ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ!

Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν όμως επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Ο φετινός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το όραμα της Μελίνας Μερκούρης και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και όπως είχε τόνισε η ίδια, «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».

Οι φετινές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2015 τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι αφιερωμένες στην Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού.

Παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, η Μουσική είναι αρμονία, είναι η ένωση των κενών σε μια μουσική κλίμακα… είναι και αυτό που ενώνει τους ανθρώπους σε ένα κοινό σημείο επαφής και η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είναι το γεγονός, που εμπειρικά και διαισθητικά ενώνει, τις περισσότερες φορές, αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους εξής Δήμους: Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλο, Δελφούς, Διδυμότειχο, Δομοκό, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιτέα, Καβάλα, Καλλιθέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λάρισα, Λιβαδιά, Λουτράκι, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σέρρες, Σπαρτή, τα Χανιά, στα νησιά του αιγαίου όπως η Σάμος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, στις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων!

Μπορούμε επίσης ήδη να υπολογίζουμε ότι οι περίπου τέσσερεις χιλιάδες πολίτες (4.000!), συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών, τεχνικών, εθελοντών και βεβαίως των καλλιτεχνών… θα αλλάξουν και φέτος τους ρυθμούς των πόλεων μας!

Σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εντάσεις και αβεβαιότητα, η δύναμη της τέχνης και της μουσικής έδωσαν το στίγμα ώστε για άλλη μια χρονιά, 33 πόλεις, 15 δημοτικές πολιτιστικές οργανώσεις, 26 Δήμοι, 40 πολιτιστικά ιδρύματα, 90 χορηγοί επικοινωνίας, 170 συνδιοργανωτές, 285 εταιρίες/προμηθευτές και συνεργάτες παραγωγής, 300 εθελοντές και περίπου 450 σχήματα / ορχήστρες να ενωθούν πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, o φετινός αριθμός ρεκόρ των εθνικών μετακινήσεων, μιας και περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν προς μια πόλη του δικτύου, μάλιστα και κάποιοι θα κάνουν μια μικρή περιοδεία! (λίστα παρακάτω)

Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο;

Το σίγουρο είναι ότι όπως και σε όλη την υφήλιο, οι έλληνες καλλιτέχνες ετοιμάζονται, τα όργανα κουρδίζονται, οι χώροι στολίζονται και από την Πέμπτη 18/06 έως την Κυριακή 21/06, θα μπορέσετε σίγουρα να τους απολαύσετε όπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο παντού! 

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι!

Περισσότερες πληροφορίες:
info@europeanmusicday.gr / www.europeanmusicday.gr / www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr / https://twitter.com/EMD_Greece

Friday 19 June

NEO MONASTIRI’S CENTRAL SQUARE
Jazz – Swing, starting time 20:45

Spyros Gournas (Ekkara)
Nikos Paparoupas (Lamia)
Giorgos Kypraios (Athens)


Saturday 20 June

OMVRIAKI’S CENTRAL SQUARE
Jazz – Swing, starting time 20:45

Spyros Gournas (Ekkara)
Nikos Paparoupas (Lamia)
Giorgos Kypraios (Athens)

Saturday 20 June

NEO MONASTIRI’S CENTRAL SQUARE
Folk Music of Eastern Rumelia -Thrace, starting time 8:45

Stefanos Stefoudis (Neo Moanastiri)
Giorgos Loulakoudis (Neo Monastiri)
Panagiotis Ekizoglou (N;eo Monastiri)
Yiannis Ganidis (Neo Monastiri)

Saturday 20 June

DOMOKOS’S CENTRAL SQUARE
Pop-Rock  Music, starting time 20:45

Andonis Zavos  (Omvriaki)

Sunday 21 June

DOMOKOS’ CENTRAL SQUARE
Traditional Folk & Pop  Music, starting time 20:45

Yiannis Kyriazis (Agios Georgios domokou)
Katerina Kotronia (Sperhiada)
Dimitris  Argiriou (Lamia)
Marinos (Bulgaria)

Παρασκευή 19 Ιουνίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΚΚΑΡΑΣ
POP, Ώρα έναρξης  20:45

Αντώνης Ζαβός (Ομβριακή)
Παρασκευή 19 Ιουνίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
JazzSwing, Ώρα έναρξης 20:45

Σπύρος Γουρνάς (Εκκάρα)
Νικόλαος Παπαρούπας (Λαμία)
Γιώργος Κυπραίος (Αθήνα)

Σάββατο 20 Ιουνίου
 ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ
JazzSwing, Ώρα έναρξης  20:45

Σπύρος Γουρνάς (Εκκάρα)
Νικόλαος Παπαρούπας (Λαμία)
Γιώργος Κυπραίος (Αθήνα)

Σάββατο 20 Ιουνίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
Παραδοσιακή Μουσική Ανατολικής Ρωμυλίας- Θράκης, Ώρα έναρξης 8:45

Στέφανος Στεφούδης (Νέο Μοναστήρι)
Γιώργος Λουλακούδης (Νέο Μοναστήρι)
Παναγιώτης Εκίζογλου (Νέο Μοναστήρι)
Γιάννης Γκανίδης (Νέο Μοναστήρι)

Σάββατο 20 Ιουνίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΊΑ ΔΟΜΟΚΟΥ
POP, Ώρα έναρξης 20:45

Αντώνης Ζαβός (Ομβριακή)

Κυριακή 21 Ιουνίου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΊΑ ΔΟΜΟΚΟΥ
Λαϊκή Μουσική, Ώρα έναρξης:20:45

Γιάννης Κυριαζής (Άγιος Γεώργιος Δομοκού)
Κατερίνα Κοτρωνιά (Σπερχειάδα)
Δημήτρης Αργυρίου (Λαμία)
Μαρίνος (Βουλγαρία)


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details