«Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
«Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ
Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δομοκού παρουσιάζει την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού την θεατρική παράσταση «Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για το Νέο Ελληνικό Θέατρο που ανεβάζει το έργο του Δημήτρη Παπαχρήστου «Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» σε σκηνοθεσία Γ. Αρμένη.
Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ
 «Ο Νηρέας ο Βάρας, είναι ένα κομμάτι Ελλάδα, ένα τραγούδι της καρδιάς, ένα λαϊκό ποίημα, ένας μύθος θεατρικός που ακροβατεί στο γέλιο και το κλάμα, στην ποίηση που αναβλύζει μέσα από την καθαρότητα του Ήρωα. Τον σπάνιο Ελληνικό λόγο, τον πόνο του, τον έρωτα και την έγνοια του για τούτο τον ευλογημένο τόπο. Για το σήμερα το αύριο για την συνέχεια. Ο Νηρέας ο Βάρας είναι δίπλα μας, είναι ο άνθρωπός μας, γνώριμος σε όλους, γεμάτος τρυφερότητα και ευαισθησία, θα τολμούσα να πω τρελός, που γίνεται ο ίδιος φωτιά να μας φέξει στο σκοτάδι. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο συγγραφέας του Νηρέα, είναι ο ίδιος πλούσιος σαν άνθρωπος, γεμάτος από εμπειρίες, σπάνιος λογοτέχνης, με γλώσσα γεμάτη χυμούς, ένα ποτάμι που μεγαλόψυχα το χαρίζει στον ήρωα, αυτόν τον μοναδικό Έλληνα που ακούει στο όνομα Νηρέας.». Ο σκηνοθέτης  Γ. Αρμένης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης, Σκηνικά – κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου, Μουσική: Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ), Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήνα Ψυχογιού. ΔΙΑΝΟΜΗ: «ΝΗΡΕΑΣ»: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ»: ΜΕΛΙΝΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, «ΦΑΙΔΩΝ»: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, «Παιδί του χωριού»: ΦΑΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ.
Έγραψαν για το έργο:
«Ο Δημήτρης Παπαχρήστου είναι ένας άνθρωπος |και το απέδειξε η σεμνή του δράση – αφού δεν επεδίωξε να εξαγοράσει τους αγώνες του σε εποχές δύσκολες| που αγαπάει τα τιμαλφή αυτού του τόπου. Παραπήξαμε σε γραικύλους τον τελευταίο καιρό που χλευάζουν ό,τι τίμιο και σεμνό κατέλιπε μέσα σε δίσεκτα χρόνια αυτός ο λαός, που αποστρέφουν μετά βδελυγμίας το πρόσωπο στη λαλιά, στο ήθος και στον ψυχισμό του απλού Έλληνος ανθρώπου.
Τι χάρμα γλωσσικής ευφορίας αυτός ο μονόλογος. Ένα αριστούργημα λαϊκού συνειρμικού λόγου. Ο μεθυσμένος αυτός λαϊκός Βάκχος μιλάει πάντα παίρνοντας αμπάριζα από τη ζωή του, από το τοπίο του και από τα οικεία πρόσωπα. Ούτε μια αναφορά σε ιδέες, γιατί κι αυτός όπως ο Νίκος Καρούζος, πιστεύει πως οι ιδεολογίες είναι μητρομανείς.
Οι αυθεντικοί άνθρωποι, δηλαδή οι πραγματικά σοφοί, δεν μιλούνε με ιδέες και φούμαρα.
Επικοινωνούν με πράγματα και με ουσιώδη πρόσωπα.»
Κώστας Γεωργουσόπουλος εφ. Τα Νέα
«Φαντάζομαι ότι ο Παπαχρήστος, σχεδιάζοντας τον λαϊκό τούτο Μέγα Οργίλο, θα ‘ταν έτοιμος ανά πάσα στιγμή να του προσθαφαιρέσει χαρακτηριστικά και … σελίδες! Ψόγος ουδείς. Αλλά και έλλειψη καμία.
Τι λείπει απ αυτήν την ολιστική εμπειρία του Νηρέα για να πάρει – θεατρική -  φωτιά.
