Η κτηνοτροφία της Ελλάδας: Η ορθή μελέτη και διαχείριση της βοσκοϊκανότητας

Η κτηνοτροφία της Ελλάδας: Η ορθή μελέτη και διαχείριση της βοσκοϊκανότητας

Η κτηνοτροφία της Ελλάδας: Η ορθή μελέτη και διαχείριση της βοσκοϊκανότητας
Γράφει ο Δημήτρης Παπαγυιός

Πληροφορούμαστε, από έγκυρες πηγές και κρατικές υπηρεσίες, πως δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κτηνοτροφία της χώρας, σε σχέση με τα βοσκοτόπια και το χαρακτηρισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων της πατρίδας μας.
Τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος δημιούργησε το πρόβλημα αυτό, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια εσόδων τους Έλληνες κτηνοτρόφους; Ποιοι δεν έκαναν ή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθεί υπέρογκο πρόστιμο στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.), απαίτησε να δοθεί ειδική μέριμνα και προσοχή στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού, του τρίπτυχου της «βαριάς βιομηχανίας» της πατρίδας μας, όπως ο ίδιος πίστευε.
Ήδη το 1983 άξιοι επιστήμονες εκπόνησαν μελέτη για τη βοσκοϊκανότητα των δασών, των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, των υγρών λιβαδιών και των καλαμιώνων της πατρίδας μας (σας υποβάλω το σχετικό έγγραφο 1). Η εκτίμησή τους αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ορθή διαχείριση των περιοχών με βόσκηση, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος τόσο της κτηνοτροφίας, όσο και της προστασίας απειλούμενων οικοτόπων και ειδών της άγριας πανίδας. Επίσης όπως αναφέρει ο κ Βασίλειος Π. Παπαναστάσης (Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Στο παρελθόν, η επικρατούσα άποψη για το ρόλο της κτηνοτροφίας στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στα λιβάδια (φυσικούς βοσκοτόπους) και τα δάση ήταν αρνητική, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Η άποψη αυτή έχει αναθεωρηθεί κατά τα τελευταία έτη εξαιτίας των πολλών ερευνών που έγιναν και οι οποίες έδειξαν ότι η βόσκηση, ακόμα και η υπερβόσκηση σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ευεργετική για το περιβάλλον. Τούτο διότι τα φυτά και τα φυσικά οικοσυστήματα της Μεσογείου γενικότερα έχουν προσαρμοστεί στο καθεστώς βόσκησης από αρχαιοτάτων χρόνων. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι αρνητικές επιδράσεις στα λιβάδια έχει όχι μόνο η υπερβόσκηση, αλλά και η υποβόσκηση με κύριο αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας και την αύξηση του κινδύνου των πυρκαγιών. Ειδικά από την υπερβόσκηση, αρνητικές επιδράσεις προκαλούνται μόνο στα ποολίβαδα, ενώ τα φρυγανολίβαδα δεν επηρεάζονται».
Δεν γνωρίζουμε πως και γιατί οι παραπάνω μελέτες, που ειρήσθω εν παρόδω εκπονήθηκαν με επιτόπια έρευνα των άξιων επιστημόνων,  όπως και δεκάδες άλλες σχετικές με τον χαρακτηρισμό της βοσκοϊκανότητας κάθε περιοχής, δεν ελήφθησαν προφανώς υπόψη από τους μελετητές και συντάκτες των νέων διατάξεων και κανονισμών που απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» ολόκληρες κτηνοτροφικές περιοχές αλλά και να βυθίσουν στην απόγνωση εκατοντάδες Έλληνες κτηνοτρόφους.
Ελπίζουμε πως δεν έγιναν όλα τα παραπάνω από σκοπιμότητα ή αδιαφορία, αλλά από άγνοια. Σας παραθέτουμε λοιπόν την σχετική απόφαση του 1983 («Αποστολή οδηγιών εκτίμησης της βοσκοϊκανότητας», Υπουργείο Γεωργίας, 14 Σεπτεμβρίου 1983) και καλούμε τους δασολόγους και λοιπούς επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τις νέες μελέτες χαρακτηρισμού δασών και βοσκήσιμων εκτάσεων, να επισκεφθούν την  Ελληνική ύπαιθρο και να αποφανθούν, μετά από συστηματική μελέτη και επιτόπιο έλεγχο, αξιοποιώντας στο έπακρο την οδηγία του 1983, αλλά και τις μελέτες των ετών που ακολούθησαν.

Με εκτίμηση
Παπαγυιός Δημήτριος
Κτηνοτρόφος,
π. πρόεδρος κοινότητας Εκκάρας Δομοκού.

LamiaTimes.gr 












Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details