Και μετά το όχι? Τι?

Και μετά το όχι? Τι?
Έχουν περάσει κάποιες ώρες από το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία γράφονται οι Ιστορικές στιγμές του ΕΠΟΥΣ του 1940!! Περίπου 35000 στρατιώτες αμύνονται του Ελληνικού εδάφους!
 Στην Αθήνα με τον αριθμό φύλλου 337 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Βασιλικό διάταγμα βάση του οποίου καλούνται στα όπλα οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες με πρώτη ημέρα επιστρατεύσεως την 28η Οκτωβρίου 1940.
Λίγο αργότερα δημοσιεύεται η 337α όπου καλούνται στα όπλα οι Αξιωματικοί , υπαξιωματικοί και ναύτες του Βασιλικού ναυτικού καθώς και το λιμενικό.
Την ίδια ημέρα με τον αναγκαστικό νόμο 2606 του 1940 γίνεται γνωστό ότι η χώρα κηρύσσετε σε κατάσταση πολιορκίας.
Λίγο αργότερα την ίδια πάντα ημέρα στο φύλλο 339 περνούν οι 2607 και 2608 αναγκαστικοί νόμοι περί   λήψεως  αραίωσης των χώρων των φυλακών  και περί περιορισμού εις της   απόδοσης των καταθέσεων .
Με τον 2607  όσοι έχουν καταδικαστεί έως ένα έτος αποφυλακίζονται, ενώ με τον 2608 όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες μπορούν να  πάρουν μόνο το 5% επί του ποσού που έχουν κατάθεση κάθε μήνα και αυτό να μην ξεπερνά τις 10000 δραχμές . Αυτό ισχύει μόνο για το «παλιό χρήμα» ενώ κανένα μέτρο δεν ισχύει για το «νέο χρήμα».
Την ίδια ημέρα με το 340 φύλλο γίνεται επιστράτευση και της βασιλικής Αεροπορίας.
Με το 341 ορίζεται αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β
Κλείνοντας η ημέρα της 28ης με αναγκαστικό νόμο στο 342 φύλλο, εξουσιοδοτείτε ο πρέσβης στο Λονδίνο για την επίταξη των Ελληνικών πλοίων.

Επιμέλεια:  ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details