«Η Μεγάλη Περιπέτεια» στο Πλανητάριο


Ξεκινούν από σήμερα οι προβολές της «Μεγάλης Περιπέτειας», της νέας ψηφιακής παράστασης, που παρουσιάζει το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Παράλληλα, το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση με τίτλο «Η Απεραντοσύνη του Ουρανού: Αστρονομικοί Χάρτες και Ημερολόγια», του Αντώνη Ασπρόμουργου.
Η «Μεγάλη Περιπέτεια» είναι η δεύτερη παράσταση μιας τριλογίας, η οποία έχει σκοπό να περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Στην παράσταση συνεχίζεται η περιγραφή των διαστημικών αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» (οι οποίες παρουσιάστηκαν στην πρώτη παράσταση της τριλογίας), μέχρι τις μέρες μας.
Στη «Μεγάλη Περιπέτεια» περιγράφονται οι δραστηριότητες των διαστημικών λεωφορείων κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των διαστημικών σταθμών (Σαλιούτ, Σκάιλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών αστεροσκοπείων για το Σύμπαν κ.ά.
Η Έκθεση «Η Απεραντοσύνη του Ουρανού: Αστρονομικοί χάρτες και ημερολόγια», που περιλαμβάνει 15 πίνακες και ένα γλυπτό, είναι μια εικαστική αναπαράσταση υπαρχόντων ιστορικών ευρημάτων, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τον 13ο αιώνα.
Τόσο η ψηφιακή παράσταση «Η Μεγάλη Περιπέτεια», όσο και η έκθεση «η Απεραντοσύνη του Ουρανού: Αστρονομικοί χάρτες και ημερολόγια», πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους 2009 ως «Διεθνούς Έτους Αστρονομίας». Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα -Τρίτη 09.00-15.00 και Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 09.00 - 20.00. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Βιβλιοπαιχνιδίσματα
Επίσης, τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου, το Νεανικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει τα «Βιβλιοπαιχνιδίσματα», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης. Ξεκινούν με αφορμή την παράσταση «Η Μεγάλη Περιπέτεια» και την έκδοση του βιβλίου «Προσσελήνωση», με τίτλο «Με ένα βιβλίο στη Μεγάλη Περιπέτεια».
Τα παιδιά θα αποκομίσουν πληροφορίες για τις πρώτες διαστημικές πτήσεις, για το Διάστημα και για την πρωτοπόρα αποστολή «Απόλλων 11»ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Η Μεγάλη Περιπέτεια».
Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι περίπου μιάμιση ώρα. Η είσοδος στο πρόγραμμα είναι ελεύθερη, ενώ το κόστος για την πλανηταριακή παράσταση είναι 4 ευρώ ανά άτομο.
Οι ημέρες και οι ώρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Με ένα Βιβλίο Στη Μεγάλη Περιπέτεια» είναι:
- Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, ώρες 11.30 - 13.10
- Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009, ώρες 11.30 - 13.10 - Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009, ώρες 11.30 - 13.10 - Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009, ώρες 11.30 - 13.10
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details