Το παίζει ή είναι τρελός;

Το παίζει ή είναι τρελός;

17 Δεκεμβρίου 2008, 15:52

Μάνος Νιφλής

Τα επεισόδια στις φυλακές Δομοκού με τον ειδικό φρουρό που έκρυψε η κυβέρνηση. Γιατί χτύπησε τον συνάδελφό του και τους φρουρούς. Το ερώτημα που καίει: αν είναι ψυχωσικός ποιός του έδωσε όπλο;

Τα έκανε γης μαδιάμ μέσα στο κελί του

Ξεσηκώθηκαν οι φυλακές του Δομοκού, όπου βρίσκεται προφυλακισμένος ο ειδικός φρουρός και κατηγορούμενος για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κρατούμενοι και φύλακες άκουσαν φωνές και χτυπήματα από το κελί του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του συναδέλφου του, επίσης κατηγορούμενου, Βασίλη Σαραλιώτη.

Όταν οι φύλακες άνοιξαν την πόρτα του κελιού, είδαν τον Κορκονέα να χτυπά το Σαραλιώτη και να του φωνάζει «Είσαι δαίμονας, θα σε ξορκίσω». Ζητούσε μάλιστα από όποιον τον πλησίαζε να γονατίσει και να πει το «Πάτερ ημών...».

Οι φύλακες έβλεπαν μπροστά τους ένα "θηρίο ανήμερο", κανείς δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, όλοι τους είχαν σαστίσει. Τον έβλεπαν να χτυπά και να κλωτσάει ό,τι έβρισκε μπροστά τους. Ένας από τους φύλακες κάνει την πρώτη προσπάθεια να τον ακινητοποιήσει, ο Κορκονέας του επιτίθεται, χτυπώντας τον και δαγκώνοντάς τον. Αμέσως στο κελί τρέχουν και οι υπόλοιποι φύλακες, προσπαθώντας επί πολύ ώρα να τραβήξουν από κοντά του το Σαραλιώτη. Ο Κορκονέας δε σταματά να βρίζει και να φωνάζει ούτε λεπτό. Ζητά συνεχώς να μιλήσει με τη γυναίκα του, λέει άνθρωπος που άκουγε τι συνέβαινε, «το κελί είναι γεμάτο δαίμονες, δεν είμαι δολοφόνος», ούρλιαζε.

Στο φαρμακείο των φυλακών βρέθηκαν ισχυρά ηρεμιστικά σε ενέσιμη μορφή, αλλά κανείς δεν ήξερε τη δοσολογία που έπρεπε να του χορηγηθεί. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος επικοινώνησε με ψυχίατρο, ο οποίος του υπέδειξε τη δοσολογία, αλλά του έδωσε και οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Κορκονέα. Πέρασαν ώρες έως τις 3 τα ξημερώματα, που ηρέμησε και κοιμήθηκε.

Ο Σαραλιώτης, που δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε γίνει, καθόταν αμήχανος, παρακολουθώντας το αμόκ του συναδέλφου και συγκρατούμενού του. Νωρίτερα, οι φύλακες είχαν μεταφέρει το Σαραλιώτη στο πειθαρχείο. Ήταν ο μόνος τρόπος, για να γλιτώσει από το μένος του Κορκονέα.

Σε συνομιλίες που είχε με τους υπόλοιπους κρατούμενους, ο Σαραλιώτης περιέγραψε το περιστατικό, λέγοντάς τους ότι ο Κορκονέας του επιτέθηκε την ώρα που εκείνος κοιμόταν, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε, ο Κορκονέας ήταν ήρεμος, μίλησαν, καληνύχτισαν ο ένας τον άλλο και έπεσαν για ύπνο. Ξαφνικά, όπως λέει ο Σαραλιώτης, ξύπνησε από τη φωνή του συγκρατούμενού του, που του έλεγε: «Είσαι δαίμονας» και πριν προλάβει να αντιδράσει, άρχισε να δέχεται απανωτά χτυπήματα σε όλο του το σώμα.

Από τις φυλακές Δομοκού εστάλη σήμα προς το νοσοκομείο της Λαμίας, προκειμένου ο ειδικός φρουρός να εξεταστεί από ψυχίατρο. Λίγα λεπτά αργότερα, το σήμα ανακλήθηκε, για να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση του γεγονότος. Ακολούθησε μια σειρά τηλεφωνημάτων, με τα οποία όλοι οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν με απόλυτη μυστικότητα.

Σήμερα, ο ειδικός φρουρός δέχθηκε το επισκεπτήριο της οικογένειάς του και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ζήτησε από τη διοίκηση των φυλακών να εξομολογηθεί σε ιερέα, όπως και έγινε. Την ίδια ώρα, τόσο ο φύλακας που δέχθηκε την επίθεση του Κορκονέα, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, που αντιμετώπισαν το περιστατικό έκαναν αναφορά.

Στην επικοινωνία που είχαμε με τις φυλακές Δομοκού, το περιστατικό επιβεβαιώθηκε σε όλες του τις διαστάσεις.

Ήξεραν και του έδωσαν όπλο;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που «τσουρουφλίζει» όλους εκείνους, οι οποίοι έκριναν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί εκτελέσει κανονικά την υπηρεσία του ως ειδικός φρουρός και να κρατά όπλο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτό που συνέβη χθες στις φυλακές του Δομοκού ήταν αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί ο ειδικός φρουρός ή αν όντως πρόκειται για άνθρωπο με βαριά ψυχολογικά προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί κανείς δεν τον εξέτασε παρότι το οικογενειακό του ιστορικό είναι γνωστό στην Ελλάδα. Από το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού μαθαίνουμε ότι και οι δύο αδελφές του, η μια δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Με αυτό ως δεδομένο, το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αυτός ο άνθρωπος εξετάστηκε ποτέ ή αν, ακόμα και μετά τη σύλληψή του, έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρίσκεται η χάραξη στρατηγικής από την πλευρά του να προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο και να οδηγήσει σε συμπεράσματα που θα τον δείξουν ψυχοπαθή ή προβληματικό.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δύσκολα θα δοθούν μια και από χθες το βράδυ οι πάντες φοβήθηκαν τη δημοσιοποίηση του επεισοδίου με το σκεπτικό ότι αν όντως πρόκειται για έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα όλοι θα οδηγηθούν στο αυτονόητο, στην αποκάλυψη ότι για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι το "γυμνό" κράτος έντυσε έναν προβληματικό άνθρωπο με τη στολή του ειδικού φρουρού και όπλισε το χέρι του.

http://www.zougla.gr/news.php?id=17116
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

i agree your idea ! very nice blog

Author Details