Σπεύδουν να σωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Σπεύδουν να σωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες


Η Επ.Ε.Ι.Α. θα κληθεί να αποφασίσει ποιες εταιρείες θα τεθούν σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου για την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθότι αναμένεται να λάβει μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν στο μέλλον ασφαλιστικών εταιρειών με ανοίγματα στα περιθώρια φερεγγυότητας.



Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η Επ.Ε.Ι.Α. θα κληθεί να αποφασίσει ποιες εταιρείες θα τεθούν σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ποια θα είναι η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών, αλλά και ποίες εταιρείες θα τεθούν υπό την προστασία του άρθρου 6 του ν.δ. 400/70 προκειμένου να αποτιμηθούν περιουσιακά τους στοιχεία κατά παρέκκλιση του νόμου.



Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το άρθρο 6 στην Επιτροπή έχει προσφύγει ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών, και όπως δηλώθηκε στο Insurance World, ορισμένες εξ αυτών αποτέλεσαν έκπληξη για το γεγονός ότι ζήτησαν την προστασία του νόμου προκειμένου να καλύψουν κεφαλαιακές τους ανάγκες.



Σε ότι αφορά τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, πηγές του Insurance World αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει να εντάξει σε αυτά όσες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας ώστε αφενός να τις πιέσει να αναζητήσουν και να καταβάλλουν κεφάλαια τα οποία σήμερα αδυνατούν να συγκεντρώσουν, αλλά και να είναι η ίδια η Επιτροπή εντάξει με τις υποχρεώσεις της έναντι του νόμου.



Η πρόθεση αυτή της Επιτροπής καταδεικνύει την επιθυμία της να είναι καθ΄ όλα έτοιμη να παραδώσει την εποπτεία στην Τ.τ.Ε. το φθινόπωρο ή στις αρχές του Χειμώνα, δεδομένου ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία του 2009 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της.



Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Επ.Ε.Ι.Α. σε αυτή τη φάση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ανακλήσεις αδειών, θεωρώντας ότι ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει πλέον να λάβει η Τ.τ.Ε..



Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα θέσει στον «προθάλαμο» της νέας εποπτικής αρχής με προγράμματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης τους «συνήθεις υπόπτους» της αγοράς. Οι προθεσμίες των εν λόγω προγραμμάτων θα εκπνέουν κοντά στο Νοέμβριο.



Ωστόσο, αν επιμηκυνθεί και πέραν της 1ης Νοεμβρίου η ημερομηνία μεταβίβασης της εποπτείας -εξέλιξη η οποία θα ισχύει εφόσον υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ψήφιση του σχετικού νόμου- τότε η Επιτροπή είναι πολύ πιθανό να κινηθεί περισσότερο επιθετικά, προχωρώντας και σε ανακλήσεις αδειών.



Πηγή : http://www.insuranceworld.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details