Προσβασιμότητα στους Δήμους"

Προσβασιμότητα στους Δήμους"
Ολοκληρώθηκε η α' φάση του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους» και ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ.Ζώης υπέγραψε εγκύκλιο προς τους ΟΤΑ, καλώντας να προχωρήσουν σε έγγραφη ενημέρωση μέχρι 31/7/2009, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Οι ΟΤΑ οφείλουν να ενημερώσουν, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός υλοποίησης του προγράμματος και εάν έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην ενημέρωση των πολιτών, προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συμπεριφοράς τους, όσον αφορά στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Επίσης, να ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών εάν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των τεχνικών έργων, για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν και για τις αιτίες εξαιτίας των οποίων διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή των δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο και συντονισμένο πρόγραμμα διετούς διάρκειας (2009 - 2010), με στόχο τη δημιουργία προσβάσιμης αλυσίδας στα ΑμεΑ και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα, η οποία θα συνδέει με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις, κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές. Η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σε τρεις φάσεις, ενώ την εκτέλεση των έργων έχουν αναλάβει οι Μονάδες Προσβασιμότητας, ή στην περίπτωση που δεν υφίστανται, οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη και εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος έχουν οι Δήμοι.

Τέλος,ο κ. Ζώης, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, δήλωσε ότι «με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Με στοχοποιημένες παρεμβάσεις δημιουργούμε το πλαίσιο που θα τους εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης και υποστήριξης».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details