Τα νούμερα που μας κυβερνούν

Τα νούμερα που μας κυβερνούν

MarketNews |  | Απόψεις
Δεν εννοώ την κυβέρνηση. Όχι γιατί δεν είναι “νούμερα”. Αλλά γιατί δεν κυβερνούν. Είναι αδύνατον να κυβερνηθεί η Ελλάδα με τη μορφή και τη δομή που έχει σήμερα η Δημόσια Διοίκηση. Είναι αδύνατον! Όσες μεταρρυθμίσεις κι αν σχεδιάζουν οι ελάχιστοι μεταρρυθμιστές του διοικητικού μηχανισμού προσκρούουν σε ένα συμπαγές τείχος, σε ένα αδιαπέραστο μπετόν – αρμέ της πιο παρανοϊκής γραφειοκρατίας του κόσμου.
Ας μιλήσουμε λοιπόν με νούμερα. Η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει23.142 (!) αρμοδιότητες εκ των οποίων οι 10.765 είναι επιτελικές, οι 9.816 υποστηρικτικές, οι 998 παροχής υπηρεσιών  και οι 1563 ελεγκτικές. Πώς καθορίσθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες; Φυσικά με ρυθμιστικές διατάξεις! Από το 1975 μέχρι το 2005 εκδόθηκαν από το τέρας της Δ. Διοίκησης 171.500 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου! Ιδού η… παραγωγή αναλυτικά:
3.430 Νόμοι
20.580 Προεδρικά διατάγματα,
114.905 Υπουργικές Αποφάσεις,
24.010 Αποφάσεις Περιφερειών
8.575 Αποφάσεις Νομαρχιών
Τί βλέπετε; Τη μερίδα του λέοντος (67%) έχουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, αυτές δηλαδή που δεν περνούν από τη Βουλή! Ενώ οι νόμοι είναι μόνο το 2%! Σε απλά ελληνικά: το κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι κανονική “μούφα”. Συνεδρίαζε, τάχα μου, το Νομοθετικό Σώμα, και μέσα σε 30 χρόνια παρήγαγε μόνο το 2% των διατάξεων που διέπουν τη ζωή μας. Το υπόλοιπο 98% ήταν “στο μιλητό”, ένα είδος παρανομοθεσίας, που το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εθνικής ανάγκης. Αλλά σιγά να μην σεβαστεί ο πολιτικός κόσμος το Σύνταγμα. Εδώ δεν σέβεται τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια, θα σεβαστεί μια… παλιοφυλλάδα; Γιατί, ποια άλλη αντίληψη έχουν για το Σύνταγμα αυτοί που μας "κυβερνούν" όταν διαβάζουν στο άρθρο 74, παράγραφος 5 το εξής, κατανοητό και από παιδί του Δημοτικού: “Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση.”
Πόσες φορές παραβιάσθηκε βάναυσα αυτή η διάταξη από όσους ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα; Κάθε μέρα! Οι άσχετες διατάξεις είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση! Κι όταν είναι καραμπινάτη λαμογιά, για να μην μας πάρουν χαμπάρι, το φέρνουμε ως “τσόντα” την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την προστασία της αρκούδας της Πίνδου και το ψηφίζουμε απνευστί τα μεσάνυχτα! Δεν είναι κοινοβουλευτισμός αυτό, οργανωμένο έγκλημα είναι!
