Ζωντάνεψαν τα μνημεία της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας το τριήμερο 5-7 Ιουνίου, πάρα τη βροχή

Ζωντάνεψαν τα μνημεία της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας το τριήμερο 5-7 Ιουνίου, πάρα τη βροχή

1. Ξενάγηση μαθητών στην  Ακρόπολη της Πρόερνας - Νέο Μοναστήρι
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 & Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 5-7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», διοργάνωσε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή μαθητικών ομάδων και κοινού, παρά της αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 :

Το σύνολο των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Δομοκού και της Α’ τάξης του Γυμνασίου Ομβριακής (περί τους 300 μαθητές) ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους τουΝέου Μοναστηρίου (αρχαία Πρόερνα) από τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη και Αθανασία Τσόκα (εικ. 1).

Στα Βαρκά Υπάτης, οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Δήμητρα Αντωνίου σχετικά με τα κατάλοιπα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής των Βαρκών και την ιστορία της ανασκαφής.

Ο αρχαιολόγος κ. Πέτρος Κουνούκλας υποδέχθηκε στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας τους μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας και, βάσει των εκθεμάτων, τους ενημέρωσε σε θέματα μνημειακής τοπογραφίας και ιστορίας της περιοχής (εικ. 2).

Το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου ξεναγήθηκε στην Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί Ευρυτανίας από τις αρχαιολόγους κ.κ. Αριστέα Παπασταθοπούλου και Γεωργία Μπούκαλη (εικ. 3), ενώ οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Φουρνάς παρακολούθησαν τις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της μεταβυζαντινής Μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Βράχα Ευρυτανίας, (έργου της Εφορείας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ) και ενημερώθηκαν σχετικά με τον τοιχογραφικό διάκοσμο και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών συντήρησής τους, από τον συντηρητή της Εφορείας κ. Χρήστο Βαποράκη και την πολιτικό μηχανικό κ. Ιωάννα Μανωλούδη (εικ. 4).  
ΚΥΡΙΑΚΗ  7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 :

Αρχαιολογικές περιηγήσεις πραγματοποιήθηκαν για το κοινό στη Λαμία (Παναγία Αρχοντική – Περιοδική  Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας ‘’Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες  και Δημόσια ΄Εργα στη Φθιώτιδα 2004-2014’’ από τις αρχαιολόγους κ.κ. Ελένη Φρούσσου, Φιλίτσα  Τιλελή, Αριστέα Παπασταθοπούλου και Νικολέτα Κουτσουκέρα, εικ. 5), στην Υπάτη (μεταβυζαντινοί ναοί Αγίου Νικολάου και Αγίας Σοφίας, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας από την αρχαιολόγο κ. Δήμητρα Αντωνίου, εικ. 6), στηΣτυλίδα (αρχαίες οχυρώσεις Φαλάρων και μεταβυζαντινή Μονή Αγίου Βλασίου από την αρχαιολόγο κ. Αθανασία Τσόκα, εικ. 7), στη Σπερχειάδα (Καλύβα Στεφανή, Άγιος Νικόλαος,αρχαία οχύρωση στα ‘’Ελληνικά’’) καθώς αρχαία ακρόπολη Μακρακώμης από την αρχαιολόγο κ. Αλεξία Υφαντή, στην Αμφίκλεια (Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων, κρήνη Χορευταριά), Τιθορέα και Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας από τον αρχαιολόγο κ. Πέτρο Κουνούκλα (εικ. 8), και, τέλος, στα Άγραφα Ευρυτανίας (Γέφυρα Βίνιανης, Γέφυρα Μανώλη και Μεταμόρφωση Σωτήρα στη Ανατολική Φραγκίστα, καθώς και στην λίμνη των Κρεμαστών, στον πυθμένα  της οποίας βρίσκεται κατοποντισμένος ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής) από την πολιτικό μηχανικό κα Ιωάννα Μανωλούδη και την ιστορικό κα Ξένια Καβάγια (εικ. 9).

 Όλες οι εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε σχολικές ομάδες έτυχαν της υποστήριξης των κατάτόπους υπευθύνων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των τοπικών Δήμων. Επίσης, στη Λαμία και την Υπάτη του ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης και στη Βράχα Ευρυτανίας του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής , εκτός από τους κατά τόπους Δήμους συνεργάστηκαν, στην Λαμία και Υπάτη η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και το ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης, στην Υπάτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αινιάνες», στη Στυλίδα ο Μουσικός Όμιλος Στυλίδας και στην Αμφίκλεια το Μουσείο Άρτου & Επαγγελμάτων και ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Η Δαδιώτικη Εστία».

Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Δήμο Λοκρών μετατίθενται την Κυριακή 14-6-2015 (συνάντηση στην πλατεία Αταλάντης ώρα 9:00 και περιήγηση με λεωφορείο του Δήμου, με τη συνοδεία της αρχαιολόγου κας Μαρίας Παπαγεωργίου, στους αρχαιολογικούς χώρους Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (αρχαίες Αλες), σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα (τηλ. 22330-23355).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας να γνωρίσουν από κοντά τον μνημειακό πλούτο της περιοχή τους.

                                       

                                                                                       Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

                                                                                         Αρχαιολόγος


2. Ξενάγηση μαθητών στην  Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας

3. Ξενάγηση μαθητών στην  Παλιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Λεωνίδη  στο Κλαυσί Ευρυτανίας

4. Γνωριμία  μαθητών με τις τεχνικές συντήρησης τοιχογραφιών στη Μονή  Μεταμόρφωσης  του Σωτήρα στη Βράχα  Ευρυτανίας

5. Ξενάγηση στην Περιοδική  Έκθεση ''Καθ' Οδόν...'' στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Λαμίας

6. Ξενάγηση στα μεταβυζαντινά  μνημεία της Υπάτης

7. Ξενάγηση στην ελληνιστική  οχύρωση των αρχαίων Φαλάρων (Στυλίδα)

8. Ξενάγηση κοινού στην  Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας

9. Ξενάγηση στα μεταβυζαντινά  μνημεία των Αγράφων
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details