Προθεσμία 45 ημέρες θέλει η «Πράσινη Τίνα»


Κλιματική αλλαγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δάση και προστατευμένες περιοχές και αστική αναγέννηση. Αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες βασίζεται η πολιτική φιλοσοφία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την πράσινη ανάπτυξη.
Πρόκειται για μια φιλοσοφία που για την επίτευξή της απαιτείται μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.
Αυτό που ουσιαστικά προανήγγειλε η υπουργός είναι ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Τη ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας.
Πρώτες κινήσεις, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, θα είναι η υπογραφή του υποθαλασσίου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά, η διασύνδεση Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, η θωράκιση νέων κτιρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης και το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.
Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων περιοχών της Αττικής, από τους καταπατητές, που θα προβλέπει και την επιβολή προστίμων σε καταπατητές δασικών εκτάσεων.
Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα προταθεί στη Βουλγαρία η σύσταση κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα.
Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details