Τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις ελκυστικότερες αποδοχές


Η κρίση τελειώνει. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται οικονομολόγοι και αναλυτές. Ακόμα κι αν τους πιστέψουμε, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός το οποίο και οι ίδιοι παραδέχονται. Τα «απόνερα» των «τοξικών» προϊόντων του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος απειλούν να πνίξουν όχι τόσο τους «ατυχήσαντες» επενδυτές όσο τους πραγματικά άτυχους εργαζομένους. Η καλπάζουσα ανεργία αναμένεται ακόμα πιο σφοδρή για την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα «επαγγέλματα του μέλλοντος» μοιάζουν με μοναδική σανίδα σωτηρίας για όσους αναζητούν επαγγελματικό προσανατολισμό ή έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κατεύθυνση στο μέσον της διαδρομής. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και η εξ αποστάσεως
κατάρτιση, υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας - και μάλιστα υψηλά αμειβόμενες. Ακόμη όμως και στις δυτικές κοινωνίες, στις οποίες κυριαρχεί η λογική του «έχειν» και η κουλτούρα του καταναλωτισμού, το χρήμα δεν εγγυάται την ευτυχία. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι μόνο το προσδοκώμενο ύψος των αποδοχών, αλλά και οι συνθήκες εργασίας κάθε επαγγέλματος. Οι εργαζόμενοι αναζητούν δικαίως καταφύγιο -από τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ (τους «εξατομικευμένους στόχους» και τη διαρκώς «μεγαλύτερη παραγωγικότητα»)- σε επαγγέλματα με λιγότερο άγχος και περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες. Μετά την οικολογική ευαισθησία και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, ίσως είναι καιρός για τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν και το φιλικό προς τον εργαζόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Το Δίκτυο Πληροφόρησης για την Απασχόληση (Ο*Νet), με το οποίο συνεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και Κατάρτισης, δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες την τελευταία του έρευνα με τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις ελκυστικότερες αποδοχές. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει προεκλογικά για τη δημιουργία χιλιάδων πράσινων θέσεων εργασίας. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που οι προβλέψεις για τις μελλοντικές τάσεις στην απασχόληση τον επιβεβαιώνουν περίτρανα.

Οι μηχανικοί οι οποίοι θα ειδικευτούν στην, ανερχόμενη στις ΗΠΑ, βιομηχανία αιολικής ενέργειας φαίνεται ότι θα επωφεληθούν από το κύμα πράσινης ανάπτυξης, το οποίο φυσά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όχι μόνο. Ο συγκεκριμένος κλάδος πολιτικών μηχανικών έχει κατακτήσει ήδη και την επιστημονική ανεξαρτησία του στις ΗΠΑ, όπου έχει καθιερωθεί η ακαδημαϊκή και επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού αιολικών πάρκων.

Ανεξάντλητες καθώς είναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν εξίσου μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών διεξόδων. Με λιγότερα χρόνια σπουδών από τους προηγούμενους, μπορεί κάποιος να σταδιοδρομήσει ως τεχνικός στην ηλιακή ενέργεια, την ώρα που η συγκεκριμένη «αγορά» θεωρείται ακόμα «παρθένα». Ακόμα, η διασωθείσα και επανακάμπτουσα αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη αποφασίσει ότι μόνο με μια πράσινη επανάσταση θα μπορέσει να ανακτήσει το απολεσθέν κύρος της- και κυρίως το πελατολόγιό της.

▅ Η φιλοσοφική λίθος
Οι κυψέλες καυσίμων θεωρούνται κάτι σαν τη φιλοσοφική λίθο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Χάρη σε αυτές μετατρέπεται το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα τη (σχεδόν θαυματουργή) μηδενική εκπομπή επιβλαβών για την ατμόσφαιρα ρύπων. Η εφαρμογή αυτή δεν έχει προς το παρόν αντικαταστήσει τους παλαιούς κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων, των αεροσκαφών και των πλοίων, αποτελεί όμως λαμπρό πεδίο δόξας για τους νέους μηχανικούς. Και οι πράσινες θέσεις εργασίας δεν σταματούν εκεί.

Το μάρκετινγκ προσαρμόζεται και αυτό στα νέα οικολογικά δεδομένα. Οι νέοι αναλυτές αγοράς θα αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα σχετίζονται με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, τροφές που θα παρασκευάζονται με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα (μειωμένες εκπομπές άνθρακα) και ασφαλώς με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η δεύτερη κατηγορία των αναπτυσσόμενων επαγγελμάτων σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, τα μπλογκ και οι υπόλοιπες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Τwitter, δεν διευκολύνουν μόνο την επικοινωνία των χρηστών τους, αλλά αποτελούν και σημαντική πηγή προσφοράς εργασίας, κυρίως σε οργανωτικές και διοικητικές θέσεις.

