μια ιστορία για επενδυτικές φούσκες

Δημοσιεύουμε μια εύστοχη ιστοριούλα που ερμηνεύει πολύ παραστατικά τα διεθνή παιχνίδια που παίζουν τα Κράτη, οι Πολυεθνικές, οι Επενδυτικές Τράπεζες και οι μεγάλες Χρηματιστηριακές σε βάρος του απλού Πολίτη, που νομίζει ο ταλαίπωρος ότι μπορεί να συμμετέχει στα δήθεν εύκολα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να καταλήγει να χάνει οικονομίες που χρειάστηκαν χρόνια για να δημιουργηθούν. Το ερώτημα που δεν έθεσε κανένας είναι: Γιατί ο Καπιταλισμός να επιτρέπει αυτού του είδους τα τυχερά παιχνίδια, που έφτασαν στο σημείο να οδηγούν τους Ανθρώπους να τρώνε από τις… σάρκες τους! Γιατί να μη λειτουργούν τα Χρηματιστήρια, π.χ., μία μέρα την εβδομάδα και γιατί να επιτρέπεται η απεριόριστη μόχλευση που ανοίγει την όρεξη της ανθρώπινης Απληστίας; Οι προδιαγραφές της νέας Βασιλείας ΙΙ και του Solvency II, παρόλες τις αυξήσεις που απαιτούν στα Αποθεματικά των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, παραμένουν… σταγόνα στον ωκεανό, αν δεν περιοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι απεριόριστες τιτλοποιήσεις των Δανείων των Τραπεζών, οι απεριόριστες μοχλεύσεις των Ομολόγων και οι Ριψοκίνδυνες Επενδύσεις των Ασφαλιστικών. Απολαύστε την ιστοριούλα που τα λέει όλα!




Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από έναν αγρότη ένα γάιδαρο έναντι του ποσού των 100 δολ. Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε: «Συγγνώμη, αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος… ψόφησε».



Ο Billy απάντησε: «Τότε, δώσε μου τα λεφτά μου πίσω».



Ο αγρότης είπε: «Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει».



Ο Billy είπε: «Εντάξει, τότε δώσε μου το νεκρό γάιδαρο».



Ο αγρότης ρώτησε: «Τι θα τον κάνεις;» και ο Billy απάντησε:



«Θα τον βγάλω σε… λοταρία».



Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας: «Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο».



«Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανέναν ότι είναι… ψόφιος», απάντησε ο Billy.



Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε: «Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;».



Ο Billy είπε: «Τον έβγαλα σε… λοταρία. Πούλησα 500 εισιτήρια προς 2 δολάρια το ένα και έτσι κέρδισα… 998 δολ.».



Ο αγρότης ρώτησε: «Καλά, κανένας δεν παραπονέθηκε;» και ο Billy απάντησε: «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε και για να μη… φωνάζει, του έδωσα πίσω τα 2 του δολάρια!».



Ο Billy τώρα δουλεύει για την… Goldman Sachs
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details