Ξεκινά ο διάλογος για την έξοδο της χώρας από την κρίση


Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2013 και πριν από τη λήξη της τετραετίας της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ στο Ζάππειο. "Μέσα σε τρεις μήνες θα πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Έκανε λόγο για κίνδυνο να βουλιάξει η χώρα από το χρέος τονίζοντας: «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα».Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και όχι ημίμετρα όπως είπε, και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» και μάλιστα αλλάζοντας την Ελλάδα. "Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού. Πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες και όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.προσθέτοντας ότι οι χαμηλόμισθοι και η μεσαία τάξη θα στηριχθούν. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα κράτος με αρχές όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η διαβούλευση, η κοινωνική λογοδοσία, η ποιότητα, η δημοκρατικότητα, η αλληλεγγύη και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την -ως προηγούμενη κυβέρνηση- ότι "φυγομάχησε" λέγοντας ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας.Οι αλλαγές*

Μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010, δηλαδή κάτω από το 9%, αντί αρχικού στόχου 9,1%

*

Μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος της τετραετίας.

*

Αποκλιμάκωση του χρέους από το 2012

*

Τα εξοπλιστικά προγράμματα μειώνονται το 2011 και 2012

*

Οι προσλήψεις αναστέλλονται για το 2010, με εξαίρεση την παιδεία, την Υγεία και την ασφάλεια

*

Από το 2011 θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις

*

Έως τα μέσα του 2010 θα υπάρξει ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο

*

Ενιαία θα είναι και η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

*

Θα ισχύσει ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

*

Τα μπόνους των στελεχών θα φορολογούνται με συντελεστή 90%

*

Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων

*

«Πόθεν έσχες» για τους εφοριακούς και απόλυση για όσους παρατυπούν

*

Χρονοδιάγραμμα για ασφαλιστικό το τέλος του α' εξαμήνου του 2010

*

Ταμείο αναχρηματοδότησης της οικονομίας

*

Με ν/σ θα καταργηθούν αντικίνητρα για επιχειρηματικότητα με στόχο να αυξηθούν επενδύσεις. Στόχος να ιδρύεται επιχείρηση σε 15 μέρες, όπως στην Ευρώπη (one stop shop)

*

Τα υπουργεία υιοθετούν τριετείς προϋπολογισμούς

*

Συστήνεται σώμα ελεγκτών εκτέλεσης του προϋπολογισμού

*

Νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

*

Αύξηση προϋπολογισμού ΤΕΜΠΜΕ

*

Εξόφληση μέρους χρεών Δημοσίου

*

Απλοποίηση διαδικασιών για ΕΣΠΑ

*

Αναπροσαρμογή ΕΣΠΑ με κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη

*

Αλλαγή αναπτυξιακού νόμου για προσέγγιση παραγωγικών κεφαλαίων

*

Αστικές αναπλάσεις

*

Αξιοποίηση λιμανιών

*

Διάλογος για κλειστά επαγγέλματα

*

Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας

*

Επιθεώρηση εργασίας θα ελέγχει και τις καταγγελίες από παράνομους μετανάστες

*

Υιοθέτηση κοινοτικής οδηγίας για απασχόληση παράνομων μεταναστών

*

Ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία

*

Αλλαγή του εκλογικού νόμου

*

Όλες οι αποφάσεις του δημοσίου θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο

*

Καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Το συντονισμό αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

*

Πρώτο στόχος, στο παραπάνω πλαίσιο, η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και έπειτα η καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης στο Δημόσιο

*

Η αγορά καυσίμων, ειδικότερα, θα ελέγχεται ηλεκτρονικά

*

Ξεκινά διάλογος για την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματοςΑντιδράσεις κομμάτωνΚΚΕΚαμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε το ΚΚΕ.ΣΥΝΗ έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, αποτέλεσε μια φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου, ανέφερε ο ΣΥΝ.Ομιλία Παπανδρέου στο άτυπο υπ. Συμβούλιο"Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών, όχι διαχείρισης. Πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις: θα συγκρουσθούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία" τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού συμβουλίου. "Είναι ευκαιρία να θεραπεύσουμε στην πολιτική και την δημόσια ζωή, να προστατεύσουμε το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη" συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε "Προχωράμε στο διάλογο που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η εφαρμογή πολλών και σημαντικών αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή. Η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς".Με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης συναρτάται και η έτερη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για σύγκληση την Τρίτη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς.Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος έχει σήμερα, Δευτέρα, το κλιμάκιο αναλυτών του οίκου αξιολόγησης Moody's, που θα ελέγξει τα στοιχεία μας, και θα συντάξει έκθεση για την πιστοληπτική μας ικανότητα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details