Συλλήψεις για πειρατεία ψηφιακού υλικού στο Διαδίκτυο
Εντεκα διαχειριστές δημοφιλούς ιστοσελίδας διανομής αρχείων μουσικής και ταινιών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα
«Τίτλοι τέλους» έπεσαν χθες στη λειτουργία της δημοφιλούς ελληνικής ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων gamato.info. Στο πλαίσιο της στρατηγικής πάταξης της ηλεκτρονικής πειρατείας, η οποία ευθύνεται για την απώλεια σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την εθνική οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια, και έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πέλλα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν έξι άτομα που εμπλέκονται με τη διαχείριση της εν λόγω ιστοσελίδας, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες συνολικά για 11 ανθρώπους.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, ένας μουσικός αλλά και ένας στρατιωτικός που υπηρετεί σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι «11» ανήκουν είτε στους διαχειριστές του συγκεκριμένου ιστοχώρου είτε στα VΙΡ μέλη του, ενώ δύο εξ αυτών, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό, αναζητούνται από την Ιnterpol.
Η επιχείρηση προέκυψε έπειτα από υποβολή μηνύσεως εκ μέρους της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ) κατά των διαχειριστών του gamato, καταγγέλλοντας ότι οι διαχειριστές του ανέβαζαν και διένειμαν άνευ αδείας και παρανόμως ψηφιακό υλικό, όπως προγράμματα λογισμικού, τραγούδια, παιχνίδια και ταινίες. Πηγές της ΕΠΟΕ αναφέρουν ότι η πρόχειρη αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα μέλη της από τη δραστηριότητα του gamato.info προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η οποία επικαλείται εκτιμήσεις εταιρειών των κλάδων της πληροφορικής, της μουσικής και του θεάματος, η πειρατεία στο Διαδίκτυο σε λογισμικό, ταινίες, μουσική και ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει προκαλέσει τα τελευταία επτά χρόνια απώλειες για την εθνική οικονομία που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνεται αναφορικά με την πειρατεία του λογισμικού, «με εξαίρεση τις απώλειες από τις ισοτιμίες, οι οικονομικές απώλειες για την Ελλάδα ανέρχονται σε 171 εκατ. ευρώ». Σε παγκόσμιο επίπεδο, η λιανική αξία του παράνομου λογισμικού ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ!
Η ιστοσελίδα gamato.info διέθετε περίπου 850.000 καταγεγραμμένα μέλη και ήταν η πλέον λαοφιλής στη χώρα μας στον τομέα της διανομής αρχείων, καθώς την επισκέπτονταν οκτώ στους δέκα «κυβερνοπειρατές». Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που επικαλείται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η χώρα μας κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στο παράνομο «κατέβασμα» αρχείων, καθώς, όπως επισημαίνεται, περίπου έξι στους δέκα έλληνες χρήστες του Διαδικτύου ακολουθούν αυτή την πρακτική. Πρώτη έρχεται η Βουλγαρία (68%) και δεύτερη η Ρουμανία (66%).
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=319597&dt=11/03/2010#ixzz0hs5irIKQ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου