Η αρχαία Μελιταία στο ανατολικό τμήμα του οροπεδίου του Δομοκού και επί της οδού που ένωνε την βόρεια με τη νότια Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά στρατηγικό πέρασμα και εμπορικός διάδρομος στην ηπειρωτική ενδοχώρα.
Το καλοκαίρι του 424 π.Χ. στη Μελιταία συναντήθηκε ένα στράτευμα 1700 οπλιτών με αρχηγό τον Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα, το οποίο κατευθυνόταν στην Αμφλιπολη, με τους εκπροσώπους οι οποίοι θα τους οδηγούσαν με ασφάλεια δια μέσω της Θεσσαλίας, χώρας εχθρικής προς αυτούς. Αφού αναχώρησαν από την Ηράκλεια και διέσχισαν την σχετικά ομαλή ορεινή διάβαση δυτικά του ορεινού όγκου της Όθρυος, έφθασαν στην Μελιταία, όπου διανυκτέρευσαν και στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Φάρσαλο (Χάρτης 1).
Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Αγησίλαος κατά την επιστροφή του από τη Ασία το καλοκαίρι του 394 π.Χ. νικά τους Θεσσαλούς σε ιππομαχία επί του όρους νότια της πόλης της Μελιταίας και στήνει τρόπαιο της νίκης του μεταξύ του Ναρθακίου και του Πράντα (Χάρτης 2).
Την άνοιξη του 322 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Λαμιακού Πολέμου οι σύμμαχοι όταν πληροφορήθηκαν την άφιξη του στρατηγού Λεοννάτου από τη Θράκη, και ενώ πολιορκούσαν τη Λαμία μεταφέρουν τον εξοπλισμό και εκείνους που δεν ήταν σε θέση να λάβουν μέρος σε μάχη στην καλά τειχισμένη πόλη της Μελιταίας . Την ίδια μέρα σε ιππομαχία που διεξήχθη βορειοδυτικά της πόλης, κοντά στη λίμνη της Ξυνιάδας, επί του οροπεδίου του Δομοκού, αν και νικούν τα στρατεύματα των Μακεδόνων, τραυματίζεται και πεθαίνει ο Λεοννάτος, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις ηττημένες οπισθοχωρούν πίσω στην πόλη (Χάρτης 3).
Το 217 π.Χ. ο Φίλιππος Ε΄ στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την εξάπλωση των Αιτωλών προς βορρά επιχειρεί να καταλάβει την πόλη προκειμένου να τους αφαιρέσει μια σημαντική στρατηγική έδρα από την περιοχή της νότιας Θεσσαλίας. Όμως η προσπάθειά του αυτή θα στεφθεί με αποτυχία, καθώς οι πολιορκητικές σκάλες που χρησιμοποίησε ήταν μικρότερες του ύψους των τειχών της πόλης. Επιπλέον, από λάθος υπολογισμό τα στρατεύματά του έφτασαν κοντά στην περιοχή σε ακατάλληλη ώρα, έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτά από τους Μελιταιείς και να χάσει την ευκαιρία και του αιφνιδιασμού αλλά και της βοήθειας της φιλομακεδονικής παράταξης που υπήρχε στην πόλη. Μετά την αποτυχία του στρέφεται εναντίον της πόλης των Φθιωτιδών Θηβών τις οποίες και καταλαμβάνει μετά από πολύμηνη πολιορκία (Χάρτης 4).
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Μιθριδατικού Πολέμου το 86/5 π.Χ. ο Ρωμαίος Ύπατος Σύλλας ο οποίος κατευθυνόταν προς τη Βοιωτία και είχε στρατοπεδεύσει κοντά στη Μελιταία έρχεται αντιμέτωπος με τα στρατεύματα του Ρωμαίου στρατηγού Λεύκιου Βαλέριου Φλάκκου ο οποίος κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο, να συγκρουστούν (Χάρτης 5).
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου