Ντόρα - Σαμαράς φαβορί στην κούρσα της διαδοχής


Τις κρίσιμες στιγμές, το βράδυ της Κυριακής στη Ρηγίλλης, ο Κώστας Καραμανλής, περιστοιχισμένος από λίγα στελέχη, φαινόταν απόλυτα αποφασισμένος. Ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί, μίλησε για τη βαριά ήττα και εξήγησε πως η παραίτησή του ήταν ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας.

Απηύθυνε τον λόγο μόνο σε ένα πρόσωπο που τον αποκάλεσε Νέστωρα. Αυτό το πρόσωπο ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς, που υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του εικοσιτέσσερις ώρες μετά, το απόγευμα δηλαδή της Δευτέρας. Το πρωί της Δευτέρας είχε προηγηθεί η παρέμβαση - βόμβα του Μιχάλη Λιάπη, του εξαδέλφου του Κώστα Καραμανλή. Είχε ο ίδιος αποχωρήσει οικειοθελώς, δηλώνοντας την επομένη της προκήρυξης των εκλογών πως δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις του Κώστα Καραμανλή. Τη Δευτέρα το πρωί, δημοσίως ζήτησε την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Σουφλιά, θεωρώντας τους ως υπεύθυνους για τη δραματική ήττα της κεντροδεξιάς παράταξης. Λίγο αργότερα, ο Σάββας Τσιτουρίδης, εκτός εκλογικών συνδυασμών και αυτός, παρενέβη στο ίδιο περίπου μήκος κύματος.

ο απόγευμα, ο Γιώργος Σουφλιάς, υπό το βάρος της ήττας, δημοσιοποιούσε την παραίτησή του και αυτός από το αξίωμα του βουλευτή Επικρατείας. Την ίδια ώρα, και ενώ ο Κώστας Καραμανλής ήδη από το βράδυ της Κυριακής είχε δρομολογήσει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, κορυφωνόταν το παρασκήνιο σχετικά με το ποιοι θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιοι.
Η προετοιμασία



Εδώ και αρκετό καιρό, και πάντως μετά την καταλυτική για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ντόρα Μπακογιάννη άρχισε να στήνει τον μηχανισμό της «επόμενης ημέρας». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τις μαρτυρίες στελεχών της Ρηγίλλης, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μία μεθοδική δουλειά. Αυτήν τη στιγμή, θεωρείται ως το φαβορί για την επίτευξη του στόχου, της αρχηγίας δηλαδή της ΝΔ. Το πρόβλημα, ωστόσο, επικεντρώνεται στο κατά πόσο η ανέλιξη της Ντόρας Μπακογιάννη θα γίνει αποδεκτή από τον σκληρό καραμανλικό πυρήνα αλλά και τους παραδοσιακούς εκπροσώπους στο κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς. Βουλευτές και στελέχη που παραδοσιακά κινούνται σε αυτόν τον χώρο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αλλά ούτε και την πρόθεσή τους να εναντιωθούν σε αυτό που αποκαλούν «Άλωση της Νέας Δημοκρατίας από τους Μητσοτακικούς».

Λαλίστατος ο Γιάννης Μανώλης δεν κρύβει τις προθέσεις του. Ζητά να συγκροτηθεί ένα πραγματικό καραμανλικό κόμμα χωρίς τους «Μητσοτάκηδες», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά. Ορισμένοι θεωρούν αυτές τις θέσεις γραφικές. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως μία διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μία τέτοια πολιτική ήττα, θα καταδικάσει τον χώρο της Κεντροδεξιάς σε μία μακρά απομόνωση που σημαίνει μακρά απουσία από τη νομή της εξουσίας. «Τα μοναστήρια να είναι καλά», ακούγεται στη Ρηγίλλης. Αλλά μοναστήρια χωρίς καλόγερους, είναι ένα ζήτημα και τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ τη στιγμή αυτή παραπέμπουν σε μοναστήρι δίχως καλόγερους, παρατηρούν πικρόχολα πολλά στελέχη του μέχρι χθες κυβερνώντος κόμματος.

Παρόλα αυτά το παρασκήνιο βρίθει φημών.

Ο Αντώνης Σαμαράς



«Ο Αντώνης έχει βάσιμες ελπίδες. Είναι δικό μας παιδί», ακούγεται να λέει γνωστό στέλεχος της Ρηγίλλης. «Δεν είναι σαν τους άλλους», συμπληρώνει, εννοώντας αυτούς που βρίσκονται υπό την επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει και αυτός προετοιμαστεί για την «επόμενη ημέρα». Στοχεύει στη συσπείρωση των κλασσικών καραμανλικών στελεχών και τους παραδοσιακούς της Λαϊκής Δεξιάς. Το ζήτημα είναι αν θα επιμείνει μέχρι τέλους. Είναι πολλοί εκείνοι στη Ρηγίλλης που παρατηρούν πως αν ο Σαμαράς δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα σίγουρο ποσοστό, τότε δεν θα είναι υποψήφιος στο έκτακτο συνέδριο. Αυτό θα σήμαινε άραγε πως ο δρόμος θα είναι στρωμένος με λουλούδια για την Ντόρα; Όχι ακριβώς. Η πολιτική είναι Μαραθώνιος και όχι σπριντ… σημειώνουν με νόημα οι παραπάνω κύκλοι και αυτή η επισήμανση εμπεριέχει απειλή.

Οι "λαγοί"


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Κανείς δεν πιστεύει αυτήν τη στιγμή στη ΝΔ πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ελπίδες να κερδίσει το παιγνίδι. Την πολιτική καριέρα την οφείλει στον Κώστα Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπός που τον πήρε δίπλα του και τον «φρόντισε». «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να διαθέτει μία επικοινωνιακή ρητορική. Δεν διαθέτει, ωστόσο, πολιτικό βάθος. Ο Κώστας Μητσοτάκης και οι επίγονοι το διαθέτουν, όσο διαθέτουν εν πάση περιπτώσει», επισημαίνουν οι συνομιλητές. Και όταν πέφτει στο τραπέζι το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε χαμογελούν. Κανείς δεν ξεχνά στη Ρηγίλλης το παρατσούκλι του, όταν ήταν νεώτερος και δυναμικός «Το Ντοράκι».



Στη Ρηγίλλης ξέρουν πως το συνέδριο που έρχεται είναι ένα έργο για δύο πρωταγωνιστές. Την Ντόρα και τον Αντώνη. Ξέρουν επίσης πως ένα μεγάλο κόμμα δεν γκρεμίζεται τόσο εύκολα. «Το Μαντρί είναι μία μεγάλη υπόθεση, όταν σε αυτό συνυπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν κάποια στιγμή να φλερτάρουν και να αγγίξουν την εξουσία», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας βετεράνος που έχει φάει με το κουτάλι τις κρίσεις και την εσωκομματική σύγκρουση. Στο τέλος, θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να βρούμε μία λύση και θα τη βρούμε», προσθέτει, κλείνοντας τη συζήτηση, με ένα πικρόχολο σχόλιο. «Μέχρι τότε ο Παπανδρέου θα παίζει χωρίς αντίπαλο. Και μάλλον η περίοδος αυτή θα είναι μακρά.»
< Προηγ. Επόμ. >
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details