Oδός Αχιλλέως !!

Oδός Αχιλλέως !!

(Η Εμπορική Ιστορία του δρόμου)

(o δρόμος απο τον Γεωργούση Νίκο ως Παναγιώτη Ζητούδη)

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι υπήρξε ένας από τους κυρίαρχους Ιστορικά δρόμους του Νέου Μοναστηριού μετά την εγκατάσταση των κατοίκων στο Νέο Χωριό.

Με την εγκατάσταση λειτούργησε σε αυτήν η ΄βαριά βιομηχανία΄ του Νέου Μοναστηριού, ο Μύλος του Νικολάου Γεωργούση.

Σχεδόν μαζί λειτούργησε και το κατάστημα του΄, ένα παντωπολείο , ο Γιουρούκας Αθανάσιος . Με την πάροδο του χρόνου στο παντοπωλείο προστέθηκε και Βενζινάδικο αλλά και χονδρικό Εμπόριο καθώς και ένα ηλεκτρολογείο παντός τύπου που εξυπηρετούσε όλη την επαρχία Δομοκού.

Στον ίδιο δρόμο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λειτούργησε και ο Κινηματογράφος του χωριού, στο οικόπεδο του Γεωργούδη Γεωργίου. Εδώ όλοι οι Μοναστηριώτες έβλεπαν τα έργα του Νίκου Ξανθόπουλου και της Μάρθας Βούρτση, εδώ γελούσαν αλλά και έκλαιγαν ανάλογα με το φιλμ που έβλεπαν.

Στον ίδιο δρόμο αργότερα λειτούργησε Μηχανουργείο, αλλά και Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Στο σπίτι του Στέφανου Στεφανίδη λειτούργησε για μια 10ετία το Δημοτικό Σχολείο μετά από το Σεισμό του 1977 που έβγαλε σε ακαταλληλότητα το παλιό Δημοτικό, δώρο της Σερβίας. Εδώ όμως ανοίγει και το πρώτο Γυμνάσιο το 1981 στο Νέο Οίκημα του Γεωργούση Νικολάου και των κληρονόμων αυτού.

Στον ίδιο δρόμο αργότερα φιλοξενήθηκαν μία Σχολή Καράτε-Γυμναστήριο ένα Αλλαντοποιείο , ένα κατάστημα Επίπλων ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών , αλλά και ένα Ωδείο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι εδώ έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους δύο Πρόεδροι που κυβέρνησαν συνολικά 20 χρόνια το Νέο Μοναστήρι Ο Μιχάλης Γιουρούκας και ο Δημοσθένης Γεωργούσης .

Παράλειψη θα ήταν επίσης να μην αναφέρουμε τον Μουσικό Ζητούδη Χρήστο που όλα αυτά τα χρόνια ήταν αυτός που πλημμύριζε την οδό με μουσική………καθώς έπαιζε ασταμάτητα στο σπίτι του αλλά και όσες κοινωνικές εκδηλώσεις καλούνταν!!

Νικόλαος Καλημέρης.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details