Θρακιώτες λόγιοι του 19ου και 20ου αιώνα

Θρακιώτες λόγιοι του 19ου και 20ου αιώνα
 Δίπλα στα σπουδαιότερα ονόματα των θρακών ευεργετών ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι πολυάριθμοι θρακιώτες λόγιοι οι οποίοι έδρασαν σε ολόκληρο τον οθωμανικό και τον Ευρωπαϊκό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα και διακρίθηκαν ιδιαίτερα με την πολύπλευρη και πολυσήμαντη δραστηριότητα τους στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
 Διακρίθηκαν οι παρακάτω αξιόλογοι συγγραφείς και λόγιοι:
 Ο Ανδριανουπολίτης  Στέφανος Καραθεοδωρής και οι γιοί του  του Αλέξανδρος και Κωνσταντίνος καραθεοδωρής που διαδραμάτισαν σημαντικό πολιτικό ρόλο μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία


Ο Επιβατιανός Σαράντης Αρχιγένης.
 Ο φιλικός Κυριάκος Κουμπάρης από τη Μεσήμβρια.
 Ο καλλιπολίτης Κωνσταντίνος Χρυσοκέφαλος.
 Ο Ανδριανουπολίτης  Στέφανος Κουμανούδης ο οποίος διακρίθηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολύ αξιόλογη αρχαιολογική και συγγραφική δραστηριότητα του.
 Ο συμπατριώτης του Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Ευμορφόπουλος με σημαντική προσφορά στα εκκλησιαστικά γράμματα
Ο Στενημαχίτης  Βλάσιος Σκορδέλης κορυφαίος θρακιώτης λόγιος που το έργο του είχε καταλυτική επίδραση τόσο στην εκπαιδευτική ανάπτυξη και στην πολιτιστική ακτινοβολία του Ελληνισμού της Φιλιππουπόλεως,  όσο και στην προώθηση των εθνικών θεμάτων διαμέσου της πλουσιότατης συγγραφικής δράσης του στον Νεολόγο, στον φάρο του Βοσπόρου ,και στην και στην Πανδώρα.
 Ο Άνθιμος Αλεξούδης από τη Μάδυτο .
Ο  Ανδριανουπολίτης  της Μιχαήλ Κλεόβουλος
Ο Αριστοτέλης Κουρτίδης από το Μυριόφυτο ,εξέχοντος λόγιος παιδαγωγός και καθηγητής της Αρσακείου σχολής .
Ο κορυφαίος φιλιπποπολίτης Κοσμάς Αποστολίδης δημιουργός ενός τεράστιου, σε όγκο και σημασία διδακτικού και συγγραφικού έργου, που είχε στο ενεργητικό του άριστες σπουδές στη Γερμανία.
 Ο Επιβατιανός Βλάσιος Γαβριηλίδης ο οποίος διακρίθηκε με τη δημοσιογραφική προσφορά του στην Κωνσταντινούπολη ως εκδότης των Εφημερίδων Ομόνοια και μεταρρύθμισις ,για την τολμηρή αρθρογραφία του διώχθηκε από τους Τούρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά διέφυγε στην Αθήνα όπου εξέδωσε περιοδικά και το 1883 τη γνωστή εφημερίδα Ακρόπολις.
 Ο Φιλιππουπολίτης Λάμπρος Ενυάλης με πλούσιο Εθνικό και δημοσιογραφικό έργο.
 Ο Αγχιαλίτης Αδαμάντιος Διαμαντόπουλος.
 Ο Σαρανταεκκλησιώτης  Σταμάτιος Ψάλτης εξειδικευμένος σε γλωσσολογικές και ιστορικές έρευνες.
 Ο Ανδριανουπολίτης   Γεώργιος Λαμπουσιάδης που θήτευσε για πολλά χρόνια ως δάσκαλος σε διάφορες πόλεις της Θράκης και ιδιαίτερα στο Γυμνάσιο και στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Ανδριανουπόλεως, και έγραψε σημαντικές μελέτες στο περιοδικό θρακικά.
 Ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος από τη Μάδυτο.
 Ο Αριστείδης Βάμβας από τα Μάλγαρα ο οποίος κατέλαβε υψηλές διοικητικές θέσεις στην Αθήνα , σύστησε η γεωργική εταιρεία, και γεωργικούς σταθμούς .
Ο Στενημαχίτης  της Χρήστος Τσούντας καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακαδημαϊκός που ανέσκαψε τις Μυκήνες και αποκάλυψε το μυκηναϊκό πολιτισμό.
 Ο καλλιπολίτης Νικόλαος Ποριώτης με πλουσιότατο μεταφραστικό έργο .
Ο Σηλυβριώτης  Μητροπολίτης θυατείρων Γερμανός Στρινόπουλος που διατέλεσε διευθυντής των ελληνικών σχολείων Ραιδεστού και Μέτρων από το 1897 έως 1900,  και καθηγητής της θεολογικής σχολής της Χάλκης από το 1904 ως το 1907

Ο Γεώργιος Κωνσταντίνος και ο Νικόλαος Μακρίδης από την Καλλίπολη .
Ο Αχιλλέας Σαμοθράκης δημιουργός του ιστορικού βιογραφικού λεξικού της Θράκης
Ο Κομοτηναίος Στίλπωνας Κυριακίδης καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πατέρας της Ελληνικής λαογραφίας.
 Ο Ραιδεστινός Σωφρόνιος Κεχαγιόγλου
 Ο Βασίλειος Μυστακίδης ο οποίος δίδαξε στην Αίνο  και στα Ζαρίφεια   διδασκαλεία της Φιλιππουπόλεως, και διορίστηκε αργότερα καθηγητής της ιστορίας και της Γεωγραφίας στη μεγάλη του γένους σχολή αφήνοντας πίσω του ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο
 Ο Στενήμαχητής γιατρός Απόστολος Δοξιάδης που πρόσφερε τις υπηρεσίες του κατά τη μικρασιατική καταστροφή και ανέλαβε να οργανώσει το 1928 το Υπουργείο υγιεινής
 Ο Σηλυβριώτης Σωφρόνιος Σταμούλης μετέπειτα Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως
 Ο Ανδριανουπολίτης   Κωνσταντίνος Κουρτίδης σχολάρχης Σουφλίου γιατρός και συγγραφέας της ιστορίας της αρχαίας Θράκης
Ο Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης από την Ηράκλεια.
 Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε από την ιστορία,  ότι ένδοξοι Έλληνες και γόνοι της Θράκης , υπήρξαν ο Ιωάννης Κομνηνός από την Ηράκλεια τον 17ο αιώνα.
 Ο τελευταίος αυτοκράτορας των Κομνηνών της τραπεζούντας ο Βασίλειος Βατάτζης αυτοκράτορας της Νίκαιας το 1694
 Ο Αθανάσιος ο Ε Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 18ο αιώνα την Ανδριανούπολη

Ο Αγαθάγγελος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τον 18ο αιώνα από την Ανδριανούπολη
 Ο Χριστόφορος ο Β Πατριάρχης και παπάς Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τη Μάδυτο
 Ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από τη Μάδυτο
Ο Χρύσανθος τέλος Αθηνών και τέως τραπεζούντας Μητροπολίτης
 και τέλος ο Κώστας Δημητριάδης ο διάσημος γλύπτης από τη Στενήμαχο  με Παγκόσμια αναγνώριση.

Πηγη: Αλησμόνητες πατρίδες Θράκης.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details