8.5 ρίχτερ στην κρήτη! Αναπαράσταση με σενάριο

Κύματα ύψους 10 μέτρων χτυπούν τα Χανιά, η πόλη πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά και σε μισή ώρα τα κύματα φθάνουν στο Ηράκλειο με ύψος 3,5 μέτρων. Τσουνάμι! Θα μπορούσε να είναι χολυγουντιανό σενάριο, αλλά είναι σενάριο επιστημονικής εργασίας βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία. Πριν από 1645 χρόνια, το 365 μχ, σεισμός 8,5 Ρίχτερ προκαλεί τσουνάμι και καταστρέφει τη μισή Κρήτη[...]




Την «αναπαράσταση» του καταστροφικού φαινομένου θα επιχειρήσουν επιστήμονες με τη μέθοδο της προσομοίωσης, ώστε να διαπιστωθούν οι αντοχές του νησιού, αλλά και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, των σωστικών συνεργείων και των κατοίκων.



Σύμφωνα με το σενάριο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ποσειδών - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό», η άσκηση επι χάρτου θα γινει το Δεκέμβριο του 2010 και η άσκηση προσομοίωσης στις 4 και 5 Απριλίου του 2011. «Το σενάριο το οποίο επεξεργαζόμαστε προσομοιώνει το τότε τσουνάμι, δίνοντας κύματα ύψους μεγαλύτερου από 2 μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν πρώτα το παλιό λιμάνι των Χανίων και θα συνεχίσουν μέχρι το Ηράκλειο», λέει ο Νίκος Καμπάνης, ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Δεν θα υπάρξει κάποια έκρηξη ή τεχνητή δόνηση, καθώς η προσομοίωση θα γίνει μέσω ειδικού λογισμικού με βάση όλα τα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία.



To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συμμετέχουν και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και της Γαλλίας, καθώς θα αξιολογηθεί η συνεργασία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η κ. Κ. Κουτεντάκη, Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και συντονίστρια του έργου, τόνισε ότι άσκηση αυτή είναι σημαντική και για το τουριστικό προϊόν μας, δεδομένου ότι οι πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες όσον αφορά τα σχέδια ετοιμότητας της περιφέρειας.



Να υπενθυμίσουμε ότι μινι τσουνάμι, «νανοτσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, προκλήθηκε έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, την 1η Ιουλίου του 2009. Το τσουνάμι ήταν αισθητό απο το Γαϊδουρονήσι και τον Μύρτό έως την Αρβη στα νότια του νησιού. Το ύψος του κυμάνθηκε από 10 έως 20 εκατοστά, ενώ όπως φαίνεται σε ερασιτεχνικό βίντεο μπορεί να έφτασε και τα 30 εκατοστά στην Αρβη.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση για να σκεφτεί ο καθένας την ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ των "ειδικών" που ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ φανεί άξιοι να κάνουν ΕΘΙΜΟ τις ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, που συμβαίνει σε μια μόνο χώρα... http://www.youtube.com/watch?v=eeBdQud_w58
Επίσης καλό είναι να διαβάσει όλος ο κόσμος ότι το κύριο πρόβλημα που προκάλεσε η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα πριν από 3650 χρόνια ήταν ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ 5ΕΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ (http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok), και όχι το τσουνάμι, γι΄αυτό οι "εκλεκτοί" είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ, που για ένα ΣΥΧΝΟ τέτοιο φαινόμενο, η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη, δηλαδή χωρίς αποθέματα, αποκέντρωση, ευέλικτη κτηνοτροφία: http://www.youtube.com/watch?v=E0ejUkvXVpk
VOLCANIC EXPLOSION LARGER THAN KRAKATOA TRIGGERS COLLAPSE OF BRONZE AGE
The Santorini islands in the southern
Aegean Sea are the remains of the
ancient volcano Thera that exploded
around 1645 BC. New evidence supports
the concept that the explosion was a
central reason for the end of Minoan
civilization and that the explosion
triggered the end of the bronze age.
The Bronze Age, 3,000 to 1,400
BC seems to have ended with both
a bang and a whimper. The bang
was the explosion, many times
more powerful than a
thermonuclear explosion, of the
volcano Thera , now the island of
Santorini, in the mid 17th century
BC. The whimper was a “ volcanic
winter
” caused by particles ejected into the atmosphere by the explosion. The “volcanic winter” ruined agriculture from Crete to Baghdad.
Friends of the Geology Museum Newsletter - Rutgers University, Spring 2005
http://geology.rutgers.edu/pdf/Newsletter2005Spring.pdf

Author Details