Αλλωστε, όσο αυτά τα δίκτυα ενημέρωσης γίνονται λιγότερο εναλλακτικά και περισσότερο εργαλεία των παραδοσιακών μέσων, δημιουργούνται ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη. Επίσης, τα όλο και πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία έχουν επίσης αντικαταστήσει τα συμβατικά παιχνίδια, συνιστούν έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο. Υψηλή είναι η ζήτηση και για εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να προετοιμάζει, να σχεδιάζει και να συντονίζει προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης.

▅ Παραδοσιακά επαγγέλματα
Δύο ακόμα παραδοσιακά επαγγέλματα, αυτά του αρχιτέκτονα και του νοσηλευτή, αναμένεται να εκσυγχρονιστούν με την είσοδο της πληροφορικής όχι πλέον ως συμπληρωματικού εργαλείου, αλλά ως στοιχειώδους προαπαιτούμενου. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος θα ξεχάσουν εντελώς τα πενάκια και τις χειροποίητες μακέτες για να ασχοληθούν περισσότερο με την ανάπτυξη νέων λογισμικών που θα κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη και πιο ασφαλή έναντι των ηλεκτρονικών εχθρών, όπως οι ιοί και οι χάκερ. Ανάλογη θα είναι η εξέλιξη και στον κλάδο των υπηρεσιών Υγείας.

Η νοσηλευτική πληροφορική ηχεί παράξενα σήμερα στα αφτιά κάποιου Ευρωπαίου, όμως ο συγκεκριμένος κλάδος υφίσταται στις ΗΠΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτόν καλούνται να διαχειριστούν τις πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς χρησιμοποιώντας σύγχρονα λογισμικά, ώστε να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη κλινική εικόνα των νοσηλευομένων στους ιατρούς.

Το κρίσιμο όσο και ελκυστικό κομμάτι της αμερικανικής έρευνας για τις τάσεις της απασχόλησης αφορά τις αποδοχές που αντιστοιχούν σε καθέναν από τους προαναφερθέντες κλάδους. Οι μηχανολόγοι που θα ασχοληθούν για παράδειγμα με τα καθαρά αυτοκίνητα αμείβονταν κατά μέσο όρο το 2008 με 82.000

δολάρια τον χρόνο, ενώ στο εγγύς μέλλον οι αποδοχές τους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120.000 δολάρια.

Ακόμα υψηλότερες- σχεδόν δυσθεώρητες- αποδοχές υπόσχονται οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής όπως η Μicrosoft. Για παράδειγμα, ο μέσος ετήσιος μισθός για έναν σχεδιαστή ηλεκτρονικών παιχνιδιών άγγιξε την περασμένη χρονιά τις 80.000

δολάρια, ενώ ορισμένοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 200.000 δημιουργώντας απλώς... φανταστικούς ήρωες. Οσο για μια νοσοκόμα, μπορεί να ξεκινήσει την καριέρα της σε ένα ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ με ετήσιες απολαβές που ξεκινούν από 60.000. Μια σημαντική «λεπτομέρεια» είναι ότι θα πρέπει να διαθέτει κι ένα μάστερ στην... πληροφορική.

Πιο κοντά σε εμάς, γεωγραφικά αλλά και οικονομικά, η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (ΙΝSΕΕ) δημοσίευσε κατάλογο με τα πιο υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα. Σύμφωνα με αυτά, ένας γάλλος ιατρός λαμβάνει (ως μισθωτός) μηνιαίως 3.270 ευρώ και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα. Πιο κάτω εμφανίζονται διαδοχικά στελέχη του εμπορικού κλάδου, ερευνητές, μηχανικοί και στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών που λαμβάνουν μέσο μηνιαίο μισθό λίγο κάτω από τα 2.900

ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται ασφαλώς οι έκτακτες παροχές και τα μπόνους, τα οποία άλλωστε βρίσκονται στο στόχαστρο του γάλλου προέδρου Σαρκοζί.

Ενδεικτικό πάντως της τάσης εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών εργασίας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση των γαλλικών ΜcDonald΄s, του μεγαλύτερου εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα στη Γαλλία, ότι θα προσλάβουν 35.000 άτομα εντός του 2010.
Πηγή: Το Βήμα
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details