον Μάιο του 2012.
-Εταιρεία που ανήκει στον αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ διέγραψε δάνειο 1.285.000 ευρώ.
-Στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) από δάνειο 554.000 ευρώ χάρισαν τον Μάιο 193.000 ευρώ
-Εταιρεία N.M.G. Που φέρεται να συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ, τον Ν.Κ.. Χαρίστηκαν 111.000 ευρώ.
-Γνωστός πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. Του χαρίστηκαν 101.000 ευρώ.
-Εταιρεία που συνδέεται με τον Σ.Σ. Βουλευτή του ΔΗΣΥ πέτυχε διαγραφή 11.000 ευρώ
-Εταιρεία που ανήκει στον αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ διέγραψε δάνειο 1.285.000 ευρώ.
-Ο Π.Γ. Γιος πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ πέτυχε διαγραφή 2.000 ευρώ.
-Στον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σ.Χ. Διέγραψαν δάνειο 26.000 ευρώ.
-Στον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ε.Σ. Διέγραψαν 16.000 ευρώ.
-Σε εταιρεία νύφης του βουλευτή του ΔΗΚΟ διέγραψαν 330.000 ευρώ.

-Σε πρώην δήμαρχο του ΑΚΕΛ, στον Α.Μ. Διέγραψαν 17.000 ευρώ.

-Σε εταιρεία συγγενικού μέλους του ΔΣ της τράπεζας έγιναν τρεις διαγραφές από το 2007 ύψους 839.000 ευρώ.
-Πρώην υπουργός και στέλεχος του ΔΗΣΥ Τ.Χ. Πέτυχε διαγραφή 400.000 ευρώ (το 2007 και το 2008).

Στην Ελληνική Τράπεζα

-Σε εταιρεία πρώην βουλευτή μικρού κόμματος έγινε διαγραφή 543.000 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...


21 εκατομμύρια «φυγάδευσαν» πριν το κούρεμα συγγενείς του Αναστασιάδη

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Η Κύπρος αντι να πάει στο Ισραήλ και να ζητήσει βοήθεια πήγε στην Ρωσία.
Το μέλλον της είναι δυσοίωνο, πρέπει να προετοιμασθεί για ακραίες καταστάσεις με την Τουρκία.

Σε αυτή την φάση, πιστεύω ότι μόνο το Ισραήλ μπορεί να την βοηθήσει.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Georgios Makridis 6 Απριλίου 1:09 π.μ.
THE PARTY IS OVER...!!!
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΊΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ !!!(...από τούς Κύπριους..)

Γράφει η Κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» :
«Εδώ τζιε πάρα πολλά χρόνια, ΟΛΟΙ οι πιο κάτω εκάμναμεν ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ, το οποίον είχαμε την ψευδαίσθηση ότι εν θα ετέλειωνεν ποττέ:


1. Εβάλλαμε εμείς τζιε οι ξένοι (Ρώσσοι, Καλαμαράδες, Εγγλέζοι κ.λπ.) τις καταθέσεις μας στις 2 μεγάλες τράπεζες μας, Τράπεζα Κύπρου (ΤΚ) τζιε Λαϊκή Τράπεζα (ΛΤ) έναντι ενός εξωπραγματικά ψηλού επιτοκίου που εν υπήρχε πουθενά στην Ευρωζώνη.


2. Εμείς εψηφίζαμεν τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 2 τραπεζών ΤΚ τζιε ΛΤ.

3. Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμε επαίρναν εμαζεύκαν τούτην ούλλην την απίστευτην ρευστότητα, δεν εξέραν τι να την κάμουν, τζιε εκάμναν super risky investments για να δείχνουν super κέρδη. Επίαν στην Ελλάδα, επίαν στην Ρωσσία, επίαν στην Σερβία, επίαν στην Ρουμανίαν, επίαν στην Αγγλία, εν έμεινε καντούνι της Ευρώπης που εν επίαν οι γκουρού τραπεζίτες μας, εκ Καϊμακλίου τζιε Άι Δεμέτη ορμώμενοι, για να το παίξουν “expert bankers” ανά την Ευρώπην.

4. Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμεν, εγοράζαν τοξικά-απόβλητα ομόλογα της Ελλάδας σε χαμηλές τιμές για να τα πουλήσουν πίσω του Ελληνικού κράτους σε πιο ψηλές τιμές για να δείχνουν παραπάνω super κέρδη. (Κατακρίβειαν εν τα εγοράσαν, αλλά τα εξιφορτώσαν πάνω στους φωστήρες μας οι «αχάπαροι» Γερμανοί της Deutche Bank.)

