Δεν έχει προηγούμενο η ζημιά που παρατηρείται φέτος στις βαμβακοφυτείες

Δεν έχει προηγούμενο η ζημιά που παρατηρείται φέτος στις βαμβακοφυτείες από το πράσινο σκουλήκι και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των καλλιεργητών η Πολιτεία συνεχίζει να ζει την θερινή της ραστώνη! Αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων που επικοινώνησαν με το AgroNews βεβαιώνουν για μια ακόμη φορά πως η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πρασινοσκόληκας είναι ασύλληπτες, με το φαινόμενο μάλιστα να είναι εντονότερο σε φυτείες στις οποίες έχουν γίνει τρεις και τέσσερις ψεκασμοί!








Την ίδια ώρα βέβαια από την πλευρά των αρμόδιων αρχών δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση ή ακόμα και για να δρομολογηθεί η αποζημίωση των καλλιεργητών.



Αν συνεχισθεί η αδράνεια, σε λίγο καιρό, η εκτίμηση και κυρίως η εξατομίκευση των ζημιών δεν θα είναι δυνατή και οι βαμβακοκαλλιεργητές θα κινδυνεύουν όχι μόνο να μην αποζημιωθούν αλλά και να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αφού, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν τα ελάχιστα όρια παραγωγής ανά ζώνη που καθορίζουν την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης.



Σκουληκιάσαμε



Τα σκουλήκια δημιουργούνται από τη σήψη των αμαρτιών των ανθρώπων· αυτό πίστευαν κληρικοί το Μεσαίωνα στην Εσπερία.Τα σκουλήκια που κατατρώγουν το βιος των βαμβακοπαραγωγών της Λάρισας και άλλων περιοχών της χώρας δημιουργήθηκαν από τη σήψη του απόλυτου μπάχαλου του αγροτικού υπουργείου και της ανικανότητας των περιφερειακών γεωργικών υπηρεσιών. Η παραπάνω πίστη την εποχή του Μεσαίωνα στην αυτόματη γένεση των ειδών, generatio spontanea, κατερίφθη τελικά από τις εργασίες του Παστέρ.Όμως η άποψη για το αγροτικό υπουργείο και τις γεωργικές υπηρεσίες είναι καλώς εδραιωμένη και τεκμηριώνεται επαρκέστατα.Η βιολογία του πράσινου σκουληκιού, που κάνει την τρέχουσα περίοδο θραύση στις βαμβακοφυτείες, έχει μελετηθεί από ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και όχι μόνο. Ήτανε γνωστό ότι μερικές χρονιές οι προσβολές μπορούν να πάρουν επιδημική μορφή σε αρκετές περιφέρειες επειδή το έντομο μπορεί να αναπτύξει πολύ μεγάλους πληθυσμούς, όπως συνέβη το 1983 και το 2003. Ακόμη ήτανε γνωστό ότι μπορεί να καταπολεμηθεί με εντομοκτόνους ψεκασμούς μόνο όταν τα σκουλήκια είναι μικρά. Όταν τα σκουλήκια μεγαλώσουν, η υπόθεση είναι χαμένη. Τα παραπάνω δεδομένα, ιδιαίτερα η δυνατότητα ανάπτυξης των προσβολών του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες σε επιδημική μορφή, έπρεπε έγκαιρα να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες αγροτικών προειδοποιήσεων και τις τοπικές γεωργικές υπηρεσίες, ώστε την κρίσιμη στιγμή να διαγνώσουν τη δυναμική του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό επιτυγχάνεται με σωστό δίκτυο φερομονικών παγίδων, συστηματικούς ελέγχους στις βαμβακοφυτείες την κρίσιμη περίοδο και άμεση επεξεργασία των στοιχείων σε επιτελικό επίπεδο.Το δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι της πλάκας. Οι επιτόπιοι έλεγχοι για την παρακολούθηση της δυναμικής του πληθυσμού γίνονται από τα γραφεία. Η επιτελική επεξεργασία των στοιχείων είναι άγνωστη έννοια.Οι αγρότες είναι μόνοι τους. Όσο είναι δυνατόν παρακολουθούν τις φυτείες σε ατομικό επίπεδο και όσο μπορούν επεμβαίνουν με ψεκασμούς. Δεν είναι δυνατόν να διαγνώσουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αυτό είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο, των αρμοδίων υπηρεσιών. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Τα γνωστά υποζύγια, αγρότες και φορολογούμενοι. Το αγροτικό υπουργείο θα παραμένει άχρηστο, όσο οι άσχετοι αρεστοί αναπαύονται στις πολυθρόνες της Αχαρνών 2 και η πολιτική ηγεσία συνεχίζει την επικοινωνιακή φλυαρία.



Ηλίας Εμμανουηλίδης
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details