Στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κατάληξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς. Διαφθορά δεν είναι μόνο το "γρηγορόσημο" και το φακελάκι στα νοσοκομεία, που ούτε γι' αυτά ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο.
Διαφθορά είναι η διαπλοκή στα μίντια, οι υπερτιμολογήσεις στα δημόσια έργα, οι στημένες δημόσιες προμήθειες, η υπερχρέωση των νοσοκομείων με τα φάρμακα, το πολιτικό χρήμα στις ιδιωτικοποιήσεις. Πίσω απ' αυτές τις εκφράσεις της διαφθοράς βρίσκονται ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, που διαθέτουν πολιτικές πλάτες. Σε τίποτα συγκεκριμένο δεν δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να χτυπηθούν τα συμφέροντα αυτά. Διότι η μόνη αναφορά στην αμφισβητούμενη αλλαγή του μαθηματικού τύπου για τα δημόσια έργα δεν δικαιολογεί όλη τη χθεσινή διαδικασία.
Από τη χθεσινή σύσκεψη έλειψε οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική κρίση. Το εκτεταμένο φαινόμενο της διαφθοράς δεν δικαιολογεί την ένταση της οικονομικής δυσπραγίας. Κι όμως, το μείζον θέμα της πολιτικής - κοινωνικής συγκυρίας βρέθηκε κι αυτό εκτός θέματος.
Το μόνο συγκεκριμένο που πρότεινε ο πρωθυπουργός ήταν η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, εφόσον το ζητήσουν 120 και όχι 151 βουλευτές. Αλλά κι αυτή η δυνατότητα μοιάζει να κοιτάζει προς το παρελθόν, αφού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πρότειναν να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα που η ανακίνηση της διερεύνησής τους προσφέρει μόνο στην αναβίωση της δικομματικής αντιπαράθεσης.
Στο επίκεντρο των προτάσεων του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που ενοχοποιείται για τα σκάνδαλα. Και η προσπάθεια να προωθηθεί το περιβόητο γερμανικό εκλογικό σύστημα α λα ελληνικά. Ένα σύστημα που έχει επικριθεί ως αρχηγοκεντρικό και ότι διαχέει τη διαπλοκή σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν. Απομένει να δούμε σε ποια πρόταση θα καταλήξει η κυβέρνηση.
Η χθεσινή σύσκεψη, τελικώς, κατέληξε να γίνει για το θεαθήναι. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες, λειτούργησε ως παράσταση των αρχηγών, ως τηλεοπτικό θέαμα. Το θέαμα επενδύθηκε με αρκετή συναίνεση. Εικονική συναίνεση. Είναι όμως αρκετή για να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής των σκληρών μέτρων που θα επακολουθήσουν; Η συνέχεια στους κοινωνικούς αγώνες, που, ομολογουμένως, με δυσκολία εκδηλώνονται αυτή την περίοδο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου