Η τζόμπα του Μαραθέα

Η τζόμπα του Μαραθέα
Η Τζόμπα είναι το τσιφλίκι του Μαραθέα και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επαρχίας Δομοκού στις παρυφές του θεσσαλικού κάμπου απέχει από τον παλιό Εθνικό δρόμο Λαμίας Λάρισας περίπου 1,5 km . Ο μεγάλος τσιφλικάς λοιπόν της Τζόμπας  Μαραθέας με τα 45.000 στρέμματα , δεν ήταν ευχαριστημένος από τη ζωή του από τότε που το κράτος αποκατέστησε με απολλοτρίωση,   το 1924 τους πρόσφυγες  στο τσιφλίκι του. Ζητούσε πάντοτε κάποια αφορμή για να τους διώξει από κει , και να πάρει πάλι το κτήμα του. Είχε δύο επιστάτες τον Ντιτζέ και τον Τράκα και οι δύο ήταν άνθρωποι με άσχημο παρελθόν και στην κατοχή, έγιναν πιο χειρότερη και από τον Μαραθέα, φέρονταν τυραννικά προς τους κολίγους και προς τους πρόσφυγες.
Ακόμα και η γυναίκα του Μαραθέα ήταν όπως λέγουν , η πιο χειρότερη από όλους.  Επίσης είχε και έναν αρχι- τσέλιγκα στα πρόβατα του ,τον Χρόνη , και απαιτούσε και από αυτόν να κάνει τα ίδια.  Μα ο Χρόνης ήταν άλλος άνθρωπος, η συνείδησή του δεν του επέτρεπε να πάρει μία τέτοια θέση, ήταν με καλό χαρακτήρα ,ηθικός, ειλικρινής , σταθερός άνθρωπος, μεγαλόσωμος σωστός αρχοντόβλάχος.
Τον γνώρισα την εποχή εκείνη στο πουρνάρι . Και ο Χρόνης λοιπόν δυσαρεστημένος από το Μαραθέα ήλθε σε προστριβές μαζί του και αναγκάστηκε να φύγει από την τζόμπα .  Πήγε στο χωριό Πουρνάρι και εκεί νοίκιασε Λιβάδι για τα 200 περίπου δικά του πρόβατα που είχε στην κουζλόμπα.   Η πραγματικότητα βγαίνει μόνη της από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, της περιοχής , από ανθρώπους συναγωνιστές που ήρθαν σε επαφή με την ομάδα , και πήραν την απόφαση για την εκτέλεση του Μαραθέα.
Η εκτέλεση του Μαραθέα
Αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να πληρώσει μία μέρα για τα εγκλήματά του.
Στις 20 έως 25 Ιούνη η ομάδα με 17 μέλη βρισκόταν κρυμμένη στα δασωμένα υψώματα του ασβεστίου Μακρακώμης και Κυδωνίας. Ο Άρης έμαθε σε γενικές γραμμές τα συμβάντα της Τζόμπας αλλά δεν ήξερε λεπτομέρειες.  Συγκέντρωσε την ομάδα του,  και στις 29 του Ιούνη περνά από τον Άγιο Στέφανο, παλιά ονομασία Νεζερό,  με προορισμό τη στρογγυλή, που είναι δασωμένο ύψωμα κοντά στη Νεα Μάκριση Δομοκού. Πριν ξεκινήσει για τη στρογγυλή στέλνει το σύνδεσμο Α.Μ. να ειδοποιήσει τον Νάκο Μπελλή , που κρυβόταν στο βάλτο της λίμνης ξυνιάδας, όπου τον τροφοδοτούσε ο ίδιος ο σύνδεσμος και του όρισε στις 29 με 30 το βράδυ του μήνα Ιούνη να βρίσκεται στη στρογγυλή.
Στρογγυλή είναι  ένας λόφος σκεπασμένος από βελανιδιές, με ανώμαλη και δασωμένη τη γύρω περιοχή , σε περίπτωση κινδύνου μπορεί κανείς να ελίσσεται και να αποφεύγει την επαφή με τον εχθρό.  Ταξιδεύοντας από Λαμία προς Δομοκό και στο ύψος των μεταλλείων προς το δεξιό μέρος η στρογγυλή διακρίνεται . Λοιπόν σύνθημα και παρασύνθημα για τη συνάντηση θα είναι το χτύπημα με πέτρες ,δύο φορές και η απάντηση θα είναι με τρία χτυπήματα, έτσι και έγινε, το ίδιο βράδυ γίνεται η συνάντηση και χαιρετιούνται, και λέει ο Άρης .
-Αρκετά Βρε Νάκο, σε φάγανε τα κουνούπια στη λίμνη , τώρα ήρθε η ώρα για δράση . Ο σύνδεσμος που ήταν παρών νεαρός στην  ηλικία ήταν άρρωστος με μελιταίο πυρετό , και για μία στιγμή λέει στον Άρη.
- Θα κάνουμε τίποτα Θανάση ή θα μας σκοτώσουν και θα μας κάψουν οι Ιταλοί τζάμπα.
και ο Άρης του απάντησε :
-Είσαι μικρός και σε αγαπάω , και θα σου το πω,  θα κάνουμε στρατό, που θα τον τρέμουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, θα τους κάνουμε να φύγουν από την πατρίδα μας ,αυτό στο δίνω γραφτό λεβέντη μου, με εγγύηση το κεφάλι μου ,από κει και πέρα μου λες εσύ τι θα γίνει?
 Ο σύνδεσμος έμεινε προς στιγμήν άφωνος και κοιτούσε τον Άρη με περιέργεια.  Μετά άρχισε ο Μπελής να εξιστορεί στον Άρη ποιος είναι ο Μαραθέας , και ποια τα εγκλήματα που διέπραξε,  κατά το διάστημα αυτό σε βάρος των προσφύγων και των κατοίκων της περιοχής. Ο Μπελής, τα ήξερε όλα αυτά από τον ίδιο τον σύνδεσμο ,που τον είχε στείλει στο Γεράκλι,  και τα έμαθε από τον Κακαβά Θωμά , ο δε Θωμάς από τον κτηνοτρόφο Κυριαζή Κεφαλά, που και αυτός τα έμαθε από το Χρόνη . Ήταν και οι δύο κτηνοτρόφοι , οι στάνες τους γειτόνευαν (κουζλόμπα με Γερακλί) , και ο Χρόνης ,με την εμπιστοσύνη που του είχε του εξιστόρησε, τα του Μαραθέα, και τα αίτια που τον ανάγκασαν να φύγει από το τσιφλίκι του.  Καθώς και τα τελευταία γεγονότα όπως αυτός τα έμαθε.
Τότε ο Άρης γυρίζει και λέει στο σύνδεσμο :
Στις 4 με 5 του μήνα Ιούνη το βράδυ εμείς θα βρισκόμαστε στα χωριά Γεράκλι , Βούζι  με καραντζάλη .  Πάρε αυτό το σημείωμα για το Θωμά Κακαβά από το Γερακλί  και διαμέσου αυτού θα μας συναντήσεις.   Το τι έγραφε στο σημείωμα μας ,είναι άγνωστο ,και ακόμα λέει στο σύνδεσμο, παρότι είσαι άρρωστος, αυτή τη θυσία θα την κάνεις, μέχρι τώρα συζητούσαμε σαν δύο καλοί φίλοι ,τηρήσαμε όλους τους συνωμοτικούς κανόνες ,που ζητούσες.   Να σημειωθεί ότι τα συνωμοτικά μέτρα της ομάδας με τους συνδέσμους των οργανώσεων ήταν πολύ αυστηρά ,ο σύνδεσμος δεν γνώριζε πάνω από ένα μέλος μιας οργάνωσης
-Και νομίζω συνέχισε ο Άρης,  σε αυτό το σημείο να ανταποκριθήκαμε  και οι δυο μας στο ακέραιο . Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν από δω και πέρα δεν θα είμαστε πολιτικοί, αλλά στρατιωτικοί,  και σου δίνω στρατιωτική διαταγή, και οφείλεις να την εκτέλεσης . Ο σύνδεσμος με το άκουσμα της λέξης διαταγή στεναχωρήθηκε λίγο, για την τόσο απότομη στάση του Άρη απέναντί του, όμως τη διαταγή την εκτέλεσε η ομάδα έμεινε για λίγες μέρες στη στρογγυλή και τροφοδοτείται από τα χωριά λευκά και Νέα Μακρή.   Από τη στρογγυλή η ομάδα έφυγε για τον Γερακλί  και καλύφθηκε στη δασωμένη περιοχή της κακαράς στη θέση πουλιά που είναι ανάμεσα από τα χωριά βούζι , Γερακλι, και αχλάδια .
