ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (απο την σελίδα στο fb της Μελιταίας)
Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αποκαλύφθηκαν εγκαταστάσεις του αρχαίου Γυμνασίου, το οποίο εντοπίζεται εκτός των τειχών σε μικρή απόσταση από την ΝΑ πύλη.
Από το Γυμνάσιο της αρχαίας Λαμίας έχει διασωθεί το βόρειο τμήμα της παλαίστρας του Γυμνασίου, όπου αναγνωρίστηκαν χώροι όπως η εξέδρα ή εφηβαίον (Α), το αποδυτήριο (Β), το λουτρό (Γ) και το ελαιοθέσιον ή αλειπτήριον (Δ). Το θεμέλιο που βαίνει παράλληλα προς τα ανωτέρω δωμάτια (Ε) ανήκει στον στυλοβάτη μιας στεγασμένης στοάς, η οποία περιέβαλλε την εσωτερική αυλή του συγκροτήματος και σε περίπτωση βροχής χρησίμευε ως χώρος άθλησης και περιπάτου. Η εξέδρα και η στεγασμένη στοά προς Ν. στηρίζονταν σε κιονοστοιχία από δωρικούς κίονες. Νότια και σχεδόν σε επαφή με τον στυλοβάτη της στοάς διέρχεται πώρινος αγωγός (ΣΤ) που χρησίμευε για την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Ένα σημαντικό εύρημα είναι μια βάση που φέρει δίστιχη επιγραφή «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΡΜΗ», η οποία αποτελούσε ίσως ανάθημα στον Ερμή, προστάτη θεό των Γυμνασίων κατά την αρχαιότητα, από κάποιον Σωκράτη, πιθανότατα, Γυμνασίαρχο, με την ευκαιρία της ανοικοδόμησης του Γυμνασίου κατά τον 3ο αι. π.Χ. Επίσης, κοντά στην είσοδο της Εξέδρας, μαζί με την προαναφερθείσα επιγραφή, βρέθηκε και ένα ακέφαλο άγαλμα ανδρικής μορφής του 3ου αι. π.Χ.(Εικ.3).
Η παλαίστρα οικοδομήθηκε μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Καταστράφηκε τον 3ο αι. π.Χ. ίσως από τον σεισμό του 265 π.Χ. που κατέστρεψε την Άλο στον Αλμυρό και προκάλεσε ζημιές στην αρχαία Μελιταία. Αμέσως μετά το σεισμό ανοικοδομήθηκε με το ίδιο σχέδιο. Γύρω στα τέλη του 2ου αι. π.Χ. ένας δυνατός σεισμός συντάραξε εκ νέου την περιοχή με αποτέλεσμα η παλαίστρα να καταστραφεί και πάλι σκοτώνοντας τρεις αθλητές την ώρα που εκείνοι έπαιρναν το μπάνιο τους, οι σκελετοί των οποίων εντοπίστηκαν στο χώρο του Λουτρού. Μετά τη δεύτερη καταστροφή το γυμνάσιο εγκαταλείφθηκε.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details