Το υπουργείο «φέσωσε» το Συνεταιρισμό Πούρων Ποταμιάς


Την (μηδέποτε εκδηλωθείσα δημοσίως αλλά παρ’ όλα αυτά σκληρή) κόντρα μεταξύ των δύο τελευταίων υπουργών Αγρ. Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλ. Κοντού και Σωτ. Χατζηγάκη «πλήρωσε» (μεταξύ των άλλων και) ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Καπνών και Πούρων στο δήμο Ποταμιάς.Για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο ο συνεταιρισμός περιμένει να πληρωθεί ένα τιμολόγιο 5.328 ευρώ για πούρα που είχε προμηθευτεί για λόγους δημοσίων σχέσεων (τα έστειλε ως δώρα Χριστουγέννων) ο κ. Αλ. Κοντός λίγο πριν τις γιορτές του 2008. Ωστόσο, ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης που τον διαδέχτηκε δεν εξόφλησε το τιμολόγιο, με τα στελέχη του γραφείου του, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Τσούτσος στην «Ε», να προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες. Τελικά, το τιμολόγιο θα πληρώσει ένας τρίτος υπουργός, ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Η ιστορία φαντάζει απίστευτη αλλά είναι αληθινή – κι ενδεικτική τι συμβαίνει στα υπουργεία όχι μόνο όταν αλλάζει κυβέρνηση αλλά και υπουργός του ιδίου κόμματος (κυρίως τότε).
Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2008 από το γραφείο του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού παραγγέλθηκαν πούρα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Καπνών και Πούρων Δήμου Ποταμιάς. Τα πούρα χρησιμοποιήθηκαν στα καλάθια με δώρα – παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που παραδοσιακά στέλνει κάθε Χριστούγεννα ο (εκάστοτε) υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε άλλους υπουργούς, πρέσβεις και εκπροσώπους φορέων.
Ο κ. Αλ. Κοντός είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη στήριξη της «Αλλης γεωργίας» έδινε μεγάλη βαρύτητα στο Συνεταιρισμό της Ποταμιάς και όπου βρισκόταν μιλούσε για τα πούρα ως μία σημαντική διέξοδο για την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να προμηθευτεί και πούρα (μαζί με μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, ελαιόλαδο) και να τα στείλει ως δώρο Χριστουγέννων.
Ο συνεταιρισμός έστειλε όντως τα πούρα με τη διακριτική ονομασία «Domenico» (την καλλιέργεια Robusta που μοιάζει με το σήμα Cohiba, την καλλιέργεια Corona που πολλοί παρομοιάζουν με το σήμα Monte Cristo) και έκοψε το σχετικό τιμολόγιο αξίας 5.328 ευρώ στις 9-12-2008.
Ένα μήνα σχεδόν μετά ο κ. Αλ. Κοντός ανασχηματίστηκε από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και τον διαδέχθηκε ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης. Έκτοτε άρχισε η «οδύσσεια» του συνεταιρισμού Ποταμιάς.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Τσούτσος στην «Ε», προσπαθούσε για καιρό να εισπράξει τα χρήματα αλλά εις μάτην. Συνεργάτες του κ. Χατζηγάκη, με τους οποίους συνομιλούσε τηλεφωνικά, του έλεγαν είτε ότι το ένταλμα είναι στην οικονομική υπηρεσία είτε ότι είναι στο ελεγκτικό συνέδριο.
Πέρασαν εβδομάδες και μήνες και ο συνεταιρισμός δεν είδε το χρώμα του χρήματος για προϊόντα που είχε πουλήσει και για τα οποία είχε πληρώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.
Τελικά, μεσολάβησαν οι εκλογές, άλλαξε η κυβέρνηση και πριν τρεις ημέρες ο κ. Γιάννης Τσούτσος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Εκτός των άλλων θεμάτων που συζήτησαν, τον ενημέρωσε για την υπόθεση και απέσπασε τη δέσμευση του κ. Μιχ. Καρχιμάκη ότι το τιμολόγιο θα εξοφληθεί
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=13753&pid=7&CategoryID=7
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details