Η ιδιοσυγκρασία, το ταπεραμέντο. Ο Γ. Αρμένης υπήρξε η προσωποποίηση αυτών των περίπου ταυτόσημων εννοιών. Το απίστευτο ένστικτό του, ο «δαίμων» που έτσι κι αλλιώς τον διαπερνά, η αμεσότητα και το νεύρο του βρήκαν το καταλληλότερο εφαλτήριο για να εκφραστούν και να εκφράσουν. Ο Αρμένης μίλησε τη γλώσσα του Παπαχρήστου μιλώντας για τη γλώσσα μας από τη ρίζα της, από την αφετηρία της, που δεν είν’ άλλη απ το αίσθημα το οποίο περιβάλλει την ελάχιστη λέξη.»
Γιάννης Βαρβέρης εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1950 στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας Εύβοιας. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1968 στην Ιστιαία. Σπούδασε οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε (Ανωτάτη Εμπορική). Ο Δ. Παπαχρήστος είναι ένας από τους πρωτεργάτες του Πολυτεχνείου και όλοι θυμόμαστε τις φωνές του – τις κραυγές του και το κλάμα του ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο πριν το τανκ εισβάλει σε αυτό. Απαρνήθηκε την πολιτική και αρθρογραφεί πάνω από δέκα χρόνια στην εφημερίδα Έθνος και είναι παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών, πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει κάνει εκπομπές στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει τρία ντοκιμαντέρ πολιτικού, ιστορικού και οικολογικού περιεχομένου, που έχουν παιχτεί επανειλημμένα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ
 ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΕΘ
Ο Γιώργος Αρμένης γεννήθηκε στην Κληματιά Ιωαννίνων. Ήρθε στην Αθήνα την εποχή του ’60.
Το ’67 μπήκε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν απ’ όπου και αποφοίτησε αριστούχος το ’70. Ερμήνευσε πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα στα 22 χρόνια συνεργασίας με τοv Κάρολο Κουν. Δίδαξε για σειρά ετών αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Έγραψε για το Θέατρο τα έργα: «Πρόβα», «Μαντζουράνα στο κατώφλι-γάιδαρος στα κεραμιδιά», «Το σόι», «Λήσταρχος Νταβέλης», «Βασικά με λεν Θανάση», «Ο θείος Σάκης και το Κόμμα», «Τέσσερα πρόσωπα και ο Θεός απ’ έξω». Τα μονόπρακτα: «Αύριο πάλι», «Ακάλυπτοι χώροι», «Νυχτερινό μελό», «Το σαξόφωνο». Δύο παιδικά: «Ο Τζιτζιρής» και «Ο Λάκης ο αρχηγός».
Λογοτεχνία: Έγραψε το μυθιστόρημα «Μυρωδιά από χώμα» και πολλά διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Για την τηλεόραση έγραψε: «Μέσα από το πλήθος», «Ο θείος μας ο Μίμης», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Το σόι μας», «Ζητώ γνωριμία», «Μικρές διαδρομές», και ένα μέρος από το «Σιγά η πατρίδα κοιμάται».
Σκηνοθέτησε: «Χίμαιρα και φούμαρα» της Δ. Λιτηνάκη, «Εσωτερικές φωνές» Ε. Ντε Φίλιππο, «Νταν» του Δ. Κορδάτου, «Κορίτσι της γειτονιάς» του Ν. Χατζηαποστόλου, «κύκλωπας» του Ευριπίδη, «Πλούτος» του Αριστοφάνη, «Έρωτας και αναρχία» της Λίνας Βερτμίλερ, «Ταυτότητα» του Α. Γιαλαμά, «Εσωτερικές φωνές» του Ε. Ντε Φίλιππο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεση Ουίλιαμς για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη, «Νηρέας ο Βάρας» του Δ. Παπαχρήστου, «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Ε. Ντε Φίλιππο, «Μαντζουράνα στο κατώφλι-γάιδαρος στα κεραμιδιά» του ιδίου για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Σερρών, «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και πολλά άλλα.
Δισκογραφία: «Μαντζουράνα στο κατώφλι» σε μουσική Χρήστου Λεοντή και «Τζίτζιρης» (παιδικό) σε μουσική Λίνου Κόκοτου.
Είναι και παραμένει ένας από τους κληρονόμους του Θεάτρου Τέχνης, που όρισε ο δάσκαλός του, Κάρολος Κουν.
Τιμήθηκε με το Α’ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Π. Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» και με το Α’ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία του Σάββα Καλύβα«Αμέρικα». Πήρε μέρος στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει», και στην ταινία«Σκόνη» του Τάσου Ψαρά.