5. Που τα super κέρδη των τραπεζών επληρωνούμαστεν ούλλοι εμείς οι μέτοχοι (καμιάν 200,000 Κυπραίοι) super μερίσματα, super δωρεάν μετοχές, super δικαιώματα προτίμησης κ.λπ.

6. Που τα super κέρδη των τραπεζών τα ΔΣ επληρώναν τους εαυτούς τους τζιε τους διευθυντάδες των τραπεζών μας super bonuses εκατομμυρίων.

7. Που τα super κέρδη των τραπεζών οι υπαλλήλοι των τραπεζών επαίρναν super ωφελήματα, super μισθούς, super ταμεία προνοίας, super εφάπαξ σύνταξης (μέχρι τζιε 1 εκατομμύριο έκαστος σε κάποιες περιπτώσεις), προνόμια που τους εξασφάλιζαν οι super συνδικαλιστές εργατοπατέρες ΧατζηκωστοΚυριτσοΧατζηπέτρου.

8. Εμείς επιάνναμεν super τόκους πας τις καταθέσεις μας 5% τζιε 6%, αντί 0.5% που έπιαννεν ούλλος ο κόσμος σε ούλλην την Ευρώπη.

9. Εμείς επιερώναμεν τους λογιστές, ελεγκτές, δικηγόρους τζιε άλλους συμβούλους μας super αμοιβές για να μας συμβουλεύκουν πως να συντηρούμεν τούντο «ωραίον σύστημαν που εστήσαμεν» πάνω σε χάρτινες βάσεις (5%-6% επιτόκια στο ευρώ vs 0.5% σε όλες τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης – δεν χρειάζεται να είσαι rocket scientist για να καταλάβεις ότι τούντο σύστημαν κάποτε θα γύρει).

10. Το κράτος μας επιερώνετουν super φόρους από τα super κέρδη των τραπεζών μας τζιε τους super τόκους τους δικούς μας.

11. Το κράτος μας εδιόριζεν μας εμάς, τα αδέρφκια μας, τους συγγενείς μας, τον γιον μας («εν καλός ο μιτσίς σιόρ, εν σπουδασμένος της Αγγλίας, εν τελειωμένος του Λοντίνου» – εν έκαμνε clarify ότι ναι μεν εσπούδασεν «στο Λονδίνο» αλλά στο… University of Wolverhampton νούμερον 367 στα rankings, τζιε άφηννεν να εννοηθεί ότι ετέλειωσεν στο... London School of Economics) με super μισθούς, super ΑΤΑ, super συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στην Κυβέρνηση, στες Κυπριακές Αερογραμμές, στην Eurocypria, στην CYTA, στην ΑΗΚ κ.λπ.

party is over.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ12. Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να...απαντά τα τηλέφωνα, τον Μήτσιον αρκάτην στο Τμήμαν Υδάτων 2,500 για να φακκά γυρόν τα χωρκά τζιε να πίννει καφέν στον καφενέν του Κκελετζή στο Αρεθκιού ως η ώρα 2.30 το μεσημέριν με το διπλοκάμπινον της υπηρεσίας, τον Αντωνάκην δάσκαλον συνδικαλιστήν της ΟΕΛΜΕΚ 3,500 για να δουλεύκει 7 μήνες τον χρόνον ως τις 2 το μεσημέριν τζιε να φκάλλει αλλότοσα αφορολόγητα που τα ιδιαίτερα, την Τζούλια γκαρσόνι του αέρα στην Cyprus Airways 5,000 ευρώ τον μήναν για να βάλλει καβέν τζιε να σερβίρει σάντουϊτς, τον Τόνυ 30 χρονών κοπελλούϊν στο Private Banking της Λαϊκης 8,000 ευρώ τον μήναν για να τα κνίθει ούλλη μέρα τζιε να κάμνει business lunch με Ρώσσους money launderers στην Πυξίδαν, τον κύριον Ανδρεάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 10,000 μιστόν τον μήναν plus 60,000 τον χρόνον που ευρωπαϊκα project για να παριστάνει τον προφεσσορ του Χάρβαρτ τζιε να διδάσκει 3 ώρες την εφτομάαν, τζιε τον Χριστάκην 12,000 ευρώ τον μήναν αφορολόγητα που…εσπούδασεν 20 μήνες για να γινεί λεωφοριατζής του αέρα πιλόττος της Cyprus Airways. Επαράγαμεν το απόλυτον τίποτα ως οικονομία τζιε ετρώαμεν το ούτσσιαλιν μας, την στιγμήν που στην Ελλάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιάννει 1,750 ευρώ, οι καθηγητές πανεπιστημίου 1,200 ευρώ τζιε σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες παράγουν τζιε εξάγουν τα πάντα τζιε πιάννουν τους μισούς μισθούς που εμάς.

