Πάνω απο 200 τα αδέσποτα σκυλιά στο Δήμο Δομοκού


Περισσότερα από 200  αδέσποτα σκυλιά βρίσκονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δομοκού 
Τα αγαπημένα τετράποδα, εγκαταλελειμμένα τα περισσότερα από τους ιδιοκτήτες τους, ζουν κατά αγέλες, παρέες ή μόνα τους σε πλατείες, γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία, δίπλα σε καταστήματα.
Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να κάνουν την εμφάνισή τους  στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δομοκού  αλλά και στους όμορους με αυτούς δήμους.
Πλέον είναι οικεία η εικόνα της πλατείας Ν Μοναστηρίου με τα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στην περιοχή, να κοιμούνται στα παρτέρια και στις εισόδους σπιτιών, να μαλώνουν μεταξύ τους μέσα στα καταστήματα ή ακόμα και να συχνάζουν μέσα σε αυτά.
Επιθέσεις σκύλων
Αν και οι περισσότεροι τα αγαπούν και τα φροντίζουν, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς.
«Στις 10 Αυγούστου  καθώς πήγαινα στην εργασία μου, διερχόμενος από την οδό Δημοκρατίας στο Ν Μοναστήρι , δέχτηκα επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο, που τον γνωρίζω μήνες  τώρα, ο οποίος με δάγκωσε στο πόδι.   Ο “Μαύρος ” είναι γνωστός στη γειτονιά και δεν περίμενα αυτή την επίθεση. Τελευταία παρατηρήσαμε επίσης ότι ξαφνικά και χωρίς λόγο πετάγεται μέσα στη μέση του δρόμου, γαυγίζει και φοβίζει τον κόσμο. Ξαπλώνει στα καφέ και στα εστιατόρια της περιοχής, είναι εμβολιασμένο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει» καταγγέλλει στο www.neomonastiri.gr 
Το ίδιο συνέβη και στο ΣΣ σταθμό Δομοκού όπου υπάρχουν  πολλές καταγγελίες για επίθεση μικρόσωμου σκύλου σε διερχόμενους επιβάτες.

Ο νόμος προστατεύει τα αδέσποτα
Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατόπιν, εμβολιάζονται, γίνεται αποπαρασίτωση του ζώου, στειρώνονται και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα). Εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σημείο όπου βρέθηκαν. 
Τα επανατοποθετούμε εκεί που τα βρήκαμε
« Εάν ένα ζώο επιτεθεί σε κάποιον πολίτη και τον δαγκώσει, τότε θα πρέπει να γίνει αναφορά στην υπηρεσία μας. Εμείς εξετάζουμε το ζώο, βλέπουμε αν έχει κάνει τα εμβόλιά του και, αν είναι τσιπαρισμένο, το επανεντάσσουμε στο σημείο που το βρήκαμε. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος, σε περίπτωση που το ζώο δείξει επιθετικά στοιχεία, τότε πηγαίνει σε ειδικό χώρο φιλοξενίας, όπου ο εκπαιδευτής θα το ηρεμήσει και προσπαθούμε αυτό το ζώο να υιοθετηθεί. Αν δεν υπάρξει υιοθεσία μέσα σε έναν μήνα, τότε το επαναπροωθούμε εκεί όπου το βρήκαμε».

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details