Από το Τσοχούρ στο … Καππαδοκικό Καρδίτσας!

Αυθεντικά αντικείμενα από Καππαδοκία στο Λαογραφικό Μουσείο
«Ξεριζώθηκαν» άγρια μετά τα γεγονότα του ’22 και τον διωγμό των Ελλήνων από κάθε γωνιά της Τουρκίας και βρέθηκαν στη φιλόξενη γη των Σοφάδων.
Εκεί δημιούργησαν μια νέα ζωή το Καππαδοκικό που κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1924 και ήταν αρχικά γνωστό με την ονομασία Κεμερλέρ.
Ποτέ δεν ξέχασαν όμως τις ρίζες τους, το πανέμορφο Τσοχούρ. Οι Καππαδόκες της Καρδίτσας, δεν λησμονούν την καταγωγή τους και κρατάνε σαν φυλαχτό οτιδήποτε τους συνδέει με αυτή.
authentiko mouseio kappadokiko3 3
Μουσείο 
Η ίδρυση του Μουσείου την 1/4/2008 είναι μια αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» που με την πρόθυμη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού άνοιξαν τα μπαούλα τους και προσέφεραν με αγάπη και ιδιαίτερη συγκίνηση τα διάφορα ιερά κειμήλια που έφεραν οι παππούδες μας από την αλησμόνητη πατρίδα μας, το Τσουχούρ Καππαδοκίας, το 1924 και τα διατήρησαν μέχρι σήμερα .
Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από τους συγχωριανούς οι οποίοι με περισσή ευαισθησία και αγάπη παραχώρησαν οικογενειακά κειμήλια προκειμένου αυτά να γνωστοποιηθούν στις νεώτερες γενιές και να αποτελέσουν ενθύμιο για τις προηγούμενες.
Τη συλλογή του Μουσείου εμπλούτισε με 70 αυθεντικά αντικείμενα φερμένα από το Βέξε και τη Σινασό της Καππαδοκίας η εκλεκτή Καππαδόκισσα Πηνελόπη Πετμετζόγλου και ο σύζυγός της Αναστάσιος Κωνσταντινίδης με την πρόθυμη μεσολάβηση του Μάριου Μισαηλίδη.
authentiko mouseio kappadokiko3 4 Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου είναι η διάσωση της πολιτιστικής Καππαδοκικής παράδοσης και κουλτούρας μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των χρηστικών εργαλείων και αντικειμένων της καθημερινής ζωής, όπως είδη νοικοκυριού, εικόνες, βιβλία με καραμανλίδικη γραφή, χώμα και νερό από την Καππαδοκία, παλιά έγγραφα, φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές και χιλιάδες αναμνήσεις.
Ο Συλλόγος Γυναικών , ευχαριστήσει όλους όσους προσέφεραν τα εκθέματα και βοήθησαν με προσωπική και εθελοντική εργασία στο στήσιμο του Μουσείου.
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Καππαδοκικού, σαν άλλη "κιβωτός" διαφυλάσσει όλον αυτόν τον λαογραφικό πλούτο και τον προβάλλει .
Σας περιμένουμε να τα δείτε από κοντά.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ασημούλα Πασχαλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών.
Καππαδοκικό Καρδίτσας Τηλ. 24430-97236
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details