Ας συνεχίσουμε όμως τα νούμερα για τις τεχνολογικές υποδομές της κεντρικής κυβέρνησης. Έχουν υπολογιστές; Αμέ! Και περισσεύουν κιόλας! 54.927 τερματικά (ποσοστό κάλυψης 102%!) Αυτά υποστηρίζονται από 2.983 servers! Αλλά το συγκλονιστικό είναι αλλού. Υπάρχουν μόνο 332 βάσεις δεδομένων και μόνο 13.343 υπηρεσιακά emails (ποσοστό κάλυψης 25%). Με τι επικοινωνούν οι υπόλοιποι χωρίς e-mail; Στέλνουν το κλητήρα να παραδώσει το έγγραφο; Μήπως ο υπολογιστής στο γραφείο τους είναι μόνο για πασιέντζες ή είναι πάντα κλειστός, για ντεκόρ; Τι σημαίνει αγοράζουμε υπολογιστές με τη σέσουλα χωρίς να ενδιαφερόμαστε να τους χρησιμοποιήσουμε; Σημαίνει ότι ήταν πολλά τα λεφτά της μίζας για τον προμηθευτή και για εκείνον που ενέκρινε την προμήθεια. Για να συνεννοούμαστε.
Φορολόγηση και των χωραφιών σχεδιάζουν οι δήμιοι του οικονομικού επιτελείου. Τους λείπουν 1,7 δις. Πού πηγαίνουν αυτά; Μα, φυσικά, στον ανοικονόμητο φαταούλα: το Ελληνικό Δημόσιο! Πάρτε μια γεύση... χρηστής διαχείρισης: 69 Δημόσια Νομικά Πρόσωπα υπάρχουν για την εκπαίδευση και κατάρτιση, 54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, 19 ΔΝΠ για χωροταξικό σχεδιασμό & έλεγχο δόμησης, 56 ΔΝΠ για την έρευνα και την ανάπτυξη, 209 ΔΝΠ για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία!
Να το ξαναπώ: 209 Νομικά Πρόσωπα με τον πρόεδρο, το συμβούλιο, τα γραφεία, τους μισθούς, τα επιδόματα, τα έξοδα κίνησης, τα αναλώσιμα, για να φροντίσουν τον πολιτισμό, (δήθεν) και την ψυχαγωγία - σίγουρα, όσων διορίστηκαν εκεί από το παράθυρο!
Κι όμως. Δεν σκέφτονται ότι τα 209 μπορούν να τα κάνουν 208 και να μην πάθει τίποτε απολύτως η ψυχαγωγία. Όχι! Θα βάλουμε κι άλλους φόρους: στο χώμα, στον αέρα, στην ανάσα, στη σκέψη, κι ούτε μας καίγεται καρφί που έχουμε οδηγήσει έναν λαό στην κατάθλιψη, αρκεί να πληρωθούν οι λεβέντες μας στα 209 ΔΝΠ για την ψυχαγωγία! Χρεωκοπήστε οι επιχειρήσεις, χάστε τις δουλειές σας οι εργαζόμενοι αρκεί να μην πειράξουμε ούτε μια τρίχα στα 54 ΔΝΠ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση!
Δηλαδή όταν ήταν 53 τα ΔΝΠ και φτιάχναν το τελευταίο (μέχρι στιγμής) δεν βρέθηκε ένας να πει: ντροπή ρε παιδιά – το παραξηλώσαμε! Δεν μας φτάνουν 53 οργανισμοί για την επιχειρηματικότητα και θέλουμε κι άλλον; Ποια επιχειρηματικότητα; Αυτή που κυνηγάμε με τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες του ΚΒΣ; Με την αντιφατική νομοθεσία; Με την Δικαιοσύνη παράλυτη; Με τη γραφειοκρατία; Με τη διαφθορά; Με τη φορολογία στο Θεό; Νισάφι ρε παιδιά, κι η πρόκληση έχει τα όριά της!
Φυσικά και δεν βρέθηκε. Γιατί για να το πεις αυτό χρειάζεται “τσίπα”. Ενώ για να φορολογείς και τα ραδίκια, ξεδιαντροπιά. Κι επίσης, θα έπρεπε κάποιος να έχει μετρήσει τους προηγούμενους οργανισμούς για να ξέρει πόσοι είναι. Αλλά τα νούμερα που μας κυβερνούν το απέδειξαν, χρόνια τώρα: δεν ξέρουν να μετρούν.
Υ.Γ.1 Ευχαριστώ τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη για τα πολύτιμα στοιχεία του.
Υ.Γ. 2 Περισσότερα νούμερα την άλλη Τετάρτη.

