ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ "Αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο"


ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ αυτές όπου η Ελλάδα δέχεται πρωτοφανή επίθεση από τους δανειστές της και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους για τη λήψη μέτρων λιτότητας εντείνονται, η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη τάσσεται κατά της μείωσης ή του παγώματος των μισθών. Μιλώντας στο «Βήμα» στέλνει μήνυμα προς τις αγορές και όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ιρλανδίας λέγοντας:



«Αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο. Εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Και εξηγεί ότι

«αυτή τη στιγμή δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, ούτε θα πεισθούν οι αγορές μ΄ ένα μέτρο παγώματος ή μείωσης των μισθών» . Αντί της πολιτικής αυτής που υποστηρίζουν άλλοι υπουργοί- όχι δημόσια-, η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αμέσως.Τα μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε με το φορολογικό νομοσχέδιο- οι αλλαγές

στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων με την αυτοτελή φορολόγηση- θα ήταν καλό και χρήσιμο να ανακοινωθούν τώρα και όχι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο».

Και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει η εισοδηματική πολιτική για τον δημόσιο τομέα. Η ίδια τονίζει ότι η «μάχη της οικονομίας» πρέπει να δοθεί σε τρία μέτωπα: πρώτον, στη δημοσιονομική εξυγίανση· δεύτερον, στην αναθέρμανση της οικονομίας· και, τρίτον, στην αναδιάρθρωση της παραγωγής.



- Κυρία υπουργέ, η οικονομία μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση που αποτυπώνεται στις πωλήσεις ομολόγων καιμετοχών. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις...



«Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας των αγορών, για να καταλάβουμε και την επίθεση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα ελληνικά ομόλογα. Πράγματι οι αγορές πουλάνε ομόλογα. Δυστυχώς κληρονομήσαμε αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αυτό που πληρώνουμε είναι κατά βάση το έλλειμμα αξιοπιστίας. Και όταν υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις, αρνητικά δημοσιεύματα στις ξένες εφημερίδες, αυτό δημιουργεί πανικό και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος μεγαλύτερων πωλήσεων και αύξησης του περιθωρίου του κινδύνου. Μεγαλύτερα spreads, μεγαλύτερες πωλήσεις. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατό, άμεσα. Διότι είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι των αγορών, το οποίο μπορεί να έχει και καταστρεπτικές συνέπειες.



Αυτή τη στιγμή πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχουμε τριπλό στόχο: της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της αναθέρμανσης της οικονομίας και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι “αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο”».



- Πώς σταματάει αυτό; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;



«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αμέσως. Πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα με βάση τις δεσμεύσεις της και να τα εντάξει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα ήταν χρήσιμο τα μέτρα να ανακοινωθούν αμέσως. Ξέραμε ότι η αγορά δεν κάνει πιστώσεις. Επομένως είναι απαραίτητο να στηριχθεί αμέσως η αξιοπιστία».



- Ποια μέτραθεωρούνται απόλυτης προτεραιότητας;



«Πρώτα πρώτα, το πρώτο πακέτο είναι ο προϋπολογισμός. Στον προϋπολογισμό έχει γίνει μια μεγάλη προσαρμογή τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ανακοινώσεινωρίτερα τα μέτρα τα οποία κάτω από κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε με το φορολογικό νομοσχέδιο ή με την εισοδηματική πολιτική, η οποία και αυτή κάτω από κανονικές συνθήκες επρόκειτο να έρθει στην αρχή του χρόνου.



Προεκλογικά έχουμε δεσμευθεί σε μια σειρά ουσιαστικών μέτρων: πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των δαπανών και δημοσιονομική εξυγίανση για την τριετία. Αυτά τα μέτρα σήμερα ισχύουν περισσότερο από ποτέ».



- Στους φόρουςτι πρέπει να αλλάξει;



«Οι κατευθύνσεις πολιτικής για ενιαία φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η κατάργηση μιας σειράς χαριστικών ρυθμίσεων, όπως ο φόρος 15% στους μηχανικούς ή ακόμη και στους βουλευτές. Η νέα φορολογική πολιτική περιέχει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν. Και είμαι σίγουρη ότι θα εφαρμοστούν».



- Μιλήσατε για δύο πολιτικές. «Ταυτόχρονα με τα μέτρα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και πρέπει να ληφθούν τώρα, από την πλευρά του δικού μας υπουργείου είναι σημαντικό να προχωρήσουμε, όπως το κάνουμε και με τα δύο σχέδια νόμου για τις οφειλές στις τράπεζες, στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην παραγωγική αναδιάρθρωση. Διότι πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν υπάρχει αναθέρμανση της οικονομίας και παραγωγική αναδιάρθρωση, δεν θα πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Να το εξηγήσω αυτό, διότι είναι το πιο βασικό: όσους φόρους και αν βάλεις, αν η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται θα έχεις και λιγότερα έσοδα. Αρα είναι προτεραιότητα να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Και αυτό πάει χέρι χέρι με τη δημοσιονομική εξυγίανση».



- Στο επίκεντρο έχουν έρθει προτάσεις «παγώματος» των μισθών, όπως είναι το μοντέλο της Ιρλανδίας...



«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν θα πειστούν οι αγορές με ένα μέτρο παγώματος ή μείωσης μισθών, και αυτό όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που πρέπει να επωμισθούν το κόστος αλλά, πάνω απ΄ όλα, γιατί αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Και για την Ελλάδα η τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει να κάνει με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της κατασπατάλησης των πόρων του Δημοσίου».



