Η Εκτέλεση των 10 στην Φιλιαδώνα Δομοκού

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε πάλι με την αντίσταση στην επαρχία Δομοκού.
 πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με το χωριό φυλιαδώνα ή αλλιώς Χιλιαδού , ένα χωριό που βρίσκεται στα ανατολικά της επαρχίας ,στους Πρόποδες του βουνού Όθρυς, εκεί κοντά υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φιλιαδώνας , από όπου πήρε και το όνομά του.
  Η φυλιαδώνα την εποχή του 1940 με 1945 ήταν αρκετά μεγάλο χωριό και προοδευτικό και μάλιστα ,τώρα τελευταία το ονόμαζαν επίσημα και μικρή Μόσχα λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων των κατοίκων του.
   Το πρώτο κατοχικό θύμα του χωριού ήταν ο Κώστας Βούλγαρης γεννημένος στο χωριό Σοφιάδα Δομοκού το 1903 από γονείς κολίγους δάσκαλος στο επάγγελμα, διορισμένος σε αυτό το χωριό, βρήκε Τραγικό τέλος, όταν πλέον εξόριστος από τα φρονήματα του στην Ακροναυπλία μεταφέρθηκε το 1942 στο σανατόριο Πέτρα του Ολύμπου και μετά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης όπου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μαζί με άλλους 40 στις 3 του Μαρτίου του 1943.
Το ίδιο έτος στο χωριό Χιλιαδού το 1943,  οι Λεγεωνάριοι με αρχηγό τον Ραμποτίκα και πληροφοριοδότη το λεγεωνάριο Μπουρογιαννη Θεμιστοκλή ή μούστο από τη Μαντασιά, έκαναν μπλόκο στο χωριό και ανάγκασαν όλους τους άντρες να συγκεντρωθούν στην πλατεία.
 Τότε πήρανε 11 άντρες, τους πιο νοικοκυραίους και τους εκτέλεσαν με το δικό τους τρόπο,  τον καθένα οδηγούσε ο λεγεωνάριος μέχρι το σπίτι, του έβαζε φωτιά να το βλέπει πως καιγόταν , και αμέσως τον εκτελούσε επιτόπου μπροστά στην οικογένειά του .  Έτσι εκτέλεσαν τους δέκα και έκαψαν 20 σπίτια. Ενδέκατος ήταν ο παπάς του χωριού που κατόρθωσε  και τους ξέφυγε, γιατί το αναθέσανε να συγκεντρώσει από το χωριό ένα χρηματικό ποσό , και την ώρα εκείνη έβγαινε η αγέλη του χωριού προς τα έξω, μπήκε ανάμεσα και αυτός, και φτάνοντας στον τελευταίο σκοπό του πρόσφερε χρήματα όπως λέγουν και ξέφυγε . Μεταξύ των 10 εκτελεσθέντων ήταν και ο γιατρός του χωριού.
Εκτελέστηκαν:
 Αγγελής Στάθης γιατρός
Βασιλείου Κώστας
Γιαβάρας Μήτσιος
 Γεωργούσης Δήμος
Δημουλής Δημήτριος
Ματίκας Κυρίτσης
Λαμπρόθανάσης Θανάσης
 Καλαντζής Κώστας
Γεωργούλας Μήτσιος
Παπαευσταθίου Γιάννης

Αυτό ήταν ένα γεγονός αντίστασης που σημάδεψε την επαρχία Δομοκού και συγκεκριμένα το χωριό Χιλιαδού το 1943!
Απο το <Η Αντίσταση στην Επαρχία Δομοκού> του Λάμπρου Μπουρογιάννη.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details