Τα ονόματα των μελών της πρώτης ομάδας ήταν Άρης Βελουχιώτης,  Λευτέρης,  Τσάφος , Μπάρμπα Νίκος Λέβας, Καπλάνης , Βάσος,  Όμηρος Τσιφωνίδης Μιχάλης , Οδυσσέας , Λαρίσης ,Γιαννακόπουλος Θανάσης (Αριστείδης) και άλλοι.   Εκεί έγινε η συνάντηση που προβλεπόταν και αμέσως συνήλθε συμβούλιο αποτελούμενο από τους Άρη ,  Κακαβά από το Γερακλι,  τον Γιαννακόπουλο τον Θανάση από το Πουρνάρι και τον Νάκο Μπελή ,  και το σύνδεσμο Α.Μ.  συζήτησαν επί αρκετή ώρα και εν εκτάσει την όλη κατάσταση που δημιούργησε ο Μαραθέας στην Τζόμπα τότε πάρθηκε η απόφαση για την εκτέλεση του!
Για μία στιγμή ο Θωμάς Κακαβάς προτείνει να καλέσουν και το Χρόνη να μάθουν περισσότερα πρόσωπα και πράγματα γύρω από το Μαραθέα.
Ο Άρης στο άκουσμα για το Χρόνη αντέδρασε επειδή είχε μάθει το χαρακτήρα του Χρόνη, και πιθανόν να μη δεχόταν ένα τέτοιο πράγμα μπροστά στους άλλους για αυτό ανέλαβε να τον συναντήσει ο ίδιος.  Στο μεταξύ έγιναν και άλλες προετοιμασίες ,προμήθειες σε τρόφιμα ρουχισμό παπούτσια.  
 Στις 9 του Ιούλη πριν από το μεσημέρι έγινε η συνάντηση Άρη και χρόνη και ο σύνδεσμος μαζί στο εκκλησάκι του Αγ Σεραφείμ που βρίσκεται στην κουζλούμπα ,  εκεί η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα και ο χρόνης, ήταν πάντα σκεπτικός ,φοβισμένος, κάπως διστακτικός σκεπτόταν τα αντίποινα που θα ακολουθούσαν , μετά την εκτέλεση τόσο για τον εαυτό του,  όσο και για την οικογένειά του,  ο Άρης τον ένιωσε και του λέει:
- Σε βλέπω διστακτικό τι είναι εκείνο που σε κάνει να  φοβάσαι?
