Τιμήθηκε ο ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ !!!

ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠ ΤΙΣ ΒΕΛΕΣΙΩΤΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΜΟΚΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

Τήν εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος κ Καλημέρης , ενώ την πορεία και το έργο εξήρε και ο Δήμαρχος Δομοκού κ Τζιαχρήστας που βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον κ Τσουκνίδα. Εκ μέρους των απόστρατων αξιωματικών ο κ Τσιμπούρης βράβευσε και αυτός με την σειρά του , ενώ πριν ξεκινήσει η ομιλία κρατήθηκε 1 λεπτού σιγή για τα σημερινά θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Για την ζωή αλλά και το σημαντικό έργο του λογοτέχνη και συμπατριώτη μας μίλησε και ο πρώην Δήμαρχος Δομοκού κ Τσόγκας. Παραβρέθησαν στην εκδήλωση ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ Μιχελής, η πολιτευτής κ Ελένη Μακρύ,ο αρχηγός της Ελάσσονος μειοψηφίας κ Νιάνιος οι Αντιδήμαρχοι κ Καραμπότσης και κ Πουτουρούδης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δομοκού κ Τσόγκας, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Βουζίου κ. Μπακογιάννη, Φιλαρέτης κ Γκούβα, Αχλαδιάς κ Νικολάου, και η πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού κ Κατσακιώρη, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ Χριστοδούλου ,ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Οικονόμου, ο στρατηγός κ Κωστούλας, οι Σμήναρχοι εν αποστρατεία κ Βασιλάκος Πέτρος και Χριστοδούλου Νίκος και πλήθος απόστρατων αεροπόρων .
Βιογραφικό  (απο τον Αντιδήμαρχο κ Καλημέρη)


.O Δημήτρης Τσουκνίδας κατάγεται από το χωριό Βελεσιώτες. Είναι απόφοιτος του γυμνασίου Δομοκού (1950-1956). Το έτος 1956 εισήλθε στο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας και αποστρατεύτηκε το 1994 με το βαθμό του σμηνάρχου. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του διετέλεσε επιτελής πολλών Μονάδων ως και Διοικητής του Αεροδρομίου Πρεβέζης, του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Τηλεοπτικού STUDIO της Αεροπορίας, του οποίου είναι και ο ιδρυτής και της Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας των αεροσκαφών (PHANTOM). Ο δήμος της Πρέβεζας, για την προσφορά του στην πόλη (1965-1969) του απένειμε το Μετάλλιο της πόλεως. Είναι πτυχιούχος Τεχνολόγος Μηχανολόγος της ΣΕΛΕΤ (νυν ΑΣΠΕΤΕ) και πτυχιούχος Σκηνοθέτης της Σχολής Θεάτρου Κινηματογράφου. Δίδαξε ως καθηγητής στην Σχολή Ικάρων, στη ΣΤΥΑ, στις σχολές “ΔΕΛΤΑ” , στις Τεχνικές Σχολές Πρεβέζης, στα Σχολεία Επιμόρφωσης Στελεχών της αεροπορίας, καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην οποία διετέλεσε Κοσμήτορας, Γενικός Γραμματέας και επί μία δεκαετία Πρόεδρος (1999-2009). Για τη μακρόχρονη προσφορά του στη Ένωση και στα Ελληνικά Γράμματα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο του έτους 2009 τον ανακήρυξαν Επίτιμο Πρόεδρο και του απένεμαν το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, ομόφωνα και παμψηφεί. Το 2011 κατά την δίμηνη επίσκεψή του στην Μελβούρνη, όπου έδωσε συνεντεύξεις και έκανε διαλέξεις σχετικά με τα Ελληνικά Γράμματα και τη λογοτεχνία, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος ο Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης και ο Σύνδεσμος Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας. Είναι μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Για το λογοτεχνικό του έργο (Ποίηση – Διηγήματα - Ιστορική Μελέτη – Φιλοσοφικά Κείμενα) έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δελφική Αμφικτιονία, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων των Παρισίων. Το έτος 2011 προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κρατικό βραβείο ποίησης. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και για τα οποία το 2002 του
απονεμήθηκε από τον Αρχηγό της Αεροπορίας το Μετάλλιο Προσωπικοτήτων. Έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη – Βιρτζίνια – Ουάσινγκτον0 , στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στη Βόρειο Ήπειρο. Είναι παντρεμένος με την μαία Χριστίνα Δράκου και έχουν τρία παιδία, την Βασιλική Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, τη Μαρία Καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής και τον Αχιλλέα Πτυχιούχο Οπερατέρ της Σχολής Θεάτρου Κινηματογράφου και υπεύθυνο στον τομέα του στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων από το έτος 2003.

