Στη Λάρισα το πανελλήνιο εδαφολογικό συνέδριο


Στη Λάρισα θα διεξαχθεί το επόμενο εδαφολογικό συνέδριο. Χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης συναντήθηκε επί του θέματος με τους κ. Τσαντήλα Χρήστο (Πρόεδρο της Εδαφολογικής Εταιρίας), Σκόρδα Κωνσταντίνο (Πρόεδρο ΓΕΩΤΤΕ Κεντρικής Ελλάδος), Σδουκόπουλο Δημήτρη (Διευθυντή Γεωργίας Ν. Λάρισας), Ραμνιώτη Ιωάννη (εκπρόσωπο Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας), Μπαρμπαγιάννη Νικόλαο (ταμία της Εδαφολογικής Εταιρίας) και Σαμαρά Βασίλειο (μέλος της Εδαφολογικής Εταιρίας).
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Λαρισαίων δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα σήμερα τον πρόεδρο και τα μέλη της Εδαφολογικής Εταιρίας, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, τον διευθυντή γεωργίας του Νομού Λάρισας και τον εκπρόσωπο του Γεωπονικού Συλλόγου συζητώντας μαζί τους την πρότασή τους για την διεξαγωγή του εδαφολογικού συνεδρίου του 2010 στην πόλη της Λάρισας. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην πόλη της Λάρισας και εγώ προσωπικά δέχτηκα την τιμητική πρόταση να είμαι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Το εδαφολογικό συνέδριο συγκεντρώνει κάθε χρόνο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους γεωτεχνικούς επιστήμονες καθώς τα συμπεράσματά του είναι πάντοτε επίκαιρα αφού συνδέονται άμεσα με την αγροτική παραγωγική διαδικασία η οποία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην οικονομία της Λάρισας. Το επόμενο διάστημα θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε η διεξαγωγή του συνεδρίου να είναι επιτυχημένη από κάθε άποψη».

Σεμινάρια σε
γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε σχετικά η Ελληνική Εδαφολογική Εταιρία (ΕΕΕ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας (ΓΣΛ) πραγματοποίησαν το πρώτο σεμινάριο Εδαφολογίας στις 3-11-09 στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών του ΕΘΙΑΓΕ. Το σεμινάριο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός γεωπόνων μελών του ΓΣΛ. Εισηγητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την ανάλυση του εδάφους ως προς τις βασικές του ιδιότητες και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για πρακτικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ
1. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
2. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ
1. ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ
i. pH
ii. ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
iii. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
iv. ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ
v. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ
vi. ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΑ ΚΑΤΙΟΝΤΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Στο σεμινάριο χαιρέτισαν η πρόεδρος του ΓΣΛ Χριστίνα Φυτιλή και ο πρόεδρος της ΕΕΕ Χρίστος Τσαντήλας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης στα θέματα της επιστήμης της Εδαφολογίας και στην απόφαση των δύο φορέων να συνεχίσουν την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων γεωπόνων σε όλα τα σχετικά σύγχρονα ζητήματα και τις εξελίξεις.
Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και θα καλύψει τα παραπάνω θέματα με ομιλητή τον Τακτικό Ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Δρ. Χρίστο Τσαντήλα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details