Ένα τρισ. ευρώ χρωστούν οι Έλληνες σε τράπεζες, ταμεία, εφορία και εμπόρους!


Χρεωμένοι με τεράστια ποσά, τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 960 δισ. ευρώ και προσεγγίζουν ακόμη και το αστρονομικό ύψος του ενός τρισ. ευρώ, είναι σήμερα οι Έλληνες, συνολικά ως καταναλωτές, ως επιχειρήσεις, ως Δημόσιο, ως φορολογούμενοι, ακόμη και ως ένοπλες δυνάμεις!

Και βέβαια, βάσιμοι είναι οι φόβοι ότι το ποσό αυτό θα μεγεθυνθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, αν όχι στα “εξωπραγματικά” ποσοστά που προβλέπει η Κομισιόν αναφορικά με το δημόσιο χρέος προκειμένου να “εκβιάσει” για επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, τουλάχιστον σε επίπεδα που να διαιωνίζουν τις προφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για συνέχιση των πολιτικών σκληρής λιτότητας. Επίπεδα, τα οποία θα δίνουν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στις τράπεζες να κερδοσκοπούν σε βάρος διαφόρων κατηγοριών οφειλετών τους, από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ματαφεύγει σε δανεισμό μέσω ομολόγων τα οποία αγοράζουν οι τράπεζες, μέχρι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το δυσθεώρητο αυτό ύψος του ενός τρισ. ευρώ προκύπτει πρωτίστως από απανωτές κυβερνητικές αστοχίες πολλών χρόνων, καθώς επίσης και από μια μακρά αλυσίδα μη ορθολογικών επιλογών όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, και επιμερίζεται στα εξής συγκεκριμένα “χρέη”:

1. Το δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού (του οποίου το τελικό σχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή), το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φθάσει στο τέλος του τρέχοντος έτους τα 300,80 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 125,3% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 15,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με αυτό του 2008 (262,07 δισ. ευρώ ή ποσοστό 109,6% του ΑΕΠ) ενώ για το 2010 προβλέπεται από το προσχέδιο να εκτοξευθεί στα 326,31 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 133,6% του ΑΕΠ. Σήμερα, η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και την Αγγλία κατατάσσεται από Ευρωπαίους τεχνοκράτες στις πέντε χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς τα δημόσια οικονομικά τους.

Μάλιστα, στην τελευταία (9 Νοεμβρίου) έκθεση της Κομισιόν, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η εκτίμησή της ότι εάν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική, τότε το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί το 2060 στο 884% του ΑΕΠ, όταν το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών της Ε.Ε. των 27 κατά μέσο όρο θα είναι στο 477,3% του κοινοτικού ΑΕΠ ενώ προηγουμένως θα έχει φθάσει στο 135,4% του ΑΕΠ το 2011, ποσοστό το οποίο θα είναι το υψηλότερο από το 1999, όταν θεσπίστηκε το ευρώ.

Ας σημειωθεί, ότι για να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί ώς το τέλος του έτους περί τα 70 δισ. ευρω, ενώ της ίδιας τάξης αναμένεται να είναι και το ύψος του δημοσίου δανεισμού και κατά το 2010.

2. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών ως «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, διότι, όπως είπε, αποτελούν «κρυφό χρέος». Πράγματι, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο η ελληνική “πατέντα” να υπολογίζεται ως ρευστό, μια προφανής μορφή έμμεσης δανειοδότησης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε υπέρ της σταδιακής μείωσής τους σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Μάλιστα, είχε καλέσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς των τραπεζών αλλά και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεχνούν την αγωνία της εταιρείας και του καταναλωτή να περάσει η ρευστότητα στην αγορά».

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το ύψος των επιταγών που κυκλοφορεί στην αγορά ανέρχεται στα 360 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν ενάμισι ΑΕΠ, ενώ, την ίδια ώρα, τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (2,42 δισ. ευρώ από 815 εκατ. ευρώ το 2008 και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ).

3. Τα δάνεια τα οποία έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό μέγεθος του ενός τρισ. ευρώ, καθώς οφείλουν στις τελευταίες (υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων της 31.08.2009, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) 132,23 δισ. ευρώ.

4. Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει τα ελληνικά νοικοκυριά ανέρχονται σε ποσό ύψους 79,14 δισ. ευρώ.

5. Τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν απολάβει οι Έλληνες φθάνουν τα 36,44 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι σε 28 δισ. ευρώ υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η “μαύρη τρύπα” των τραπεζών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που απειλεί να διαλύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που χαρακτηρίζουν την αξία της κάθε τράπεζας. Σήμερα τα συνολικά ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 37 δισ. ευρώ.

6. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς τις ΔΟΥ και γενικότερα προς το Δημόσιο φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

7. Οι οφειλές των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται στα 9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι στο ποσό αυτό ως χρέος δεν λογίζονται άλλα 6 δισ. ευρώ που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη “μαύρη” εργασία.

8. Οι εγγυήσεις των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες συνιστούν μορφή χρέους, αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details