Πυρετώδεις διεργασίες για τον «Καλλικράτη»

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η ανακοίνωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη είναι πλέον θέμα ημερών και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο του «Καλλικράτη» θα δημοσιοποιηθεί μετά την Κυριακή του Θωμά, ώστε να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να μπορέσει να ψηφισθεί έως τα μέσα Μαΐου.




Ήδη η διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στις περισσότερες τοπικές κοινωνίες, κάτι που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι ίδιοι οι βουλευτές κατά τις επισκέψεις τους στην περιφέρεια τις ημέρες του Πάσχα.



Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, εντείνονται και οι επαφές του Γ. Ραγκούση με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καλλιεργηθεί το απαραίτητο κλίμα συναίνεσης και οι ανακοινώσεις να μην προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνεργασία με τους βουλευτές του Πειραιά, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των συναντήσεών του.





Αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση ο «Καλλικράτης» αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές τόσο στο χάρτη, όσο και στον τρόπο λειτουργίας των νέων ΟΤΑ, αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς. Η αρχικώς ανακοινωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για 370 δήμους, στη θέση των σημερινών 1.034 πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ σημαντικές θα είναι οι ανατροπές και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, καθώς οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από 13 αιρετές περιφέρειες. Παράλληλα αλλάζει και το εκλογικό σύστημα, καθώς από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές επανέρχεται το 50% για την εκλογή τοπικού άρχοντα.



Μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, παραμένει το κατά πόσο οι νέοι ΟΤΑ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διευρυμένες αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν, μετά τις συγχωνεύσεις. Μέσα από την αναδιανομή αρμοδιοτήτων και ειδικοτήτων, ζητούμενο είναι η μετάβαση σε ένα σύγχρονο κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά στο κέντρο και οι υπηρεσίες του θα βρίσκονται κοντά στον πολίτη.





Στην Αττική

Ειδικότερα για το λεκανοπέδιο, με τον «Καλλικράτη», θα θεσμοθετηθούν και μητροπολιτικές λειτουργίες. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί η νέα περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Αττικής θα αναλάβει και κρατικές αρμοδιότητες που αφορούν τέτοιες λειτουργίες, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν τουλάχιστον 700 οργανισμοί που είναι διάσπαρτοι σε υπουργεία και ασχολούνται με μητροπολιτικά θέματα. Πρόβλημα υπάρχει ωστόσο με τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν μπορεί να γίνει το ίδιο σε επίπεδο συνολικά περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναζητείται άλλη φόρμουλα.



Οι αλλαγές αυτές (είτε μέσω μεταφοράς αρμοδιοτήτων, είτε μέσω «λουκέτου» και συγνωνεύσεων σε υφιστάμενους οργανισμούς) είναι λογικό ότι θα προκαλέσουν και σημαντικές ανακατατάξεις στο προσωπικό, ανοίγοντας τον δρόμο των μετατάξεων ή και των απολύσεων.





Λουκέτα

Σύμφωνα με το σχέδιο του «Καλλικράτη» αναμένεται να κλείσουν τα περισσότερα ΝΠΔΔ (περίπου 6.000) και οι επιχειρήσεις των δήμων (τουλάχιστον 1.800) που λειτουργούν σήμερα, με τον τελικό αριθμό τους να περιορίζεται στις 2.000. Παράλληλα η κατάργηση των σημερινών νομαρχιών θα οδηγήσει άμεσα στη μεταφορά των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και των πολεοδομιών στους δήμους, ενώ για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες προβλέπεται μεταβατικό στάδιο και κάποιες θα μεταφερθούν και μετά το 2011.



Στο χορό των μετατάξεων κατά συνέπεια αναμένεται να μπουν περίπου 200 χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ, ενώ η διαδικασία που σε πρώτη φάση θα είναι εθελοντική, θα αφορά μόνον το μόνιμο προσωπικό. Για τους περίπου 35 χιλιάδες συμβασιούχους αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης με τη λήξη των συμβάσεών τους να απομακρύνονται και να μην υπογράφονται πλέον νέες συμβάσεις.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details