"λεφτά υπάρχουν!"

Του Στάθη Σαραφόπουλου





Κυρίαρχο θέμα των ημερών είναι η Φορολογική πολιτική της κυβέρνησης μας, δηλαδή ποιοί, πότε και πόσους φόρους θα πληρώσουν, είτε ανάλογα με τα εισοδήματα τους, είτε ανάλογα με τις συναλλαγές που θα πραγματοποιήσουν. Δεν εξετάζουμε σήμερα, αν η πολιτική που θα εφαρμοσθεί είναι δίκαιη ή όχι..


Από την Φορολογία των πολιτών και των επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο συγκεντρώνει πάρα πολλά έσοδα τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε! Με άλλα λόγια, όλοι γνωρίζουμε, ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν στον πίθο των Δαναϊδων, όταν δεν καταλήγουν σε τσέπες.

Αν τα έσοδα αυτά τα είχε μια άλλη χώρα με τους ίδιους πολίτες θα μπορούσε να κάνει θαύματα! Όντως είχε δίκιο ο κ. Παπανδρέου που μας έλεγε: "λεφτά υπάρχουν!"

Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σύστημα που εφαρμόζεται και το οποίο αποτελείται από επι μέρους συστήματα, δηλ:

Το σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται επαρκώς, αλλά αγοράζει υλικά σε δεκαπλάσιες τιμές!

Το σύστημα Παιδείας απολαμβάνει επαρκείς πόρους οι οποίοι χάνονται στην "παραπαιδεία" και σε μια στρατιά εκπαιδευτικών οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να μην ασχολούνται με την εκπαίδευση!

Το σύστημα Διοίκησης είναι καλοπληρωμένο! Σήμερα ο Δημόσιος Υπάλληλος έχει τον διπλάσιο μισθό του εργαζόμενου στον Ιδιωτικού τομέα, πράγμα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη! Γι' αυτό είναι και επίζηλο, αλλά έγινε πρυτανείο που σιτίζει αργόσχολους και εργαστήριο συναλλαγής και εύκολου πλουτισμού!

Το Ασφαλιστικό σύστημα έχει πόρους τους οποίους όμως διαθέτει στο να συνταξιοδοτεί πολίτες 40 - 50 ετών!

Το σύστημα Υποδομών απορροφά πακτωλούς χρημάτων, αλλά παράγει μίζες και υπερκέρδη για κάθε δημόσιο έργο που αναλαμβάνει. Το κόστος των έργων του δημοσίου κοστίζει τρείς φορές περισσότερο απ'ότι αν ήταν ιδιωτικό!

Το σύστημα Συλλογής των φόρων μετατρέπει τον φοροσυλλέκτη σε φοροσυνένοχο με το αζημίωτο!

Και το πολιτικό σύστημα κατασκευάζει πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η "πολιτική τους επιβίωση", συγκροτώντας ιδιωτικούς στρατούς που διατηρεί στα κόμματα η Διαπλοκή!

Άρα αν η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου επαναφέρει τη ροή του δημοσίου χρήματος στην φυσική του κοίτη, δεν θα λύσει μόνο το δημοσιονομικό. Θα αλλάξει δραστικά το προφίλ της χώρας και την λειτουργία της κοινωνίας!

Δηλαδή η καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης είναι η λύση.

Ακούγεται ουτοπικό και ανεφάρμοστο. Εύκολα να το λες δύσκολα να το κάνεις.

Η μάλλον μόνο μακροπρόθεσμα μπορείς να ελπίζεις ότι θα το πετύχεις!

Αλλά όπως έλεγε και ο Κέυνς "Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί".

Η επιλογή είναι περισσότερο ιδεολογική παρά πολιτική!
http://citypress-gr.blogspot.com/
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details