70000 Περισσότερα στρέμματα Βαμπακιού στις Λίμνες για το 2019

Απ'ο το karditsapress

Σύσκεψη για τη νέα αρδευτική περίοδο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισημάνθηκε η ανάγκη συνετής διαχείρισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που φέτος θα παρουσιαστούν μεγαλύτερες, μιας και η καλλιέργεια βαμβακιού αυξήθηκε κατά 70.000 στρέμματα.
nera ard9
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο περιβαλλοντικό τέλος σημειώνοντας ότι είναι «τιμωρητικό». Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε κατά του περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο με απόφαση πήγε στα 12 ευρώ το στρέμμα και είναι απαγορευτικό και τιμωρητικό για τους αγρότες παραγωγής και ο τρόπος με τον οποίο το επέβαλλαν θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ΤΟΕΒ ή σε απώλεια περιουσιών. Αυτό το τέλος έγινε για να τιμωρήσει τους θεσσαλούς παραγωγούς.»
Σε ότι αφορά τα αρδευτικά έργα τόνισε:
«Κάναμε όσα έργα άντεχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά τα έργα νερού πάνω από 2 εκατ. Ευρώ είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου, όπως και όλα τα μεγάλα έργα (μελέτη και κατασκευή). Και αυτό για ευνόητους λόγους, για να μην γίνουν ποτέ ή για να τα τάζουν διαχρονικά. Κανένα έργο αρμοδιότητας του υπουργείου δεν ολοκληρώθηκε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μια κακονομία που διέπει τη διαχείριση των νερών.»
Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη καλής συνεργασίας των φορέων:
«Οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου είναι δύο πηγές που πρέπει να αρδεύσουν μέχρι και τη Λάρισα. Το γεγονός ότι το νερό φτάνει μέχρι τη Λάρισα, παρά το κακό αρδευτικό δίκτυο και τις διαφορετικές μεθόδους άρδευσης είναι ένα θαύμα και επιτυγχάνεται χάρη στη συνεργασία όλων. Αυτή η καλή συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο οι ΤΟΕΒ, πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να στηριχθούν από τους μετόχους τους.»
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος σημείωσε αρχικά πως «δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ενιαίος φορέας άρδευσης οπότε το συντονιστικό είναι άτυπο, αν και πολύ ουσιαστικό.»
Εν συνεχεία αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αγαστή συνεργασία υπογραμμίζοντας: «Πιστεύουμε ότι με την άριστη συνεργασία και το σωστό συντονισμό πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους αρδευτές της Θεσσαλίας και παράλληλα κρατώντας τους ταμιευτήρες των λιμνών σε πολύ καλό σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα η λίμνη Πλαστήρα δεν αρδεύει μόνο, αλλά υδρεύει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Π.Ε. Καρδίτσας και παράλληλα λειτουργεί και ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και θα πρέπει να τον προστατεύσουμε για να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να κρατήσουμε το οικολογικό όριο της λίμνης Πλαστήρα, το οποίο εμείς θεσπίσαμε. Πέρυσι με την ορθολογική χρήση και με προμετωπίδα την εξοικονόμηση υδάτων φτάσαμε να έχουμε πλεόνασμα νερού στη λήξη της αρδευτικής περιόδου. Φέτος δεν είχαμε πλούσιο υδρολογικά χειμώνα, με αποτέλεσμα να ξεκινάμε την άρδευση με τη λίμνη Πλαστήρα να έχει 12 εκατ. Κυβικά νερό λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει και φέτος να έχουμε ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση για να προστατευτούμε σε περίπτωση ξηροθερμικής περιόδου. Φέτος έχουμε αύξηση στην καλλιέργεια του βαμβακιού κατά 70,000 στρέμματα, οπότε προβλέπεται μια δύσκολη αρδευτική χρονιά.»
nera ard8
nera ard10
Εισήγηση

Η νέα αρδευτική περίοδος είναι η αφορμή για την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται όπως και κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση των υδάτων των ταμιευτήρων του νομού και γενικότερα με την διαδικασία της άρδευσης των καλλιεργειών.
Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων για την ορθολογική διαχείριση του νερού κατά την προσεχή αρδευτική περίοδο. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, αλλά κυρίως θα εξασφαλίσουμε την επάρκεια νερού για άρδευση σε μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχομετρικά και υδρολογικά δεδομένα, το ύψος των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, η έκταση και οι καλλιέργειες που προβλέπεται να αρδευτούν, ώστε να κάνουμε μια ρεαλιστική πρόβλεψη των υδάτων που θα καταναλωθούν, πάντα με τη λογική της κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών και της εξοικονόμησης νερού για το μέλλον.
1. ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Ο περασμένος χειμώνας δεν ήταν τελικά ιδιαίτερα πλούσιος υδρολογικά και η στάθμη των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο με απόθεμα ύδατος κατά 12 περίπου εκατομμύρια γπ3 λιγότερο από πέρυσι. Αντίστοιχα, στη λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα είναι κατά περίπου 50 εκατομμύρια m3 περισσότερο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Οι στάθμες των ταμιευτήρων και το αντίστοιχο περιεχόμενο υδάτων σε σχέση με τις στάθμες και περιεχόμενο του περασμένου έτους είναι :
nera ard1
nera ard2

