Ασφαλιστικές: Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την ασφαλιστική αγορά

Ασφαλιστικές: Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την ασφαλιστική αγορά




Αγώνα κόντρα στην έλλειψη ρευστότητας κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτή την περίοδο. Η οικονομική κρίση έχει στεγνώσει όλη την αγορά με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να δίνουν μάχες με πελάτες και διαμεσολαβούντες (πράκτορες - μεσίτες) προκειμένου να έχουν άμεση ρευστότητα στα ταμεία τους για να μπορούν να αποζημιώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τους πελάτες τους. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι πράκτορες πληρώνουν στις ασφαλιστικές εταιρείες τα ασφάλιστρα που συγκεντρώνουν από τους πελάτες τους σε διάστημα 3-6 μηνών.





Δυσκολίες

Το τελευταίο διάστημα η επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία έχει επιμηκύνει το χρόνο πληρωμής μέχρι και τους 9 μήνες, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα τις ασφαλιστικές στις αποζημιώσεις τους. Έτσι, οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν θέσει ως άμεση απαίτηση από τους πράκτορες και τους μεσίτες την όσο το δυνατόν αμεσότερη πληρωμή τους, βάζοντας ως ρήτρα τις προμήθειες-αμοιβές που τους πληρώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, σε περίπτωση που καθυστερήσει η απόδοση των ασφαλίστρων στις εταιρείες πάνω από τους 3 μήνες, τότε η προμήθεια μειώνεται κατά 5%-10% και στην περίπτωση που συνεχιστεί η καθυστέρηση τότε έρχεται η δικαστική διεκδίκηση και η λύση των συνεργασιών.



Άλλες εταιρείες έχουν σταματήσει να δέχονται επιταγές πέραν του τριμήνου από πράκτορες και μεσίτες που έχουν φανεί αφερέγγυοι στο παρελθόν και ζητούν μόνο μετρητά. Μία τέτοια περίπτωση φέρεται να είναι μεγάλη πρακτορειακή εταιρεία που οδηγήθηκε πρόσφατα σε «λουκέτο», λόγω έλλειψης μετρητών και μη αποδεχόμενη επιταγές της η ασφαλιστική, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα στο μήνα τα ασφάλιστρα που είχε δηλώσει ότι είχε συγκεντρώσει το προηγούμενο εξάμηνο. Μάλιστα, ακούγεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει βγει προς αναζήτηση κεφαλαίων προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών του και να μην υπάρξουν δικαστικές διεκδικήσεις.





Ξεκαθάρισμα

Όπως μας έλεγε πρόσφατα στέλεχος ξένης πολυεθνικής εταιρείας, «τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν γεμίσει με 3μηνες και 6μηνες επιταγές από πράκτορες και μεσίτες, ενώ μόνο από το ασφαλιστικό δίκτυο (agency) και το bancassurance καταφέρνουν να αποκτήσουν ρευστότητα μέσα στις 30 ημέρες. Έτσι κερδισμένες είναι όσες έχουν καταφέρει να ισοσταθμίσουν την παραγωγή τους ανάμεσα στα ασφαλιστικά δίκτυά τους, τους διαμεσολαβούντες και τα τραπεζικά καταστήματα».



Το σίγουρο είναι ότι από την παρούσα συγκυρία θα επιβιώσουν όσες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, γιατί έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιούν καλύτερα τις απαιτήσεις του νόμου για την αύξηση των ορίων αποζημίωσης και τις προδιαγραφές που θέτει ο κανόνας QIS 4 για τα πρότυπα SolvencyII. Αν, μάλιστα, ισχύσουν και οι έλεγχοι για τους διαμεσολαβούντες τότε αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον χάρτη του κλάδου είτε με συγχωνεύσεις εταιρειών, είτε με «λουκέτα».



Αυτό βέβαια θα σημάνει και ανακατανομή μεριδίων αγοράς για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού οι διάδοχες καταστάσεις θα κατευθύνουν την παραγωγή προς άλλες κατευθύνσεις και ίσως με διαφορετικούς (χειρότερους) όρους απ’ ότι πριν. Το σίγουρο είναι ότι το σκηνικό στον ασφαλιστικό κλάδο θα είναι πολύ διαφορετικό το 2011 απ’ ότι το 2010 και το 2009.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details