- Φαντάζομαι ότι στο σκέλος της φοροδιαφυγής θα χρειαστούν πολύ δραστικά μέτρα. Τόσα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε; «Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είχε εξαγγείλει σειρά μέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Οπως π.χ. τον επαγγελματικό λογαριασμό στις τράπεζες, ο οποίος ισχύει σε πολλές άλλες χώρες, βάσει του οποίου όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τις Εφορίες, πράγμα το οποίο θα είναι ένα μόνιμο μέτρο και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των εσόδων. Η εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, η υποχρεωτική κατάρτιση ουσιαστικών ισολογισμών και η χρήση βιβλίων στα νοσοκομεία αποτελούν δύο άλλα παραδείγματα περιορισμού των δαπανών.



Ηδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Η επανακοστολόγηση των 6.000 φαρμάκων, την οποία εξαγγείλαμε, θα αποφέρει σημαντική μείωση δαπανών και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρειάζεται χρηστή διακυβέρνηση».



- Εκτός από τους φόρους και τους μισθούς, όλοι πιέζουν για διαρθρωτικές αλλαγές...



«Πράγματι, η αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα είναι ουσιαστική αλλαγή. Το ΠαΣοΚ έχει δεσμευθεί και στο πρόγραμμά του το 2007 και προεκλογικά για μια σειρά μεγάλων αλλαγών-τομών στο Ασφαλιστικό και αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να περιμένει σήμερα ένας ασφαλισμένος πέντε ή έξι μήνες για να πάρει τη σύνταξή τουείναι ήρωας...



Θέλω να τονίσω ότι, αν η Ελλάδα δεν αλλάξει, αν δεν απλοποιήσει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν θα γίνουν επενδύσεις στον τόπο, δεν θα πυροδοτηθεί η ανάπτυξη. Και αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για μένα, για το υπουργείο μου». - Εξαγγείλατε τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης των Επενδύσεων. Ποιος είναι ο σκοπός του;



«Το Ταμείο Αναχρηματοδότησης θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ως χρηματοδοτικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα θα υποστηρίζει αναπτυξιακά έργα και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Οι επενδύσεις του θα αναχρηματοδοτούνται κυρίως από χρεόγραφα που θα εκδίδονται από το ίδιο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».



-Δηλαδή τα επονομαζόμενα «πράσινα ομόλογα».



«Ναι, τα “πράσινα ομόλογα” θα αποτελέσουν το εργαλείο του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας. Θα επιτρέψουν, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας- Περιβάλλοντος, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευθούν σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, στον καθαρισμό ακτών, ποταμών ή λιμνών, στην αξιοποίηση υπολειμμάτων, αλλά και σε σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά έργα περι βαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η αφαλάτωση και η βιοτεχνολογία». - Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στις τράπεζες με βάση τις νέες ρυθμίσεις;



«Με τις ρυθμίσεις που φέραμε στη Βουλή επιδιώκουμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό καινα ξεκινήσει η ροή πιστώσεων. Οι ρυθμίσεις που προτείνουμε- διαγραφή τόκων υπερημερίας, διετής περίοδος χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- έχουν έκτακτο χαρακτήρα και στόχο έχουν να δώσουν ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.



Εξίσου σημαντικές είναι οι αλλαγές που προβλέπουμε στον “Τειρεσία”. Κυρίως με την “αμνηστία” σε όσους είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ουσιαστικά δίνουμε μια σημαντική ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα».



- Τι ισχύει με τους ενήμερους πελάτες των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες;



«Οι ρυθμίσεις για τις ενήμερες οφειλές επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το “κόκκινο”. Ενεργούμε προληπτικά προτού ξεσπάσει το πρόβλημα. Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε χρήση του μέτρου να κάνουν κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω της κρίσης χρειάζονται στήριξη. Στους δικαιούχους δίνουμε τρεις επιλογές:



α) Περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος.



β) Αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.



γ) Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη».



«Δίνουμε οι ίδιοι την αφορμή

- Πώς κρίνετε τη στάση των Ευρωπαίων; Υπάρχει μια πίεση...



«Για μένα ήταν αναμενόμενη. Γιατί δίνουμε οι ίδιοι αφορμήόχι εμείς ως Ελληνες-, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά όλα τα τελευταία χρόνια έδωσε πολλές αφορμές, οι οποίες ενέτειναν την καχυποψία των ξένων, ότι ουσιαστικά είτε τους κοροϊδεύουμε είτε δεν είμαστε σοβαροί. Και όταν αυτό γίνεται κατ΄ εξακολούθηση, έχεις δώσει αφορμή να σε πιέζουν. Φυσικά η ίδια αξιολόγηση έγινε και από τον έλληνα πολίτη, ο οποίος για τους ίδιους λόγους καταψήφισε την προηγούμενη κυβέρνηση με τέτοια μεγάλη διαφορά».



- Κατά το πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκηποιο κλίμα συναντήσατε στις επαφές με τους ξένους οίκους;



«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Και δεν είναι τυχαία η δήλωση. Πολύ θετικό, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουν τα προβλήματα. Και ήταν θετικό κυρίως διότι αναγνωρίζουν οι περισσότεροι αυτό που αναγνώρισε και η Βank of Αmerica, ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι χειρότερα από ό,τι σε άλλες χώρες. Επενδυτές, κυρίως, έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη αντίληψη, αναγνωρίζουν τις τρομακτικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και θεωρούν ότι αν πραγματικά γίνουν αυτά τα οποία έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε- ιδιαίτερα με την απλούστευση των διαδικασιών, με την πάταξη της γραφειοκρατίας, και την απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων-, υπάρχουν τρομακτικές ευκαιρίες για αποδοτικές επενδύσεις σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας».



.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details