13. Εμείς εψηφίσαμεν για προηγούμενον πρόεδρον μας τον κύριον υπεύθυνον της κατάρρευσης μας, τον απόλυτον αχάπαρον, τον Αρτεμάκη της πολιτικής ("εγώ εν τζιε"…) ο οποίος που τα μέσα του 2011 που δεν μας εδανείζαν πλεόν οι αγορές αρκέψαμεν τζιε ερουφούσαμεν τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων του ELA σαν τα στραγάλια, ο οποίος πρόεδρος ούτε καν εμίλαν τους Ευρωπαίους όταν τον επροειδοποιούσαν «πάρε μέτρα τζιε η φουσκαροφουσκάτσα σου εν να σπάσει». Αντίθετα επίεννεν στες Βρυξέλλες τζιε ελάλεν τους «είμαι κουμμουνιστής τζιε είμαι περήφανος… οι αγορές σας εν κλεφταράδες των λαών», τζιε εθωρούσαν τον τα πλάσματα τζιε εδιερωτούνταν αν ήταν πρόεδρος κράτους της Ευρωζώνης, ή απλώς κάποιος παγωτάρης που επέρναν πόξω τζιε είδεν φως τζιε εμπήκεν μέσα.

14. Εμείς εδιορίσαμεν, μέσω του αχάπαρου,τον Διοικητήν της Κεντρικής που άφηκε ένα τραπεζικό πτώμα, την Λαϊκή, να ρουφήσει 10 δισεκατομμύρια ώσπου να γίνουν εκλογές, απλώς τζιε μόνον για να μεν γύρει η τράπεζα επί κυβέρνησης Χριστόφκια τζιε να κληρονομήσει τον βόθρον ο Αναστασιάδης.

15. Εμείς εψηφίσαμεν τους 56 βολευτές μας,οι οποιοι τον Ιούνην του 2012 εδώκαν 1.8 δισεκατομμύρια του τραπεζικού πτώματος τζιε εν επρόσεξαν ότι είσιεν ήδη πάρει 5 δισεκατομμύρια ELA, διότι (άκου δικαιολογίαν!)…ήταν στην σελίδαν 63 του κειμένου, τζιε… εν επρολάβαν να το θκιαβάσουν!

16. Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που τζίνος τζιε οι σύμβουλοι του ενώ ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν ότι ετέθηκεν θέμα να κόψουν το ELA της Λαϊκής που τις 21 Ιανουαρίου 2013, τζιε με 1,000 παρακάλια τελικά εδώσαν μας 2 μήνες παράτασην λόγω εκλογών, επίεν στις 15 Μαρτίου στο Eurogroup απροετοίμαστος τζιε όταν του εθέσαν θέμα ELA των Κυπριακών Τραπεζών επίεν να κάμει τον Ράμπο τζιε είπεν τους «φέφκω», τζιε είπαν του «έτην τζιαχαμέ την πόρταν»… τζιε εστράφην πίσω!

17. Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που κατά τύχης λλίες μέρες πριν το Euro Group ο γαμπρός του έφκαλλεν έναν καρατέλλον εκατομμύρια στο εξωτερικόν για να πιερώσει αγοράν γης …στην Κύπρον.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝ18. Εστήσαμεν μια χαρά το πλυντήριον μας βασιζόμενοι στα πιο ψηλά επιτόκια της Ευρωζώνης τζιε ετρώαμεν ούλλοι που γυρόν ως το 2012. Πριν το 2012 οι Ευρωπαίοι εσουξουλούσαν μας μεν για το τραπεζικόν μας σύστημα… «ρε κοπέλλια εστήσετε μεγάλον πλυντήριον, κάμετε κάτι, θωρούν σας…» αλλά εμείς δεν τους εβάλλαμεν φτιν διότι δεν εχρειαζούμαστεν δανεικά που λλόου τους. Τούτη η ιστορία εκράτησεν ως τον Ιούνην του 2012 που εχρειαστήκαμεν δανεικά για να συνεχίσουμεν το party…