Και ο Χρόνης του απαντά:
- Ένας που θα πάθει κακό από την υπόθεση αυτή θα είμαι εγώ!  ο Άρης τον διαβεβαίωσε εγώ έχω το σχέδιό μου και σου δίνω γραπτή εγγύηση ένας που δεν θα πάθει τίποτα θα είσαι εσύ.  Όλη η περιοχή εδώ μπορεί να πάθει κάτι, εσύ όχι!  Τότε Ο Χρόνης εξιστόρησε στον Άρη το ποιόν του Μαραθέα, και την όλη κατάσταση που δημιούργησε σε βάρος των Μοναστηριωτών προσφύγων . Ο Άρης του ζήτησε να το περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια , τον περίβολο του παλατιού του Μαραθέα, μήκος ,πλάτος, ύψος ,εισόδους, και από πού μπορεί να μπει κανείς μέσα πιο εύκολα, το εσωτερικό πως είναι το κυρίως παλάτι, προσανατολισμό ,σκάλες ,πόρτες, παράθυρα, και ακόμα ποια είναι η εσωτερική του ασφάλεια?  που κοιμούνται οι φύλακες? αν οπλοφορούν ? αν έχει σκυλιά ? Ποιες είναι οι συνήθειες του Μαραθέα ? ποια ώρα κοιμάται? και σε ποιο δωμάτιο?  Αν οπλοφορεί ? και τόσα άλλα!
Ο Χρόνης υπέδειξε  στον Άρη, τον τρόπο με τον οποίον θα απασχολήσουν τα δύο τρία σκυλιά, που είχε σε άλλη κατεύθυνση, και για να μη γίνουν καθόλου αντιληπτή ,κοντά στον περίβολο υπήρχε καλαμπόκι ,του είπε να πάρουν κουδούνια και στο καλαμπόκι θα κάνουν λίγο θόρυβο ,σπάζοντας καλαμπόκια, και χτυπώντας λίγο τα κουδούνια ,τα σκυλιά θα τρέξουν προς τα κει νομίζοντας ότι είναι ζώα.
 Έτσι ο Άρης από την διήγηση που του έκανε ο Χρόνης έκανε ένα σχεδιάγραμμα, τελειώνοντας συνεχάρη τον Χρόνη, και συνάμα τον ευχαρίστησε Έπειτα βγάζει το ωρολόγιο του και του λέει:
Μας πήρε το μεσημέρι , η ώρα είναι 12 και 7 λεπτά εσύ χρόνη θα φύγεις . Δεν ξέρω τι μέσο θα βρεις πάντως θα πας απόψε στα Τρίκαλα εκεί θα βρεις κι άλλους βλάχους φίλους σου,  θα κάνεις μία παρέα καλή και το βράδυ θα πάτε σε μία ταβέρνα , θα φάτε θα πιείτε και σε μία στιγμή θα βρεις κάποια αφορμή  και θα δημιουργήσεις φασαρία.  Θα παρεξηγηθείς σε σημείο που θα χαστουκίσεις και κανέναν, θα πιαστείτε και στα χέρια ακόμα, για να προκαλέσεις  την επέμβαση της αστυνομίας, και σε αυτήν ακόμα θα αντιδράσεις, ώστε να σε πιάσει και να σε κλείσει απόψε μέσα στο κρατητήριο
Μετά χωρίσαμε!  Ο Χρόνης Φεύγοντας από το κονάκι του για τα Τρίκαλα λέει στη γυναίκα του: - Εγώ φεύγω τώρα για τα Τρίκαλα έχει το νου σου τα πράγματα.  Έτσι και έγινε,  ο Χρόνης το βράδυ στα Τρίκαλα ξενύχτησε στο κρατητήριο το ίδιο βράδυ έγινε κατά την απόφαση , η εκτέλεση του Μαραθέα,  ο πρώτος που θεωρήθηκε από τους Ιταλούς ως ένοχος ήταν ο Χρόνης . Πήγανε και τον ζητήσανε από την  γυναίκα του,  που δεν είχε ιδέα,  για αυτό τους είπε πως ο Χρόνης από χθες το μεσημέρι έφυγε για τα Τρίκαλα και δεν ήρθε ακόμα.  Η Ιταλοί  δεν ενόχλησαν καθόλου την οικογένειά του αλλά αμέσως ζήτησαν από την αστυνομία Τρικάλων να συλλάβει οπωσδήποτε το χρόνη που βρίσκεται από χθες εκεί.
