ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΟΦΑΔΩΝ



Το Γραμματικό (παλιά ονομασία Καραλάρ) είναι ελληνικό χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σοφάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης).
Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Ταμασίου Παλαιότερα ανήκε στον νομό Καρδίτσας.
Απέχει 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Καρδίτσα. Η προηγούμενη ονομασία του χωριού ήταν«Καραλάρ». Οι 282 κάτοικοι του Γραμματικού είναι κυρίως αγρότες με κύρια καλλιέργεια το βαμβάκι.
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και στον παλαιότερο οικισμό «Μικρό Γραμματικό»βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Το χωριό πανηγυρίζει κάθε χρόνο κατά την κινητή γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής με θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ομώνυμη εκκλησία και στις 25 Νοεμβρίου στο Μικρό Γραμματικό γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.
Kάθε Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνεται δεκαήμερο εκδηλώσεων, με χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο, γλέντι και παιδικούς αγώνες (τσουβαλοδρομίες). Για τα διάφορα θέματα του χωριού και τις εκδηλώσεις φροντίζουν ο Σύλλογος Γυναικών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αχιλλέας Ιωαννίδης», που έχει και υποτυπώδες Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο. Υπάρχουν ακόμη Αγροτικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αθλητικός Όμιλος.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details