Ευρήματα Μελιταίας! & Κορομηλιάς!

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (6-7 Οκτωβρίου) η σελίδα MELITAIA στο F/B παρουσίασε ένα χάλκινο δακτυλίδι με έγκοιλη παράσταση υδρόβιου πουλιού (Πελαργού ή Ερωδιού) στην σφενδόνη. Το δαχτυλίδι προέρχεται από το ιερό που εντοπίζεται στην ακρόπολη της αρχαίας Μελιταίας και αποτελεί ανάθημα λατρευτή. Το δαχτυλίδι χρονολογείται στην κλασσική εποχή.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων (4 Οκτωβρίου), η ίδια  σελίδα παρουσίασε μια πήλινα πλάκα από κιβωτιόσχημο τάφο με πατημασιές γάτας. Το "άτακτο" κατοικίδιο πάτησε πάνω της, ενώ στέγνωνε στον ήλιο πριν το ψήσιμο σε εξωτερικό χώρο κεραμικού εργαστηρίου. Ο τάφος κατασκευασμένος από ορθογώνιες κεραμικές πλάκες, εντοπίστηκε στο νότιο νεκροταφείο της αρχαίας Λαμίας και χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή.

Χάλκινο ξίφος μήκους 0.80 μ. με μακριά λεπίδα της ΜΕΙΙΙ-ΥΕ Ι περιόδου (1700 π.Χ.-1600 π.Χ. περίπου) από τις αρχαίες Ξυνίες, στη θέση "Νησί" της Τ.Κ. Κορομηλιάς Δομοκού. Αυτός ο τύπος ξίφους θεωρείται κρητικής εμπνεύσεως και είναι ένα σύνηθες εύρημα των βασιλικών τάφων των ταφικών Κύκλων Α και Β των Μυκηνών. Παρόμοιο βρέθηκε σε τύμβο στην Αλβανία. Το ξίφος εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου, όπου εντοπίζεται η πόλη των Ξυνίων, μετά από βαθιά άροση αγρού μαζί με μια χάλκινη σμίλη και μια αιχμή δόρατος. Η παρουσία του επιβεβαιώνει την εξάπλωση του μυκηναϊκού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και επισημαίνει μια χερσαία οδό επικοινωνίας με την νότια Ελλάδα. Αν και δεν είναι ακριβείς οι συνθήκες εύρεσής του, η άριστη κατάσταση διατήρησής του υποδεικνύει την ταφική προέλευσή του, μια ταφή ενός αριστοκράτη ή πολεμιστή της Πρώιμης Μυκηναϊκής Εποχής, ο οποίος τάφηκε μαζί με το ξίφος του



Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details