Όταν τα super risky investments των τραπεζών μας εκάμαν back fire τζιε εγύραν ούλλα πάνω μας, κλαίμεν σαν τα μουνιά τζιε θέλουμεν να πληρώσουν τες ζημιές των τραπεζών τζιε τον λοαρκασμό του party ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, αλλά ο φορολογούμενος Γερμανός, Ολλανδός, Φιλανδός κ.λπ. ο οποίος δουλεύκει σαν το ΧΤΗΝΟΝ ούλλη μέρα τζιε παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά που πουλιούνται σε όλο τον κόσμο, τζιε ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΧΕΝ ΕΤΣΙ SUPER ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΖΙΕ ΟΦΕΛΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ τζιε ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών τζιε οδηγεί ένα Peugeoυδι 11 αλόγων, τζιε όταν έρκετουν στην Κύπρο τζιε εθώρεν ΕΜΑΣ πως εζιούσαμεν, εδιερωτάτουν τι στ’ ανάθεμα κάμνουμεν εμείς σωστά τζιε εκείνος λάθος, τζιε εμείς ζιούμεν σαν τους μαχαραγιάδες μες τες οκέλλες των 500 τετραγωνικών, με τα εξοχικά στον Πρωταρά «πας στο τζύμμαν» με τες Mercendares των 35 αλόγων, με τα ΒΜW των 20 αλόγων «του μιτσί» που του το επιάαμεν δώρον γιατί έκαμεν το μεγάλον και συγκλονιστικόν κατόρθωμαν να… "φκάλει τον στρατόν", τζιε το AUDI TOUAREG 30 αλόγων της γαινέκας για να χωρεί το ψούμνισμα άμαν πηένει στο Άρφα Μέγα «με την φιλιππινεζού».

Τώρα που έσκασε η ΦΟΥΣΚΑ ΜΑΣ μες στα σιέρκα μας γυρεύκουμε το λάθος τζιε ξιτιμάζουμεν τους Ευρωπαίους ότι εν τζίνοι που φταιν για τα κακά μας. Πάντα ΦΤΑΙΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ! Ε,λοιπον,ΟΧΙ, ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ για το χάλιν μας, άλλος λιγότερο (διότι εψήφιζεν τζίνους που εψήφιζεν), τζιε άλλος περισσότερον (διότι έκλεφκεν που μες το συρτάριν).

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να μας καταστρέψουν. ΟΧΙ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ εκαταστραφήκαμε! Εζούσαμε, ετρώαμε τζιε επίναμε σε ένα τρελλό party τζιε η MERKEL απλώς είδε ότι τους τελευταίους 12 μήνες επιέρωννεν τζείνη τζιε οι φορολογούμενοι της τον λοαρκασμόν (12 δισεκατομμύρια ELA) τζιε απλώς είπε ότι ΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ετράβησεν την πρίζα τζιε “the party is over”.

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να καταστρέψουν το χρηματοοικονομικό μας κέντρο τζιε το υδροκέφαλο τζιε παραφουσκωμένο τραπεζικό μας σύστημα (7 φορές του ΑΕΠ μας), τζιε διερωτούμαστε γιατί να μεν φωνάζουν τζιε για το Λουξεμβούργο που το τραπεζικό του σύστημα είναι 24 φορές του ΑΕΠ του.

Συγνώμην, αλλά έννεν το Λουξεμβούργο που είναι γονατιστός θκιακονιτής στο Euro Group ζητώντας δανεικά για να «ζήσει ως πάρατζι τζιε θωρούμεν». ΕΜΕΙΣ είμαστε. ΕΜΕΙΣ έχουμε παττίσει το κράτος τζιε το τραπεζικό μας σύστημα τζιε ΕΜΕΙΣ είμαστε γονατιστοί τζιε παρακαλούμε να μας δώσουν να φάμε τζιάλλα, να συνεχίσουμε το party, να ταϊσουμε τζιε άλλο το υδροκέφαλο τζιε υπερτροφικό κράτος μας με τους super μισθούς, τες super οκέλλες, τες super ΑΤΑ, τα super προνόμια τζιε τα super 5-6 ταξίθκια μέσα σε έναν χρόνον στο εξωτερικό για ..."να δούμε το Αποελλί στο Chhampppio Li".
the

Ανώνυμος είπε...