Στην τηλεόραση έχει παίξει σε πολλές σειρές: «Το σόι μας», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Ο θείος μας ο Μίμης», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Ξενοδοχείο Αμόρε», «Ο Πρίγκιπας», «Τρίτο στεφάνι», «Ο θησαυρός της Αγγελίνας»,«Δέκατη Εντολή», «3ος Νόμος» του Πάνου Κοκκινόπουλου και πολλά άλλα.
To 1999 ιδρύει το Νέο Ελληνικό Θέατρο και την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου (όπου ανεβαίνουν πολλές παραστάσεις όπως «Ο ΝΗΡΕΑΣ Ο ΒΑΡΑΣ» του Δ. Παπαχρήστου, «ΑΧ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» του Ντε Φιλίππο κ.α.).
Το καλοκαίρι του 2001 συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο έργο «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη.
Το καλοκαίρι του 2002 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Αχαρνής», δίνοντας μια νέα διάσταση στο κλασικό και συνάμα τόσο επίκαιρο έργο του Αριστοφάνη. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το Φθινόπωρο του 2003, σκηνοθέτησε την « Μπράχενα» του Δ.Παπαχρήστου με την Εύα Κοταμανίδου. Τον Οκτώβριο του 2003, σκηνοθετεί και παίζει τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Ανρον Τσέχωφ «Ο θείος Βάνιας»στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ.Αρμένη.
Το 2004 σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του ιδιου «Η πρόβα» στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ.Αρμένη. Το 2005 σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του ίδιου «Βασικά με λεν Θανάση» στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ.Αρμένη, και το 2006 παίζει στο ίδιο θέατρο το έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» σε σκηνοθεσία του Γ.Διαμαντόπουλου.
Τιμήθηκε το έτος 2006 με το βραβείο « ΦΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ» .
Τα καλοκαίρι του 2006 παίρνει μέρος στο φεστιβάλ Επιδαύρου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» σκηνοθεσία Σ.Χατζάκη.
Το χειμώνα του 2007 παίζει και σκηνοθετεί στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ.Αρμένη στο έργο του Γ.Σκούρτη «Το θρίλερ του έρωτα».
Το καλοκαίρι του 2007 παίζει και σκηνοθετεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης το έργο «Ιππείς» του Αριστοφάνη.
Το χειμώνα του 2007- 2008 παίζει και σκηνοθετεί στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γ. Αρμένη στο έργο του ίδιου « Αμερικάνος στο κεφάλι», και στο έργο του Γ. Σολδάτου « Όταν ο Παπαδιαμάντης συνάντησε τον Βιζυηνό».
Την θεατρική σεζόν 2008-2009 παίζει για δεύτερη χρονιά το έργο «Αμερικάνος στο κεφάλι».
Το καλοκαίρι του 2009 παίρνει μέρος στο φεστιβάλ Επιδαύρου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Αριστοφάνη «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη.
Την θεατρική σεζόν 2009 -2010 παίζει και σκηνοθετεί το έργο «Ο άνθρωπος το κτήνος και η αρετή» του Λουίτζι Πιραντέλλο στην κεντρική Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου .
Tο καλοκαίρι του 2010 παίρνει μέρος στο φεστιβάλ Επιδαύρου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Αριστοφάνη «Ιππείς» σε σκηνοθεσία του Βασ. Νικολαίδη.
Την χειμερινή σεζόν 2010 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Κομμάτια και Θρύψαλα…2010» του Γ. Σκούρτη.
Tο καλοκαίρι του 2011 παίρνει μέρος στο φεστιβάλ Επιδαύρου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Μικρά Διονύσια» σε σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη.
Σκηνοθέτησε την χειμερινή σεζόν 2011-2012 το έργο «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά στο Κ.Θ.Β.Ε.
Το καλοκαίρι του 2012 πρωταγωνιστεί στο έργο Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιακ. Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία του Γ. Ρήγα .
Τη θεατρική σεζόν 2013 πρωταγωνιστεί στο έργο «Ο Επιθεωρητής» του Ν. Γκόγκολ σε σκηνοθεσία του Σ. Ευαγγελάτου.
Τον Νοέμβρη του 2013 έως και τον Ιανουάριο του 2014 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του ίδιου « Μαντζουράνα στο κατώφλι γάιδαρος στα κεραμίδια».
Τον Φεβρουάριο του 2014 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Δ. Παπαχρήστου : « Ο Νηρέας ο Βάρας».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details