Θάνος Τζήμερος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΓΈΝΝΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
ΣΥΡΙΖΑ! ΣΥΡΙΖΑ! ΣΥΡΙΖΑ!
ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ?
ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑΣ ΞΑΝΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΜΑΗ.
ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ 24 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.ΑΝ ΜΑΘΕΙΣ ΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΡΑΨΤΟ.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Λόγος που φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε είναι γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται σαν και σένα και μάλλον δεν κατάλαβες το μήνυμα που έστειλε πέρσι ο
παρατηρητης.

Ανώνυμος είπε...

ο παρατηρητης φιλε μου εχει κατηγορήσει επανειλημμένως ολόκληρο
το πολιτικό σύστημα ως διεφθαρμένο
ανεξαίρετος ουδενός και απέχει απο αυτό εδω και πολλα χρονια

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1975
Βασικό τους δημιούργημα η ΑΣΥΛΙΑ

1) Μετά αποβιομηχανοποιησαν την χώρα (πρώτη δύναμη στο κόσμο ο ελλην.εμπορικός στόλος τον στείλανε στο Λονδίνο-σταδιακό κλείσιμο όλων των Βιομηχανιών κλπ)
2) Έτσι οδήγησαν όλο τον κόσμο στα δυο αστικά κέντρα (Αθήνα –Θεσσαλονίκη)
3) Μετά πήραν τις καταθέσεις του λαό με το κόλπο του χρηματιστηρίου το 1999
4) Μετά άρχισαν να κλέβουν ασύστολα και να χρεώνουν το κράτος με τα υπέρογκα κοστολόγια ολυμπιακών έργων.(μίζες κλπ) Αδειάσανε αρκετά από τα αποθέματα χρυσού της χώρας στα 250 με 300 ευρώ την ουγγιά χωρίς λόγο, όταν άλλοι μαζεύανε εμείς πουλάγαμε (σημερα 1700 ευρώ η ουγγιά) . Όλα αυτά Σημιτης- Παπαντωνίου κλπ.
Άρχισαν να στήνουν βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας (οι υπουργοί οικονομικών και οι
διοικητές τράπεζας Ελλάδας κλπ)
Μαζεύτηκε ολο το χρήμα στα χεριά των διοικούντων πολιτικών-Δημάρχων- και επιχειρηματιών που στηρίζουνε το σάπιο πολιτικό σύστημα
Μας έκαναν να νομίζομε ενημέρωση, αυτό που μας έδιναν οι επιχειρηματίες των Καναλιών οι
οποίοι και στήριζαν, τόσα χρονιά αυτό το σάπιο σύστημα. Μα είναι δυνατόν;
5) Άρχισαν να χρεώνουν το λαό και να δανείζουν τον κόσμο ανεξέλεγκτα ,χωρίς κανένα κριτήριο
6)Μπήκαν όλα τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια και διέλυσαν έστω αυτό το υποτυπώδες
Εκπαιδευτικό σύστημα που υπήρχε ώστε το πνευματικό επίπεδο του λαού να παραμείνει
Χαμηλό και να μην καταλαβαίνει τα σχέδια τους. Αν δεν ανήκεις σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχασες…
7) Αφήσαν ανοιχτές όλες τις πόρτες της χώρας να μπαίνει όποιος αλλοδαπός ήθελε
για να υποβιβαστούν όλα τα αστικά κέντρα των πόλεων και να πέσουν οι τιμές των ακινήτων
και μετά να τα αγοράσουν με το κλεμμένο χρήμα (που είχαν πάρει από εμάς)
Μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να χτίζουν εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες
Φυσικά μας βοήθησαν στην ανάπτυξη ,αλλά χρειαζόταν έλεγχος και πολλοί λιγότεροι και
όχι εκατομμύρια αλλοδαποί σε μια χώρα 8 εκατ.
Τώρα τελείωσαν αυτό που ήθελαν και θα αρχίσουν να τους μαζεύουν σε στρατόπεδα

8) Αφού χρέωσαν τον κόσμο μέχρι τον λαιμό μετά τράβηξαν το χαλάκι που λέγετε ρευστότητα – μισθολόγιο-και ηρθε η μεγάλη ανεργία και άρχισε «ο χορός του Ζαλόγγου» (πάλι το ίδιο λάθος το παρελθόν να επιστρέφει ως μέλλον με άλλη μορφή)
Προσοχή τώρα γιατί βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της παρακμής του σάπιου συστήματος
Που τα μεγάλα λαμογια συνήθως την κοπανάνε ένα –ένα με ελαφρά πηδηματακια (ήδη το
έχουν κάνει πολλοί )
9) ΠΡΟΣΟΧΗ μην πέσουμε στην παγίδα τους δηλ να φαγωθούμε μεταξύ μας για --
μικροπράγματα--- και ξεχάσομε αυτά που έκαναν και την κοπανίσουν ολοι τους.

Θα πληρώσουμε και εμείς το τίμημα γιατί συναινέσαμε αλλά όχι να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΝΕΕ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ
ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ

9 Μαΐου 2012 - 1:27 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑ?
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΥΛΙΑ?
ΜΗΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ ?
ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΥΛΙΑ?
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ?
«ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ»
ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΠΙΟΝΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ?
ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕ ΤΙΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ?
ΑΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ?

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΡΤΊΖΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ?


«Η ΚΑΛΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Για τα νούμερα που μας κυβερνούν είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας...Εμείς δώσαμε το βήμα στον κάθε βλάκα που διψούσε για εξουσία...και να τα αποτελέσματα...Ζούμε στην επόχή που εξουσιαζόμαστε από βλάκες και λαμόγια...Καλά να πάθουμε...Ας είμαστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά...ας ψάξουμε να βρούμε ανθρώπους σωστούς που να ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους και όχι για το προσωπικο τους όφελος και ας ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις κλίκες και τα τζάκια...Αλλα για να συμβούν τα παραπάνω πρέπει πρώτα απ' όλα να αλλάξουμε την χαζονοοτροπία μας ως Έλληνες...ο νοών νοείτω!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΟΣ.

Author Details