Ν
Είπαν μας ότι που τα 15.8 δισεκατομμύρια που θκιακονούμεν, να μας δώσουν τα 10 δισεκατομμύρια δανεικά, διότι τόσα αντέχουμε τζιε τόσα μπορούμε να αποπληρώσουμε, τζιε μάλιστα με επιτόκιο 2.5% (αντί 4.5% που πληρώνουμεν στη Ρωσσία), έναρξη αποπληρωμής ύστερα που 10 χρόνια τζιε περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια, τζιε να έβρουμεν μόνοι μας τα υπόλοιπα 5.8 δισεκατομμύρια που μας λίφκουντε, τζιε εκιστήσαμεν τζιε είπαμεν τους ένα «ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΤΖΙΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ» τζιε επανυγηρίζαμεν με κότσινες σημαίες μες τες στράτες που «τους εκάτσαμεν πάνω».

Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ως τοκογλύφους (!) τζιε εσιηστήκαμεν τζιε θέλουμε να μας τα δώκουν ούλλα τα 15.8 δισεκατομμύρια τζείνοι τζιε μάλιστα χωρίς όρους που να «υποδηλώνουν τον περήφανο τζιε αγέροχο Κυπριακό λαό», για να τα φάμε σαν τα χτηνά τζιε να συνεχίσουμε το party!

Επίαμεν σαν τα κλαμένα τα μουνιά στην Ρωσσία πέρκι μας σύρουν τζίνοι 5-6 δισεκατομμύρια (με επιτόκιο 4.5%, – αντί 2.5% που θέλουν οι «τοκογλύφοι» Ευρωπαίοι) για να συνεχίσουμεν το party ως πάρατζι, τζιε είπαν μας «να πάμεν να γαμηθούμεν».

ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ, τζιε ίσως αυτοί οι πολιτικοί μας φωστήρες που θέλουν να φκούμε εκτός Ευρωζώνης να έχουν δίκαιο.

Είμαστε μουλλάες τζιε εν μας αξίζει να ζιούμε στην Ευρώπη. Καλλύττερα να κάμουμε «ζώνη» με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Συρία τζιε την Τυνησία, να τζοιμούμαστεν σαν τα χτηνά ούλλη μέρα, να κυκλοφορούμεν με τους γαδάρους τζιε τα ποδήλατα, να γυρίζουμεν με τα κοντοτσσιάτταλα τζιε τα φλι-φλο μες τες στράτες, να παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ τζιε να τρώμε στρούθους, κατσσόσιηρους τζιε τεράτσσια, τζιε να λουννούμαστε μιαν φοράν το Πάσκαν τζιε μιαν την Πρωτογρονιάν μες τους ποταμούς. Εξάλλου, εν διαφέρουμε τζιε πολλά που τους μουλλάες…

Τελευταία ευκαιρία μας η συμφωνία με την Τροϊκα.

Εάν δεν βρούμε λύση που να δείχνει ότι εκαταλάβαμεν που εμπήκαμε, να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εβάλαμεν νουν τζιε ότι θα μάθουμε να δουλεύκουμε, να παράγουμε τζιε να τρώμε βάση των δυνατοτήτων μας τζιε της παραγωγικότητας μας, τζιε ότι άμαν δανειζούμαστε πρέπει τζιε να τα επιστρέφουμε τζιόλας, τζιε όχι κάθε λίγο να τα τρώμε τζιε να πηγαίνουμεν τζιε να ζητούμεν τζιάλλα χωρίς «περιοριστικούς όρους τζιε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής» τζιε άμα μας αρνούνται να τους λαλούμεν «περήφανα τζιε βροντερά ΟΧΙ» τζιε να κάμνουμεν παναϋριν με τον νουν μας τζιε να πανηγυρίζουμεν μόνοι μας μες τες στράτες ότι «εκάτσαμεν τους την», εν να μας ασσικτηρίσουν, ...πάμε στην λίρα ...τζιε ετοιμαστείτε να ζήσετε στην Κύπρο του 1910.

SORRY αλλά

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Δεν καταλαβαίνω προς τι η συγνώμη ;
Καλά τα πηγές και αν καταλάβεις και το κείμενο ,ακόμα καλύτερα !!!

Author Details