η ομιλία του Δημάρχου Δομοκού κ Τζιαχρήστα.
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε προς τιμήν  του άξιου και διακεκριμένου συμπατριώτη μας, Σμήναρχο εν αποστρατεία και Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κύριο Δημήτρη Τσουκνίδα.
Κοιτάζοντας το βιογραφικό του  και μόνο, αντιλαμβάνεται εύκολα ο οποιοσδήποτε, πως αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το τόπο μας.
Ο Σμήναρχος Δημήτριος Τσουκνίδας είναι ένας απλός, ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός  άνθρωπος για όλους όσους τον συναναστρέφονται, αλλά και  συνάμα μία  πολύ μαχητική και δυναμική προσωπικότητα. Στήριγμα για πολλούς συντοπίτες μας και ένας άνθρωπος με αντικειμενικότητα, με γνώση, δύναμη για  προσφορά και αγάπη  για τον τόπο μας.
Κι επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται, να μην ξεχνιέται, αλλά να υπενθυμίζεται τακτικά ιδίως όταν πρόκειται για προσφορά και έργο προς την κοινωνία, οφείλουμε να  δούμε έστω και συνοπτικά ένα μέρος του έργου του, που έπραξε τόσο από τη διακεκριμένη θέση, που κατείχε στην ελληνική πολεμική αεροπορία, όσο και στον τομέα της τέχνης, που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί ακόμη και σήμερα ως Επίτιμος Πρόεδρος των Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς από τον Ιανουάριο του 2009, του έχει απονεμηθεί  από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ομόφωνα και παμψηφεί,  το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως, η  μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, που απονέμεται από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
    Οι διακρίσεις για την προσφορά του ήταν πολλές. Ο δήμος της Πρέβεζας, για την προσφορά του στην πόλη (1965-1969) του απένειμε το Μετάλλιο της πόλεως. Το λογοτεχνικό του έργο (Ποίηση – Διηγήματα - Ιστορική Μελέτη – Φιλοσοφικά Κείμενα) έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δελφική Αμφικτιονία, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών  και από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων των Παρισίων. Το έτος 2011 προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κρατικό βραβείο ποίησης. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και για τα οποία το 2002 του απονεμήθηκε από τον Αρχηγό της Αεροπορίας το Μετάλλιο Προσωπικοτήτων.
Διακεκριμένο, επίσης, ήταν  και το έργο του στο όπλο της πολεμικής αεροπορίας όπου διετέλεσε επιτελής πολλών Μονάδων, Διοικητής του Αεροδρομίου Πρεβέζης, του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Τηλεοπτικού STUDIO της Αεροπορίας, του οποίου είναι και ο ιδρυτής και της Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας των αεροσκαφών (PHANTOM). Όπως ακούσαμε και προηγουμένως κατά την παρουσίαση του βιογραφικού του, δίδαξε ως καθηγητής στη Σχολή Ικάρων, στη ΣΤΥΑ, στις σχολές “ΔΕΛΤΑ” , στις Τεχνικές Σχολές Πρεβέζης, στα Σχολεία Επιμόρφωσης Στελεχών της αεροπορίας, καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου Αεροπορίας

Από εμάς, αλλά και  άλλους δημόσιους παράγοντες του τόπου μας, δυστυχώς, λίγοι είχαμε  το χρόνο να παρακολουθήσουμε και να εκτιμήσουμε το μέγεθος της προσφοράς του, και ελάχιστοι να το δείξουμε αυτό και εμπράκτως.

Κυρίες και Κύριοι,

Περίπου 60 χρόνια  συνεχούς και ουσιαστικής προσφοράς του  κ. Τσουκνίδα, στο χώρο της εργασίας του, αλλά και στα πολιτιστικά  δρώμενα της χώρας μας, είναι πολλά και υπογραμμίζουν με ενάργεια το πολυσχιδές έργο του, κάνοντας όλους εμάς,  υπερήφανους που μία τέτοια προσωπικότητα έλκει την καταγωγή της από τον τόπο μας.


Αγαπητέ Σμήναρχε και Επίτιμε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,

Σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου και την αγάπη που πάντα επιδεικνύεις για τον τόπο μας.
Σου ευχόμαστε να είσαι πάντα καλά και με πολλά ακόμη χρόνια ακούραστης προσφοράς.

Τέλος ευχαριστώ και όλους εσάς, που μάς τιμάτε με την παρουσία σας.

































Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details