Μόνο έξι χρόνια ζωής δίνει στον ΟΓΑ αναλογιστική μελέτη

Μόνο έξι χρόνια ζωής δίνει στον ΟΓΑ αναλογιστική μελέτη


Της Ρούλας Σαλούρου




Το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιβεβαιώνει με τον καλύτερο –ή μάλλον με το χειρότερο τρόπο– η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την ανακοίνωση του συνολικότερου πακέτου μέτρων, να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της απόφασης για πάγωμα όλων των συντάξεων, για το 2010. Η κατάσταση αυτή, η οποία περιγράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, άλλες φορές δραματοποιημένη, άλλες ωμά και χωρίς περιστροφές, φαίνεται και από την κατάσταση ενός από τα τρία μεγάλα ταμεία της χώρας, του ΟΓΑ. Βάσει του πλέον ευοίωνου σεναρίου, το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου θα ανέλθει σε 28 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και
η πρόβλεψη για αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης των 45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ταμείο με 725.000 ασφαλισμένους και 829.990 συνταξιούχους, που βάσει της αναλογιστικής μελέτης δεν έχει παρά 6 χρόνια βιωσιμότητας. Η δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, η... κληρονομιά 300.000 συνταξιούχων από τον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης αγροτών (πρόνοια) χωρίς το ταμείο να λάβει το αναλογιστικό ισοδύναμο των μελλοντικών παροχών για αυτούς, καθώς και οι υπέρογκες δαπάνες υγείας που τρέχουν με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 17%, έχουν οδηγήσει το ταμείο, που με τη σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε το 1997, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.



Η αναλογιστική μελέτη πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Prudential ΕΠΕ, μετά από παραγγελία της ΠΑΣΕΓΕΣ κι έρχεται να ρίξει νερό στο μύλο της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αφού δείχνει ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει, τουλάχιστον για την ώρα, ποια θα είναι η θέση του ΟΓΑ, στο νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα που αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Έρχονται όμως παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιτηρητές, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων του ΔΝΤ, και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση, που για το ταμείο των αγροτών ανέρχεται το τρέχον έτος σε 2,3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,67 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων που έχει καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, ο ΟΓΑ έχει κάθε τρίμηνο 123 εκατ. ευρώ έσοδα και πάνω από 2,1 δισ. ευρώ έξοδα για συντάξεις και για παροχές υγείας.



Σύμφωνα με τη μελέτη για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, το πολύ έως το τέλος του 2015 το ταμείο θα έχει οδηγηθεί σε μηδενισμό των αποθεματικών του, που αποτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και με το πλέον αισιόδοξο σενάριο (προεξοφλητικό επιτόκιο 3,15% και αύξηση κατά 0,8% στον αριθμό των συνταξιούχων) το αναλογιστικό έλλειμμα του ΟΓΑ, σε 50 χρόνια θα ξεπεράσει τα 28,4 δισ. ευρώ. Εάν η απόδοση των επενδύσεων κινηθεί στο 2% και παραμείνει σταθερός ο αριθμός των ασφαλισμένων, τότε το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 45,5 δισ. ευρώ.



Όσον αφορά τον κλάδο υγείας, οι αναλογιστικές προβολές δείχνουν ότι σε βάθος 20ετίας το έλλειμμα θα ανέλθει στην καλύτερη περίπτωση στο 35,2 δισ. ευρώ και στη χειρότερη 91,8 δισ. ευρώ. Εάν επεκταθεί σε βάθος 35ετίας, το έλλειμμα φθάνει ακόμη και το 421,5 δισ. ευρώ.



Και στις δύο περιπτώσεις, η λύση που προτείνεται, είναι η αύξηση των εισφορών. Κι αν για την περίπτωση του κλάδου σύνταξης, το υπουργείο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, για τον κλάδο υγείας, είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της. Στους κοινοτικούς υπαλλήλους της πρώτης επίσκεψης, πριν ακόμη η χώρα τεθεί στο ανώτατο στάδιο επιτήρησης, είχε τεθεί το σχέδιο παρέμβασης στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ, με αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων από 1,5% σε 2,5%, ισόποση κρατική εισφορά, αλλά και αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων από 4% στο 5%. Και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι κατά το τρέχον έτος, ο ΟΓΑ θα απορροφήσει ποσοστό 2,3% του ΑΕΠ. Τα 4,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΟΓΑ και τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων του κλάδου ασθένειας. Με την παρέμβαση στο ύψος των εισφορών, θα περιορισθούν οι ανάγκες χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η ανάγκη να περιοριστεί ακόμη και κάτω από το 2% του ΑΕΠ, το 2012.
 
http://www.capital.gr/News.asp?id=917261
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details