Ειδικά για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, υπολογίζοντας την χειμερινή εισροή υδάτων βάση της στάθμης της λίμνης από τη λήξη της περσινής αρδευτικής περιόδου μέχρι σήμερα είχαμε εισροές της τάξης των 96.000.000m3 νερού. Αυτό σημαίνει ότι στη φετινή περίοδο για να καλύψουμε τις απαιτούμενες ανάγκες θα πρέπει να καταναλώσουμε το σχετικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε τις περασμένες χρονιές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί στη διαχείρισή του.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να βρίσκονται συνολικά στα ίδια περσινά επίπεδα στο σύνολο, με σαφή αύξηση του βαμβακιού και μείωση του αραβοσίτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, η κατανομή των αρδεύσιμων καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής:
• Βαμβάκι 470.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 400.000 στρέμματα )
• Αραβόσιτος 28.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 22.000 στρέμματα)
• Μηδική 150.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 180.000 στρέμματα)
• Καπνά Βιρτζίνια 9.000 στρέμματα (το 2018 καλλιεργήθηκαν περίπου 10.000 στρέμματα)
• Βιομηχανική ντομάτα 4.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
• Κηπευτικά 16.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
2. ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στον παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περιόδο.
nera ard3
3. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ
Η σχετικά υψηλή στάθμη στην οποία βρίσκεται ο ταμιευτήρας Ταυρωπού, δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε εφησυχασμό και η διαχείριση και για την φετινή χρονιά πρέπει να γίνει με σύνεση, ώστε στο πέρας της αρδευτικής περιόδου να έχουμε στάθμη τέτοια που θα καλύψει μελλοντικές άνομβρες περιόδους, οι οποίες στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι θα ακολουθήσουν.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ, των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών, καθώς και την εκτίμηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια και τα αποθέματα του ταμιευτήρα Πλαστήρα, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη των εκροών για την αρδευτική περίοδο. Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σενάριο εκροών σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι οι καιρικές συνθήκες την προσεχή αρδευτική περίοδο θα είναι οι κανονικές για την περιοχή μας. Στην περίπτωση που θα επικρατήσουν ξηροθερμικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, λίβας, πλήρης ανομβρία κλπ), είναι αυτονόητο ότι οι εκροές από τους ταμιευτήρες θα προσαρμοστούν προς τα πάνω, ανάλογα και με τα διαθέσιμα αποθέματα. Αντίθετα, στην περίπτωση που οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες των αναμενομένων, οι εκροές θα προσαρμοστούν ανάλογα προς τα κάτω.
Για τον ταμιευτήρα Σμοκόβου επισυνάπτεται η εισήγηση του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας ο οποίος είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου Σμοκόβου.
Ως έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 1η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν
την περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον απαιτηθούν.
Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 20η Αυγούστου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τη περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).
Για την χρονική περίοδο από την 21η Αυγούστου μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου, προτείνεται να υπάρχει μια μικρή παροχή η οποία εκτιμούμε ότι πρέπει να κυμαίνεται σε 100.000 έως 300.000 ιτι3/ημέρα από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για την διατήρηση της οικολογικής παροχής στους επιφανειακούς αποδέκτες και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών.
Επισημαίνουμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση των υδάτων είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Σε επίπεδο Νομού, η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει μόνο συντονιστικό ρόλο.
Σε τοπικό επίπεδο τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση των υδατικών αναγκών της περιοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των απαραίτητων παρεμβάσεων για την βελτίωση της διαδικασίας άρδευσης. Προκειμένου η αρδευτική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να ικανοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη η συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων στην άρδευση, στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού οργάνου στις αποφάσεις του οποίου πρέπει όλοι να πειθαρχούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα νερά των ταμιευτήρων πρέπει να ποτιστεί το σύνολο των καλλιεργειών και ότι πρέπει να αποταμιευτεί νερό για μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το νερό είναι αγαθό το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο και προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα το απολαμβάνουν τουλάχιστον όσο και εμείς σήμερα, πρέπει να προχωρήσουν λύσεις που πραγματικά συμβάλουν στην εξοικονόμησή του. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς στην μελέτη και ωρίμανση αρδευτικών έργων για διεκδίκηση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με σκοπό την μείωση του κόστους και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.
nera ard4nera ard4nera ard4nera ard4
e-max.it: your social media marketing partner
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details