Εξαπάτησαν ηλικιωμένους στο Ν Μοναστήρι

Δύο κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων είχαμε χθές στο Ν Μοναστήρι! Άγνωστος πιθανόν με συνεργό προφασιζόμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ, εισήλθε σε οικείες στο Ν Μοναστήρι και προσπάθησε να αφαιρέσει  χρήματα και χρυσαφικά έγινε όμως  αντιληπτός και διέφυγε. .

Οι συμβουλές της αστυνομίας

-Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας πλησιάζουν ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
-Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.
-Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς ( PIN ) σε άλλους.
-Μην δίνετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.)
-Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.

Τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες

Παράλληλα η αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:
-Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
-Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
-Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
-Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
-Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
-Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details