Στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ... μέχρι νεωτέρας

Το δρόμο για τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παίρνουν τώρα οι δικαιούχοι επιδοτήσεων για να ενεργο- ποιήσουν τα δικαιώματα τους, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις. Οι Ενώσεις βγαίνουν από το «παιχνίδι», τουλάχιστον στην παρούσα φάση και θα συμμετέχουν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων όταν πιστοποιηθούν. Τα δικαιολογητικά των παραγωγών θα μπορούν να παραλαμβάνουν και ιδιώτες, αρκεί να είναι πιστοποιημένοι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν. Η διαδικασία «τρέχει» πολύ γρήγορα και δεν αποκλείεται να επισπεύσθηκε από την κάθοδο των κοινοτικών στη χώρα μας για ελέγχους. Οι κοινοτικοί ελεγκτές (που ήρθαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου για να αναχωρήσουν στις 5 του μήνα), θα διερευνήσουν την αρτιότητα του μητρώου μετά τις περίφημες ψηφιοποιήσεις αλλά και την έναρξη των ενεργοποιήσεων στην Ελλάδα. Και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να ανακοινώσει ότι άρχισε η ενεργοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!




Το ερώτημα τώρα είναι αν οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν την επάρκεια για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. Το Υπουργείο πάντως ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν από τα…εύκολα, δηλαδή από τους παραγωγούς που δεν έχουν μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματα τους. Όμως οι επιδοτήσεις «κόβονται» στους δικαιούχους που λαμβάνουν μέχρι 200 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι όμως μπορούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους σε τρίτα πρόσωπα, για να μην επιστρέψουν τα χρήματα στο κρατικό αποθεματικό. Έτσι, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του…



Στη διαδικασία μπορούν, όπως προαναφέρθηκε, να μπουν και οι Ενώσεις, αρκεί να είναι πιστοποιημένες. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα και οι ιδιώτες, αν έχουν τη σχετική πιστοποίηση.


Στη Θεσσαλία οι ελεγκτές της Κομισιόν για το ΟΣΔΕ


Τα παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ της Θεσσαλίας έχουν σκοπό να κάνουν «φύλλο και φτερό» οι ελεγκτές της Κομισιόν, που κατέφθασαν στην Ελλάδα την 1η Μαρτίου. Το πρόγραμμα των… εξονυχιστικών «επισκέψεων» θα ξεκινήσει από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού στην Καρδίτσα, σειρά εν συνεχεία θα πάρει η Λάρισα και θα καταλήξουν στη Μαγνησία.




Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επέλεξαν τη Θεσσαλία για τον δειγματοληπτικό έλεγχο, χαρακτηρίζεται θετικό, καθώς η ψηφιοποίηση έχει ολοκληρωθεί και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι «συγυρισμένα». Εν τω μεταξύ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας δηλώνει πανέτοιμος να περάσει από ευρωπαϊκό έλεγχο σχετικά με την ψηφιοποίηση των αγροτικών τεμαχίων, την επιλεξιμότητα, τους διασταυρωτικούς ελέγχους παραγωγής και επιδότησης, τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, ώστε η Ε.Ε. να ανάψει το «πράσινο φως» για την καταβολή του υπολοίπου 40% της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι τις 15 Μαρτίου, όπως έχει υποσχεθεί η αρμόδια υπουργός.







Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ



Στην ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει τα εξής:



« Οι γεωργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικό κεφαλαίο και των οποίων τα στοχεία δεν έγουν καμία μεταβολή ή τροποποίηση με αυτά της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2009 θα έχουν από την 1η Μαρτίου 2010 δυνατότητα να προσέλθουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Παράρτημα 1) προκειμένου να υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση του έτους 2010.



Σε ότι αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων σας ενημερώνουμε τα εξής:



Ο γεωργός ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του υποχρεούται να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα και οποιοδήποτε έγγραφο που θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου γεωργού.



Εφόσον επιβεβαιωθεί σύμφωνα με την λίστα ελέγχου ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή των σταθερών στοιχείων του γεωργού καθώς και των στοιχείων της εκμετάλλευσης του, οριστικοποιείται η αίτηση, λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου μοναδικό σε επίπεδο επικράτειας, εκτυπώνεται σε 2 αντίγραφα και υπογράφεται από τον γεωργό ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του.



Το ένα αντίγραφο τηρείται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενο από τα πρωτότυπα παραστατικά που τυχόν υπέβαλλε ο γεωργός, ενώ το δεύτερο παραδίδεται στον γεωργό. Επισημαίνεται ότι αν κατά τη διαδικασία διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων προκύψει η ανάγκη υποβολής πρόσθετων δικαιολογητικών αυτά θα προσκομιστούν σε επόμενη φάση.



Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης και την παραλαβή της από τον παραγωγό, οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων της αίτησης θα γίνεται αποδεκτή μόνο μετά από την κατάθεση εκ νέου αίτησης στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς υποδοχής εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.



Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2010 ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2010».



Διαβάστε τη σχετική Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για αιτήσεις ΟΣΔΕ


http://www.agronews.gr/content/view/55356/39/lang,el/
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details