ΟΓΑ: Τι θα γίνει με τα οικογενειακά επιδόματα - Πότε θα καταβληθεί η γ' δόση


ΟΓΑ: Τι θα γίνει με τα οικογενειακά επιδόματα - Πότε θα καταβληθεί η γ' δόση
Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδριάζει το Eurogroup, όπου ανοίγει η αυλαία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Στο «τραπέζι» τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί, θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ενώ το κρίσιμο τεστ για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης στον τομέα της πρόνοιας, ξεκινά με τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και οι έξι τομείς που βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων θα αναδιαρθρωθούν και θα εξορθολογιστούν προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη της χώρας. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθούν παρεμβάσεις, πέραν της εξοικονόμησης 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017 - 2018 που έχει ήδη ψηφιστεί και προβλέπει στοχευμένες μειώσεις παροχών.
Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών με στόχο ένα δικαιότερο σύστημα που θα στηρίζει εξίσου τα παιδιά κάθε οικογένειας. Με τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο, θεσμοθετήθηκε επιπλέον χρηματοδότηση 260 εκατ. ευρώ, κατά το 2019, ποσό που αναζητείται και για το 2018 προκειμένου να μην υπάρξει αυξομείωση των παροχών ανάμεσα σε δύο χρονιές.
Το υπάρχον μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο. Δεν ορίζει το έτος έναρξης της μεταρρύθμισης, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή της από το 2019. Καθώς βέβαια κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν, μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων για το 2018 να εξευρεθεί μέσω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων, ώστε να διασωθούν τα επιδόματα προς τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Ακόμα ένα «αγκάθι» σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, θεωρείται ο τομέας της αναπηρίας, καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή των επιδομάτων. Συγκεκριμένα, έως τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας, ενώ έως τον Μάιο του 2018 πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνιση όλων των κανόνων αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου η εθνική εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018.
Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να φθάσει στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εν συνεχεία διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, από το πρώτο δείγμα γραφής που κατατέθηκε στα μέσα του καλοκαιριού, οι προτάσεις, που κατά κύριο λόγο στηρίζει το ΔΝΤ, περιλαμβάνουν ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου η αξιολόγηση να αφορά όχι μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και τις ικανότητες και κυρίως τη λειτουργικότητα των αναπήρων, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση που προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (International Classification of Functioning, Disability and Health).
Στον αντίποδα, το υπουργείο προτείνει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ, την ενίσχυσή τους μέσω ΕΣΠΑ και τη στελέχωσή τους με επιπλέον ειδικότητες, προκειμένου να προσδιορίζεται ο βαθμός ενσωμάτωσης των αναπήρων στην κοινωνία και την εργασία.
Όπως και στην β' αξιολόγηση, έτσι και στην γ' αναμένονται ιδιαίτερες ενστάσεις από το ΔΝΤ, ως προς τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος στέγασης συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που, βάσει των ψηφισμένων αντιμέτρων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, θα δοθεί σε 600.000 οικογένειες το 2019.
Σε συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, τα κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να συζητήσουν τα χρονοδιαγράμματα επιδότησης των μεταφορών σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους και ηλικιωμένους, καθώς και για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών παροχών/
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η Γ' δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους γύρω στις 20 Οκτωβρίου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/821233/oga-g-dosi-2017-pote-tha-dwthei#ixzz4tJhqaLaO
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details