 Η αστυνομία τους διαβεβαίωσε ότι από χθες βράδυ ο Χρόνης βρίσκεται στο κρατητήριο.  Καμία ενοχή ο χρόνης,  η ομάδα το βράδυ της εκτέλεσης πήρε μαζί τους ως ομήρους τα δύο παιδιά ,ένα του Μαραθέα, και ένα του Τράγκα
Η Π.Ε  Λαμίας επικρότησε την τιμωρία των Μαραθέα όχι όμως την ομηρία των παιδιών το ίδιο και η κεντρική επιτροπή στην Αθήνα και ειδοποίησε τον Άρη να αφήσει αμέσως στα παιδιά ελεύθερα.  Ο Άρης αρνήθηκε να αφήσει τα παιδιά λέγοντας: - Πως να αφήσω τώρα τα παιδιά που γνώρισαν αντάρτες συνδέσμους και υπεύθυνους από τα χωριά,  θα γυρίσουν πίσω και θα κάψουν τον κοσμάκη.
 Στο μεταξύ η Μαραθέαινα πίστεψε στις διαβεβαιώσεις των Ιταλών, ότι όπου να ναι οι αντάρτες θα εξοντωθούν, και το παιδί της θα απελευθερωθεί, πέρασαν αρκετές μέρες χωρίς αποτέλεσμα, τότε απελπισμένη κατέθεσε σε συμβολαιογράφο της Αθήνας 39 επιταγές με εκατομμύρια δραχμές για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων του νέου Μοναστηρίου.  Ήταν όμως αργά το παιδί της είχε εκτελεστεί!(Σεπτέμβριο)
 Η ομάδα μετά την εκτέλεση πήγε και καλύφθηκε στο ίδιο μέρος της Κακάρας που ήταν κοντά στο μύλο του Θωμά Κακαβά , με μυλωνά τον Κώστα κατσακιώρη πού την τροφοδοτούσε εκεί επί δέκα μέρες περίπου!
Μετά η ομάδα έφυγε για το τσιφλίκι των αδελφών Κόκκινου στο κιουτίκι,  που είναι πάνω από τα Φάρσαλα με οδηγό τον Μυλωνά κ κατσακιώρης.
Μετά Η ευθύνη για συμμετοχή στην εκτέλεση έπεσε στους επιστάτες τράκα και Ντιτζέ . Ο Ντιτζές , την επομένη της εκτέλεσης εξαφανίστηκε και Ιταλοί συνέλαβαν τον Τράκα τον βασάνισαν αρκετά για να ομολογήσει ότι ήταν και αυτός στην εκτέλεση.  Τον  κλείσανε στη φυλακή και εκεί υπέφερε τόσα και τόσο που απελπίστηκε και αποφάσισε να αυτοκτονήσει με  ένα μπουκάλι μες στη φυλακή το έσπασε και με αυτό έκανε χαρακίρι.  Με την επέμβαση όμως του γιατρού απέφυγε τον κίνδυνο και μετά τον κλείσανε στο στρατόπεδο της Λάρισας εκεί κάποια μέρα συναντηθήκαμε 4- 5 πατριώτες από την επαρχία Δομοκού όπως ο Γραβάνης ο Μελέτης ο Δημήτρουλας από το Δομοκό ο υποφαινόμενος και ο Τράκας που εκείνη τη στιγμή τον γνώρισα και μας διηγήθηκε σχετικά με την εκτέλεση του Μαραθέα και τι υπέφερε μετά από τους Ιταλούς και για διαπίστωση σήκωσε το υποκάμισο του και μας έδειξε την ουλή στην κοιλιά του.
Από το < Η Επαρχία Δομοκού στην Αντίσταση> 1986 του Λάμπρου Μπουρουγιάννη.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details